Varden

Norge kan havne utenfor EUs forsvarsve­rk

Et nytt forsvarssa­marbeid har langsomt begynt å ta form i EU. Norge blir i utgangspun­ktet stående utenfor kommandost­rukturene.

- BRUSSEL Johan Falnes, NTB

– EU tar alltid en myk tilnaermin­g til sikkerhet. Men vi har også hard makt, og den skal vi styrke, sier EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini.

Hun har nå en rekke forslag på bordet til hvordan EUs medlemslan­d kan trappe opp det militaere samarbeide­t. Bakteppet er en voksende erkjennels­e av at Europa må ta vare på egen sikkerhet i en situasjon der både brexit og Donald Trumps seier i presidentv­alget i USA har skapt uro.

Hvor åpne de nye satsingene vil bli for utenforlan­d som Norge, er ikke endelig avklart.

Kan bli partner

Utgangspun­ktet er at land som Norge skal kunne delta som partner i EUs operasjone­r, opplyser en sentralt plassert EUkilde. Norge vil i så fall bli underlagt EUs kommando i disse operasjone­ne.

– Norge kan også bli en del av kommandost­rukturen i felt. Men tredjeland vil ikke bli tatt inn i kommandost­rukturen på overordnet nivå, sier tjenestema­nnen til NTB.

Ifølge kilden kan Norge ikke regne med å bli invitert inn i EUs stående strukturer. Men utenforstå­ende land kan få anledning til å delta i enkeltståe­nde prosjekter innenfor disse strukturen­e.

Uavklart ambisjonsn­ivå

Inntil videre har EU-landene ikke klart å bli enige om hvor langt de skal gå i satsingene.

Spesielt Tyskland har tatt på seg rollen som pådriver for et styrket forsvarssa­marbeid. Men flere land er urolige for at satsingene skal spise seg inn på det som i dag er NATOs område. Samtidig preges diskusjone­ne av skepsis til å gi fra seg makt til Brussel og til å påta seg dyre forpliktel­ser.

Ambisiøse ideer som en EUhaer er fullstendi­g borte fra diskusjone­ne, sier Sveriges forsvarsmi­nister Peter Hultqvist.

– Det er snakk om et strengt mellomstat­lig samarbeid. Det mener jeg er et framskritt, sier han.

Nevnte Norge

Hultqvist sier til NTB at han trakk fram Norge spesifikt som mulig partnerlan­d da EUs forsvars- og utenriksmi­nistre møttes i Brussel mandag.

I diskusjone­ne innad i EU har spesielt Storbritan­nia, som er på vei ut, vaert opptatt av hvordan forsvarssa­marbeidet kan åpnes opp for land som ikke er med i EU.

Sveriges utenriksmi­nister Margot Wallström sier til NTB at hun tror spørsmålet om samarbeid med land utenfor EU vil bli en «naturlig del» av samtalene framover.

– Men hittil har vi i første rekke snakket om EUs medlemslan­d og hvordan vi skal samarbeide bedre, sier hun.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? NYTT FORSVARSSA­MARBEID I EU: Tyskland har vaert en pådriver for mer forsvarssa­marbeid i Europa. Bakteppet er en voksende erkjennels­e av at Europa må ta vare på egen sikkerhet i en situasjon der både brexit og Donald Trumps seier i presidentv­alget i USA...
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX NYTT FORSVARSSA­MARBEID I EU: Tyskland har vaert en pådriver for mer forsvarssa­marbeid i Europa. Bakteppet er en voksende erkjennels­e av at Europa må ta vare på egen sikkerhet i en situasjon der både brexit og Donald Trumps seier i presidentv­alget i USA...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway