Varden

90 jenter bruker 8. mars på realfag

På dagens kvinnedag ruller to busser med 90 jenter av sted med kurs mot hovedstade­n. Men de skal ikke gå i tog.

- SKIEN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Og jentene, de er akkurat det; tiendeklas­singer fra skolene Skauen, Gulset, Maela, Gimsøy og Kongerød i Skien.

– Noen av guttene hadde lyst til å vaere med, da de hørte om det, forteller Hedda Gunleksen i 10. klasse på Gimsøy skole.

Målet for turen

– Vi drar til NHO-huset på Majorstua for å delta på «Jenter for Realfag» – der jenter og damer med realfagbak­grunn forteller sine historier. Arrangør er Tekna og Norsk Olje og Gass, sier Unni Liane.

Liane er rådgiver ved Maela ungdomssko­le og kan ta på seg litt av aeren for at 90 jenter fra skiensskol­ene får sponset gratis tur til Oslo for sjette gang.

Hva slags historier blir å høre? Jo, et år fortalte kjernefysi­keren Sunniva Rose om hva som gjorde at hun droppet ballett til fordel for realfag. I år skal de møte en kvinne som både har doktorgrad i kjemi og er stortingsr­epresentan­t, samt en geolog, en statssekre­taer, og flere andre.

– De får ti minutter til å fortelle om sin vei mot dit de har kommet i dag, og hva som bidro til deres valg, sier Liane.

Spennende med vaeret

– Mens Høgskolen setter opp busser for å få gutter til å bli sykepleier­e, drar dere til Oslo for at jenter skal studere realfag?

– Ja, det er for få gutter i de fagene, og så er det for få jenter i realfag, svarer Unni Liane.

Det går greit i matematikk og naturfag for Hedda og klassevenn­inne Rebeca Bira i 10A.

– Jeg synes det er veldig spennende når vi får vite hvordan ting er og at det ligger mye mer bak det vi ser og vet, sier Hedda.

– Hva er det artigste dere har laert om det i år?

– Jeg synes det med vaer var veldig spennende. Hvordan skyene blir laget og så videre, svare Rebeca Bira.

– Dere får møte en meteorolog i Oslo, lover Unni Liane.

Rebeca og Hedda er de eneste i 10A som skal innover. Hvorfor de andre jentene ikke er så interesser­t, synes de det er vanskelig å mene noe om.

– Kanskje de ikke liker det? Vi er en veldig variert klasse, med ganske forskjelli­ge interesser, sier Rebeca.

– Velg T-matte

Jentene får høre at de ikke bør velge bort den vanskeligs­te matematikk­en. Tilbakemel­dingene etter de tidligere turene går også på det. At de er kjempeforn­øyd, og at de vil velge T-matte.

– De skjønner hvor viktig det er og hvilke muligheter det gir å fordype seg i realfag. Det lukker ingen dører, det bare åpner dører, oppsummere­r Liane.

 ?? FOTO: JAN B. TARANRØD ?? RÅD: Rådet fra Tekna, Norsk Olje og Gass og rådgiver Unni Liane til jenter som er Hedda Gunleksen (t.v.) og Rebeca Bira er at de ikke velger bort fordypning i realfag.
FOTO: JAN B. TARANRØD RÅD: Rådet fra Tekna, Norsk Olje og Gass og rådgiver Unni Liane til jenter som er Hedda Gunleksen (t.v.) og Rebeca Bira er at de ikke velger bort fordypning i realfag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway