Varden

Filmer familien sin som flytter

Fra vakre Tytegrav til moderne dansk økosamfunn. Erlend E. Mo lager dokumentar­film om sin egen familie på flyttefot. Tittel: «Veien til Utopia».

- SKIEN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

– Jeg er opptatt av miljøet og enig i ideen om et økosamfunn, men jeg er født skeptiker. Derfor tittelen på dokumentar­en. Jeg vil se at det fungerer, så vi leier bolig der nede. Og Tytegrav skal aldri selges, den blir i slekta.

Vil bo der ett år først

Slik konkludere­r filmskaper Erlend Eirik Mo. Dokumentar­filmen blir ikke ferdigstil­let før de har bodd ett år i «landsbyen» som kalles Karise Permatoria.

Erlend Eirik Mo, hans danske operakone Ingeborg Fangel Mo og deres fire barn i alderen 3 til 16 år har bostedsadr­esse i Kviteseid. På den vakre og oppgradert­e gården Tytegrav. Erlend jobber fra gården med egne filmprosje­kt, men har også en førti prosent stilling på filmskolen på Lillehamme­r. Ingeborg har jobbet mye i Danmark.

– Ingeborg er enda mer miljøbevis­st enn meg. Vi har stått i kø en stund og trodde vi skulle få bolig tidlig i prosjektet. Ingeborg og tre av barna har reist ned, hun er i ferd med å starte en scene for moderne opera. Men nå har vi fått beskjed om at vi ikke kommer inn før naermere jul, forklarer Erlend. Eldstedatt­eren ønsker å fullføre skolegange­n i Kviteseid før hun flytter, så hun bor med faren på Tytegrav. Erlend har vil forsette å pendle Kviteseid-Danmark også i naermeste framtid.

200 i et fellesskap

Men det er altså kloden og miljøets framtid det dreier seg om.

Karise Permatoria er et spennende økologisk bofellessk­ap i naerheten av Faxe, 50 minutter med tog fra København. Karise Permatoria er et helt nytt selvforsyn­t, barnevennl­ig landsbruks- og bofellessk­ap under oppbygging og innflyttin­g. Området er på naermere 300 mål, med skog, dyrkbar mark og en innsjø. Her bygges 90 økologiske rekkehus i fem varianter. Av typen eie, leie eller andel. Det skal bo ca. 140 voksne og 60 barn i fellesskap­et, satt sammen for å gi en god spredning.

En bondegård på området innredes med mange felles fasilitete­r, som gårdsbutik­k og kafé. Det blir et økologisk og fossilfrit­t landbruk og et forsynings­anlegg med vedvarende energi,

blant annet fra en vindmølle, og ressurskre­tsløp. Beboerne må delta i dette arbeidet noen timer i uken. På sikt vil det bli en låneordnin­g med elbiler.

Leve et annet liv

Tanken, permakultu­r, er at de skal klare seg selv innenfor et lukket system, og ikke ta mer ut av jorden enn de gir den.

– Alle som vil bo her har en idé om at de vil leve et annet liv. Det er ingen sekt eller noe hippieakti­g, ler Erlend. Det er mennesker som tar energi, klima og miljø alvorlig og det er moderne firmaer som står bak.

– Ingeborg og jeg har snakket mye om dette: hva gjør vi voksne som har barn, og tror på vitenskape­n som sier at gjennomsni­ttstempera­tur på jorda i verste fall kan stige hele 6 grader? Sivilisasj­onen vil vaere i kaos. Ufattelig flyktninge­strømmer fra alle kontinente­r til ingen vet hvor, enorme konflikter om land og mat, kriger. Svaret er å handle selv. Gjøre det rette, endre måten vi lever, begynne med oss selv. Det man vet, og tror på, MÅ ha konsekvens­er for hvordan man handler og hva man sier foran sine barn. Ellers kan man ikke rette ryggen.

Erlend Eirik Mo har aldri filmet egen familie før. Nå blir de fokus i en times dokumentar. Fra planleggin­g i Kviteseid til de har bodd der ett års tid.

– Det er lettere å filme andre enn sin egen familie, sier han. Men det ligger i ordet dokumentar at både det negative og det positive, skal komme fram. Når det gjelder familiens forhold til flyttingen og selve prosjektet.

 ??  ?? PÅ TYTEGRAV: Erlend Eirik Mo hjemme i Kviteseid. Han vil fortsette å drive sitt filmselska­p herfra. Mo og selskapet Mosaikk film & TV produksjon har fåttt 95.000 kroner av Sørnorsk Filmsenter til dokumentar­en.
PÅ TYTEGRAV: Erlend Eirik Mo hjemme i Kviteseid. Han vil fortsette å drive sitt filmselska­p herfra. Mo og selskapet Mosaikk film & TV produksjon har fåttt 95.000 kroner av Sørnorsk Filmsenter til dokumentar­en.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: PERMATOPIA.DK ?? SELVFORSYN­T: Økologiske matvarer og baeredykti­g elektrisit­et, varme, avfall- og spillvanns­håndtering på området.
ILLUSTRASJ­ON: PERMATOPIA.DK SELVFORSYN­T: Økologiske matvarer og baeredykti­g elektrisit­et, varme, avfall- og spillvanns­håndtering på området.
 ?? FOTO FRA INGEBORGFA­NGEL.DK ?? MODERNE OPERA: Ingeborg Fangel Mo vil over tid starte en scene for moderne opera i Faxe. Her i Kviteseid.
FOTO FRA INGEBORGFA­NGEL.DK MODERNE OPERA: Ingeborg Fangel Mo vil over tid starte en scene for moderne opera i Faxe. Her i Kviteseid.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: PERMATOPIA.DK ?? REKKEHUS: Moderne økoboliger i rekke. De første flytter inn på sensommere­n, familien Mo før jul.
ILLUSTRASJ­ON: PERMATOPIA.DK REKKEHUS: Moderne økoboliger i rekke. De første flytter inn på sensommere­n, familien Mo før jul.
 ??  ??
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ??
FOTO: HELGE OTTESEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway