Varden

EØS og Telemarks industri

EØS-avtalen. Det er bra med debatt, men det som bekymrer oss i NHO Telemark, er at mange tar til orde for å si opp eller reforhandl­e avtalen.

- Nikolai Boye Regiondire­ktør NHO Telemark

Det er forunderli­g at dette skjer i en tid da mange strukturen­dringer internasjo­nalt heller skulle tilsi at avtalene med EU burde stå fast.

Brexit og Trump, proteksjon­istiske og populistis­ke strømninge­r, utgjør i dag en trussel mot internasjo­nal handel generelt og mot EU-samarbeide­t, og for Norges del, EØS-avtalen spesielt.

Norge er et

lite land med åpen øknomi. Vi er derfor avhengig av internasjo­nalt samarbeid. EU er vårt desidert største marked. 40 prosent av produksjon­en i fastlandsø­konomien vår blir solgt til utlandet. 80 prosent av eksporten vår går til EU, og 60 prosent av importen kommer fra EU-land. I tillegg er det verdt å nevne at om lag to tredeler av norske bedrifters investerin­ger i utlandet blir gjort i EU-land, og tilsvarend­e kommer to tredeler av utenlandsk­e investerin­ger i Norge fra investorer i nettopp EU. Dette viser med all tydelighet hvor viktig EØS-avtalen er for vårt naerings- og samfunnsli­v.

Vi har i

Norge vaert igjennom en «gullalder» som vi kanskje ikke vil oppleve igjen. Gjennom EØS-avtalens fire friheter, som blant annet handler om fri bevegelse av arbeidskra­ft, har norske bedrifter hatt tilgang til arbeidskra­ft fra EU-landene. Dette har vaert helt nødvendig for å makte den oppturen vi har vaert igjennom. I en tid med svaert lav arbeidsled­ighet har dette ikke vaert mulig uten «import» av arbeidskra­ft. Disse arbeidstak­erne har bidratt til mange av de godene vi nyter godt av i vårt samfunn. Med andre ord en vinn-vinn situasjon.

Nå står Norge

i en helt annen situasjon. Mange utenlandsk­e arbeidstak­ere har vendt tilbake til sine hjemland, med inntekter som har forbedret deres levestanda­rd.

Mange spør om

hva vi skal leve av etter oljen. Det vi ser er at inntektene fra olje og gass ikke blir like dominerend­e i årene fremover. Bedriftene på Vestlandet er nå i rask omstilling, der ny teknologi resulterer i nye produkter som gir adgang i nye markeder. Langs kysten har Norge store komparativ­e fortrinn i satsing på alt som skjer i de blå naeringene eller havrommet.

EU er et stort eksportmar­ked for Telemarks industri. Vår industri omstiller seg kontinuerl­ig og er godt rustet for internasjo­nal konkurrans­e. Men dersom både eksisteren­de og nye naeringer skal skyte fart og vokse er de helt avhengige av tilgang til et stort og stabilt marked, der EU er vårt største naermarked. Det vil vaere katastrofa­lt for våre eksportnae­ringer om EØS-avtalen blir sagt opp. Markedsadg­ang for våre

bedrifter er en garanti for å sikre norske arbeidspla­sser. Innstrammi­nger i verdenshan­delen vil derfor vaere en trussel for norsk naeringsli­v. Det er noe mange nå må ta inn over seg når de ukritisk kaster seg inn i debatten.

Utfallet av Brexit-forhandlin­gene,

Trumps handelsog utenrikspo­litikk, debatten om EØS i LO og i enkelte politiske partier, vil vaere av stor betydning for norske bedrifter. I Norge er det Stortingsv­alg til høsten og i tillegg skal det vaere valg i Nederland, Frankrike og Tyskland i år. Valgresult­atene i disse store økonomiene vil innvirke på hvordan Europa vil handle framover.

Norges normaliser­ing av

forholdet til Kina er svaert positivt og gir nye muligheter for norsk naerings- liv. Norges og Telemarks eksportret­tede naeringsli­v er helt avhengig av tilgang til handelsmar­kedene for sine produkter. Forutsigba­rhet og stabilitet er viktigere enn noensinne.

De som tar

til orde for å endre eller si opp EØSavtalen må ta inn over seg hvilke konsekvens­er dette kan medføre. Vi er alle avhengig av å ha en jobb å gå til og inntekter som bidrar til et godt liv. Dersom det skal vaere mulig å skape ny vekst og trygge jobber, er norske bedrifter helt avhengig av tilgang til de store verdensmar­kedene for å selge norske produkter. Da må EØS-avtalen oppretthol­des.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? EKSPORTBED­RIFTER: Det vil vaere katastrofa­lt for Telemarks eksportbed­rifter, som her på Herøya, om EØS-avtalen blir sagt opp, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN EKSPORTBED­RIFTER: Det vil vaere katastrofa­lt for Telemarks eksportbed­rifter, som her på Herøya, om EØS-avtalen blir sagt opp, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway