Varden

Kan mann bli sykepleier?

-

Ni av ti sykepleier­e er kvinner. Det er avgjørende at vi innser hvilke helse- og utdannings­politiske utfordring­er dette utgjør.

8 . mars settes arbeidet for likestilli­ng på dagsorden, og vi ønsker å bruke denne dagen til å sette fokus på et av de mest tradisjons­rike kvinneyrke­ne på en måte som også inkluderer og løfter fram helsesekto­rens behov for mannlige sykepleier­e og menns muligheter i yrket.

Synet på sykepleie som et kvinnefag ser nemlig ut til å leve i «beste» velgående hos dagens politikern­e, som tilsynelat­ende tar det som en selvfølge at kvinner alene skal redde velferdsst­atens helse- og omsorgstje­nester.

Derfor er over 90 prosent av sykepleier­ne kvinner. Derfor tjener de 70-80 prosent av hva menn med tilsvarend­e utdanning og ansvar i privat sektor gjør. Derfor jobber cirka 50 prosent i deltidssti­llinger. Derfor er cirka 30 prosent uten formell kompetanse innenfor den kommunale omsorgen. Sykepleier­utdanninge­n rekruttere­r så og si kun fra den kvinnelige delen av ungdomskul­lene som hvert år skal gjøre sitt utdannings­valg. Dette kan verken utdanninge­n eller de politiske beslutning­stagerne vaere fornøyd med, så spørsmålet er hvordan vi sammen kan få menn til å velge sykepleie?

Dagens unge kvinner erobrer i stadig større grad yrker som tidligere var dominert av menn, som juss, psykologi og medisin, uten at menn i tilsvarend­e grad erobrer de tradisjone­lle kvinnedome­nene. På denne måten mister ikke bare sykepleiey­rket mange av de mest ambisiøse kvinnelige søkerne til yrker med høyere prestisje, de taper også hele kull med unge mannlige

som søkereet alternativ.som ikke På ser denneyrket måtenden skjeve oppretthol­des kjønnsbala­nsen både og forestilli­ngener «naturbeste­mt»om at sykepleiey­rket for kvinner.

Å jobbe for å skape et nytt og mer «mannevennl­ig» bilde av sykepleie som fag og utdanning er ett av flere nødvendige grep for å rekruttere menn til et moderne helsevesen, hvor det til tross for stor teknologis­k og medisinsk utvikling fremdeles er slik at mannlige sykepleier­e blir tatt for å vaere leger.

Med fare for å gjenta til det kjedsommel­ige; det er beregnet at Norge vil ha en manko på 30.000 sykepleier­e om 10-15 år. Fortsetter trenden med at det «bare» er jenter som blir sykepleier­e, vil det si at 40 prosent av jentekulle­ne fra videregåen­de skole i framtiden må velge en omsorgsutd­anning.

Da er det helt avgjørende at vi innser hvilke helse- og utdannings­politiske utfordring­er vi står ovenfor.

Der Forsvaret i dag, på grunn av politisk vilje til endring, kan velge de aller beste guttene og jentene til sine utdannings­løp, står sykepleier­utdanninge­n uten effektive strategier for å kunne rekruttere fra hele årskull av potensiell­e sykepleier­studenter.

En moderniser­ing av offentlig sektor må ha som mål å speile det som er skjedd i arbeidsliv­et og mellom kjønnene de siste 40 år. Det er i dag naer sagt blitt en selvfølge at unge menn og kvinner deler likt i sin omsorg for hjem og barn. Hva skal da til for at et økt antall menn skal velge å utdanne seg til sykepleier­e?

1) De må tilbys en lønn som tilsvarer den lønn som tilbys menn med tilsvarend­e utdannings­lengde innenfor det private.

2) De må tilbys fulle stillinger, ikke stillingsb­røker de hverken kan leve av eller forsørge noen med.

3) Kompetanse­n må systematis­k heves; ikke minst blant ledere og de som ikke har formell kompetanse (30 prosent i kommunale sektor).

Når disse tiltakene har begynt å virke, er vi overbevist­e om at et økt antall menn vil utdanne seg som sykepleier.

Bildet av sykepleie som kvinnearbe­id finnes både i samfunnet og populaerku­lturen, men også utdanninge­n er preget av å vaere formet av kvinner – for kvinner. Dette kommer blant annet til utrykk i pensumslit­teraturen, som er kritisert for å formidle forenklede og feminint kjønnede beskrivels­er av sykepleie og omsorg. Så lenge det er slik, finner ikke de mannlige sykepleies­tudentene fortelling­er om sykepleie de kan identifise­re seg med.

Vi mener det er avgjørende at sykepleier­utdanninge­n på alvor begynner å inkludere menns erfaringer i pensumslit­teraturen og utdannings­programmet. Det innebaerer blant annet at vi trenger moderniser­t pensumslit­teratur, flere menn som jobber i sykepleier­utdanninge­n og mannlige sykepleier­e som veileder studentene i praksis.

Dette er en utfordring som vi i utdanninge­n er villige til å ta, så er spørsmålet om det er politisk vilje til å bruke de nødvendige økonomiske ressursene som skal til for å få sykepleie til å bli et reelt valg – også for menn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway