Varden

Gratulerer med dagen, damer, men får vi det til, lissom?

- Ragnhild Johansen journalist

Ja, hjelper det egentlig å gå i tog med paroler som krever likestilli­ng, likeverd og likelønn? Nå har vi gått der siden 70-tallet og slitt ut fotformede skoletter og sexy støvletter til over kneet. Vi har tatt på oss bh-en igjen, laert oss sotsminke og deltatt på lederkurs.

Kvinneblad­et Sirene som dukket opp på 70-tallet, hadde en egen spalte de kalte «Vårt besvaerlig­e underliv». Det var vågalt og grensespre­ngende å gjøre noe sånt for over 40 år siden. Selvsagt ble det mye latterligg­jøring av det, og noen av oss kvinner syntes kanskje vi kunne innrømme at det fantes et par gleder og ikke bare besvaerlig­heter med underlivet. I dag kan vi jaggu lure om ikke de jentene som vokser opp har det atskillig mer besvaerlig når de vurderer å kirurgisk pynte på underlivet, leker med tanken på å vaere sugerbabes eller legger intimbilde­r av seg selv ut på nettet. Hvordan skal vi forholde oss til det?

«La musa leve i fred», kunne jo selvsagt vaert et slagord for dagen, men det hjelper fint lite hvis det er mødrene og bestemø- drene til dem som vil ha designmus, som går der. Og apropos designmus, så måtte det jo komme. Helt siden «Baywatch»-damene på 80-tallet med sine designpupp­er, har pynting på kroppen blitt mer og mer akseptert; også blant dem som går i tog.

Men noe har vi klart. En tredel av norske kvinner har høy utdanning. Vi slår mannfolka om ikke ned i støvla, så iallfall et godt stykke nedpå leggen. Men, disse dårligere utdanna mannfolka tjener atskillig bedre enn oss. Vi har en kvinnelig leder av NHO og LO, men hvor mange kvinne- lige ledere ellers? Dyrkes de fram eller trekker kvinner som avanserer stigen med seg? Kvinnesoli­daritet var et begrep i kvinnekamp­ens barndom, er det det vi mangler?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway