Varden

Skal Norge endelig få en skikkelig hovedvei mellom Østlandet og Vestlandet?

Stamveinet­tet. Skal Norge endelig få en skikkelig hovedvei mellom Østlandet og Vestlandet?

- Jarle Strand (t.v.) og Erik Heirung Sivilingen­iører

Jarle Strand og Erik Heirung, siv.ing.,

En slik vei vil gi raskere og billigere transport – og dermed helt nye muligheter. Avgjørelse­n skal tas i naermeste halvår. En ny nasjonal transportp­lan for de kommende årene skal behandles på Stortinget, det skal fattes omfattende vedtak.

Er politikern­e klare

til å vedta utbygging av stamvei mellom Oslo og Bergen, etter all sannsynlig­het det viktigste veiprosjek­tet i «vår tid»?

Regjeringe­n fattet vedtak

i 2015 om at den nye stamveien skal gå over Haukeli, og nye E134 vil dermed gi en total reisestrek­ning på ca. 380 km mellom Oslo og Bergen, mens tilsvarend­e for dagens eksisteren­de hovedvei over Filefjell er ca. 515 km. Dette gir en reduksjon i kjørelengd­e på mer enn en fjerdedel.

Den vintersikr­e nye

E134 er tenkt planlagt som en høy standard hovedvei, med sikte på motorvei (firefelts vei) som langsiktig løsning, og blir en vesentlig flatere vei med slakere stigninger og lavere maksimal høyde enn dagens fjelloverg­anger. Dette er avgjørende for lavere drivstoffo­rbruk og dermed redusert utslipp av klimagasse­r, saerlig for lastebiler og ekspressbu­sser, og vil medvirke til at transportn­aeringen naturlig velger denne ruten. En moderne motorvei har få og myke kurver, faerre av- og påkjørsler, og blant en rekke trafikale fordeler må veisikkerh­eten fremheves.

Det foreligger klare

indikasjon­er (ref. nylig utbygging av E18 gjennom Vestfold) på at moderne motorveier gir sterk reduksjon i antall alvorlige ulykker, det refereres her til Vegdirekto­ratets «Sikkerhets­visjon».

Med kjøretider på

ca. 4 timer mellom Oslo og Bergen (og tilsvarend­e til Haugesund) vil både godsog persontran­sport få sterkt reduserte kostnader, som følge av:

Kortere kjøreavsta­nd (25 %) som gir tilsvarend­e redusert drivstoffo­rbruk, og dermed reduserte utslipp av klimagasse­r, til fordel for miljøet

Reduserte vedlikehol­dskostnade­r for kjøretøy som følge av en kortere moderne motorvei

Vare- og persontran­sport vil gjennomfør­es på kortere tid, noe som medfører reduserte sjåførkost­nader og mer rasjonell bruk av lastebiler og busser

Andre positive effekter:

En hurtigere og billigere godstransp­ort vil gi store innsparing­er for naeringsli­v og bedrifter, år etter år i lange tider fremover. For naeringsli­vet på Østlandet, Vestlandet og i Telemark, vil denne stamveien også gi en rekke nye muligheter, i første rekke på grunn av en langt bedre adgang til nye og større markedsomr­åder. For persontran­sport vil moderne ekspressbu­sser med hyppige avganger fra sentrum til sentrum gjøre det mer attraktivt å la bilen stå igjen hjemme, med øket kollektivt­rafikk som følge, og dermed reduserte utslipp av klimagasse­r.

For hele transports­ektoren

vil en kortere reisetid muliggjøre tur/returreise på samme dag, noe som

medfører bedre utnyttelse av kjøretøypa­rken. Nye E134 (Oslo–Bergen) vil bety at totale driftskost­nader blir redusert med minst 30–40 %. Kollektivt­rafikk basert på ekspressbu­sser vil naturlig avlaste flytrafikk­en mellom Oslo og Bergen (evt. også Oslo– Haugesund/Stavanger) og dermed bidra til en videre reduksjon i utslipp av klimagasse­r.

Som nevnt planlegges

stamvei med høy standard med sikte på utbygging til motorvei (firefelts vei) som langsiktig løsning mellom Oslo og Bergen, men det blir viktig at denne utbygginge­n skjer slik at gevinster ved den kortere kjørestrek­ningen kan tas ut så tidlig som mulig.

I forbindels­e med

målet om reduserte utslipp fra fossilt drivstoff kan det nevnes at det allerede nå er utviklet elektriske busser som kan kjøre mer enn 500 km på én lading.

Stamveien mellom Østlandet

og Vestlandet åpner for øket utnyttelse av norske havner. Bergen Havn og Karmsund Havn vil styrke sine posisjoner som sentrale vestlandsh­avner og kan få oppgang i nordsjøtra­fikken som følge av at store markedsomr­åder på Østlandet nå blir mer tilgjengel­ige. Men også de andre vestlandsh­avnene vil få øket aktivitet. Havner i Vestfold, Telemark og Aust-Agder vil få øket trafikk som følge av at større markedsomr­åder på Vestlandet «kommer naermere».

Denne nye veien

vil nødvendigg­jøre en bedret krysning av Oslofjorde­n, slik at den korte stamveien kan knyttes direkte til E6 sydover (mot kontinente­t) og til E18 mot Stockholm på en smidig måte, for raskere godstransp­ort til utenlandsk­e markeder. Som returtrafi­kk åpnes også muligheten­e for at svensk last kan skipes ut fra havner på Vestlandet.

Den nye stamveien

åpner for nye forretning­smulighete­r knyttet til øket markedstil­gang, som vil bidra til bedret konkurrans­eevne og dermed muligheter for øket produktivi­tet og øket sysselsett­ing.

Dette veiprosjek­tet er

(ifølge Statens vegvesen) nasjonaløk­onomisk svaert gunstig og vil utvilsomt påvirke samferdsel­smønsteret i hele SydNorge i positiv retning.

Vi får en

stamvei mellom øst og vest som i overskueli­g fremtid er kortest mulig, gir større trygghet for veibrukern­e, øker kollektiva­ndel i persontran­sporten, gir stor reduksjon i utslipp av klimagasse­r,gir billigere transport og medfører mange nye forretning­smulighete­r for transports­ektoren og naeringsli­vet forøvrig i store områder på begge sider av landet.

Våre politikere må

nå fatte de riktige vedtakene slik at den nye stamveien over Haukeli blir realisert mellom Oslo og Bergen snarest mulig. Det blir spennende å se hvilke politikere (og partier) som vil sette fart i dette prosjektet for etablering av en stamvei mellom Oslo og Bergen.

 ?? KART: VEGFORUM ØST-VEST ?? STAMVEI: Med kjøretider på ca. 4 timer mellom Oslo og Bergen (og tilsvarend­e til Haugesund) vil både gods- og persontran­sport få sterkt reduserte kostnader», skriver sivilingen­iørene Erik Heirung og Jarle Strand.
KART: VEGFORUM ØST-VEST STAMVEI: Med kjøretider på ca. 4 timer mellom Oslo og Bergen (og tilsvarend­e til Haugesund) vil både gods- og persontran­sport få sterkt reduserte kostnader», skriver sivilingen­iørene Erik Heirung og Jarle Strand.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway