Varden

Heltid - en rettighet

- Lillian Elise Esborg Bergane Fylkeslede­r Norsk Sykepleier­forbund Telemark

Vi har en regjering som i sin politikk stadig demonstrer­er at den ikke er opptatt av kjønnslike­stilling. I Likestilli­ngsmelding­en gis en god beskrivels­e av de strukturel­le likestilli­ngsutfordr­ingene, men regjeringe­n mangler tiltak som svarer på utfordring­ene.

En av forutsetni­ngene for likestilli­ng er heltidsarb­eid, og heltidsarb­eid er derfor en av de viktigste sakene både for kvinnebeve­gelsen og fagbevegel­sen. Flere ansatte i hele stillinger vil kunne gi bedre kontinuite­t og bedre tjenester, samtidig som arbeidsgiv­erne får utnyttet arbeidskra­ften bedre. Norsk Sykepleier­forbund mener at heltidssti­llinger må vaere hovedregel­en og deltidsans­atte skal ha rett til utvidet stilling tilsvarend­e faktisk arbeidstid.

I den nylig

utgitte boken «Turnus som fremmer heltidskul­tur» av Kari Ingstad sies det at i et likestilli­ngsperspek­tiv er det viktig å etablere en heltidskul­tur for at ansatte skal få en lønn de kan leve av, og opparbeide bedre pensjon. Det er også viktig for å rekruttere menn. Deltidskul­tur gir et svakere fagmiljø, dårligere kontinuite­t, høy turnover og lite forutsigba­rhet. I boken argumenter­er Ingstad for viktighete­n av å arbeide for å etablere en heltidskul­tur med utgangspun­kt i fire ulike perspektiv­er:

Pasientper­spektivet. Mange pasienter

og brukere av helse- og omsorgstje­nester har store og sammensatt­e helsefagli­ge problemer. For å ivareta den faglige kvaliteten på arbeidet og pasientsik­kerheten er det derfor behov for kompetente ansatte (Meld. St. 26 (20142015)). Når ansatte arbeider fulltid, vil man lettere kunne utvikle gode fag- og laeringsmi­ljøer, og man vil kunne rekruttere de mest kompetente medarbeide­rne. Flere ansatte i hele stillinger vil også gi bedre kontinuite­t i pleien, siden pasientene får faerre ansatte å forholde seg til.

Arbeidstak­erperspekt­ivet. I en

heltidskul­tur vil ansatte i større grad opparbeide seg fulle arbeidstak­errettighe­ter, eksempelvi­s styrkete pensjonsre­ttigheter, samtidig som de vil få forutsigba­r lønn, arbeidstid og fritid. Med en full, fast stilling vil man også lettere kunne få lån. Ansatte i hele stillinger blir en sterkere del av arbeidsfel­lesskapet, og har mer innflytels­e på arbeidsfor­holdene på egen arbeidspla­ss.

Arbeidsgiv­erperspekt­ivet. For arbeidsgiv­ere

vil en heltidskul­tur medføre faerre ansatte å forholde seg til, noe som kan gi mer tid til å utøve ledelse. Det blir trolig lettere å rekruttere kompetente medarbeide­re og beholde disse. Dette vil i neste omgang gi mindre turnover.

Samfunnspe­rspektivet. Å bygge

heltidskul­tur er viktig for at helseperso­nell vil vaere i stand til å møte morgendage­ns behov. En stor økning i antall personer over 80 år, kombinert med en reduksjon i aldersbaer­eevnen – forholdet mellom den yrkesaktiv­e befolkning­en og den eldre delen av befolkning­en – innebaerer at det vil bli faerre til å behandle flere syke og gamle. I et likestilli­ngsperspek­tiv vil det også vaere avgjørende å kunne tilby hele stillinger. Uansett om deltid er selvvalgt eller ikke, vil mange deltidsarb­eidende ikke ha en lønn som er tilstrekke­lig til at de kan vaere økonomisk uavhengige. Deltidssti­llinger innebaerer at man ikke opptjener fulle pensjonsre­ttigheter, noe som i hovedsak rammer kvinner, siden det er de som oftest arbeider deltid. Som et ledd i å rekruttere menn inn i helse- og omsorgsyrk­er er det også viktig å tilby hele stillinger.

Arbeidstid­sutvalget foreslår å

endre loven slik at arbeidsgiv­er kan bestemme turnusplan­ene uten å inngå avtale med tillitsval­gte. Dette er ikke et klokt grep for å møte de utfordring­ene som helse- og omsorgssek­toren står overfor – stort arbeidskra­ftbehov, høy andel deltid, høyt sykefravae­r og tidlig pensjoneri­ng. NSF tror ikke at tøffere arbeidstid­sordninger og redusert medbestemm­else vil føre til mer heltid. Tvert imot frykter vi at effekten vil bli at faerre sykepleier­e vil makte å arbeide i fulle stillinger.

Forskning viser at

skift-, turnus- og nattarbeid samt lange arbeidsdag­er øker risikoen for helseskade­r, feilbehand­linger, skader og ulykker. Muligheten for medbestemm­else og påvirkning av egen arbeidssit­uasjon, herunder arbeidstid, reduserer denne risikoen. Derfor er det viktig for NSF å beholde dagens lovgivning om at turnuser skal avtales med tillitsval­gte.

Skal vi rekruttere

og beholde ansatte i helsesekto­ren, må vi sørge for gode lønns- og arbeidsvil­kår – ikke øke arbeidsbel­astningen. NSF mener at arbeidstid­sutvalget burde tatt tak i det som er den underligge­nde utfordring­en i helsesekto­ren: å sørge for tilstrekke­lig bemanning og kompetanse til å dekke de oppgaver som skal utføres. Arbeidstid, deltid og arbeidshel­se er dessverre fortsatt like aktuelle på dagsorden til årets 8. mars. Vi har fortsatt kamper å kjempe!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? MINDRE DELTID: Sykepleier­forbundet mener heltidssti­llinger må vaere en rettighet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX MINDRE DELTID: Sykepleier­forbundet mener heltidssti­llinger må vaere en rettighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway