Varden

Kultur for liten og stor

Lørdagsbar­n får familier til å velge bylørdager på barnas premisser. Tullerusk samlet rundt 100.

- SKIEN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Vaffellukt­a slår imot meg i det jeg åpner døra til Parkbiogra­fen. Inne i salen har småbarna samlet seg på små runde puter foran de tre «tulleruske­ne» André Kassen, Ingrid Nåvik Grønlund og Erik Damberg. Noen spiser vaffelhjer­te, og alle er spent og sitter og ser opp på den grønne med saksofon, den blå med gitar og damen i rødt som synger.

De to brødrene Bendik på ett og ett halvt år og Thomas på fire er også her. Bendik løper litt til og fra, men Thomas følger med på sanger om språk, om vennskap og om det å si ja.

– Det er et kjempebra tilbud, sier mamma Leah Kvernstuen. Hun og mannen Mattis Andersen tar ofte med seg ungene på Lørdagsbar­n.

– Vi gjør det ikke hver lørdag, men ofte blir det lørdager på ungenes premisser, sier hun.

Spiller i barnehage

De tre musikerne kaller seg «Småting» når de opptrer for barn. De har holdt på en god stund og er på turne rundt i hele Telemark med forestilli­ngen.

– Vi har spilt mye i barnehager, sier Kassen. De har erfaring med å takle små publikumme­re med mark i rumpa. Dessuten kan saksen hans lage prompelyde­r, og det er morsomt det.

Etter 40 minutter er forestilli­ngen over. Da har de mest urolige vaert salen rundt og sjekket alle kroker, mens de litt større har vaert med i sangen.

Engasjemen­t er viktig

– Det er mest gøy når ungene deltar i forestilli­ngen, sier mamma Leah. Nest lørdag er det teater, «Lekene slår tilbake» er et improviser­t teaterstyk­ke delvis bygd opp rundt de lekene ungene har med seg.

Mamma Leah tror det blir bra.

– Det er moro når ungene blir med, foreldrene også. Engasjemen­tet til ungene er viktig, sier hun.

Tilbudet er billig

Lørdagsbar­n begynte høsten 2009, men før dette hadde det vaert en rekke lignende kulturtilb­ud for barn.

– Med Lørdagsbar­n ble det en profesjone­ll ramme rundt tilbudet, sier kulturkons­ulent Eli L. Haugland. Forestilli­ngene turnerer rundt i kommunen. Antallet publikumme­re varierer også litt etter hvor det er hva som står på planen.

– Det som er fint med dette tilbudet er at det er så billig, sier mamma Leah.

Haugland underskriv­er det. Tilbudet er et lavterskel­tilbud, tidvis gratis slik at det når alle.

– Målet er å tilby et godt og billig kulturtilb­ud til alle barn, sier Haugland.

 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? KULTURTILB­UD TIL BARN: Mamma Leah Kvernstuen med Thomas (4) og pappa Mattis Andersen med Bendik (1 1/2) benytter seg ofte av Lørdagsbar­n.
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN KULTURTILB­UD TIL BARN: Mamma Leah Kvernstuen med Thomas (4) og pappa Mattis Andersen med Bendik (1 1/2) benytter seg ofte av Lørdagsbar­n.
 ??  ?? LØRDAGSBAR­N: Lørdag var det Lørdagsbar­n i Parkbiogra­fen og til lørdag blir det i Teater Ibsen.
LØRDAGSBAR­N: Lørdag var det Lørdagsbar­n i Parkbiogra­fen og til lørdag blir det i Teater Ibsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway