Varden

Kommunene trenger kortreiste arbeidspla­sser

- Olaf Thommesen Adm. dir. i Bedriftsfo­rbundet

Kommuner som satser på lokalt naeringsli­v, får kortreiste arbeidspla­sser skapt av egne innbyggere. Disse kommunene får flere innflytter­e, økte skatteinnt­ekter og dermed også økt kvalitet på velferdsti­lbudene.

Itillegg får disse kommunene naeringskl­ynger og attraktive bedrifter som blir et utstilling­svindu for investorer. Bedriftsfo­rbundet region Sør har årsmøte i Porsgrunn førstkomme­nde torsdag. Temaet på møtet er mikrobedri­fter og hvor viktige de er for kortreiste arbeidspla­sser.

Utfordring­en er at

mange mikrobedri­fter; bedrifter med 0-4 ansatte, sliter med tilgang på kapital. De trenger penger til å utvikle produktet, tjenesten og til å ansette flere for å øke produksjon­en. I de fleste tilfeller er det banklån og oppsparte midler som er mikrobedri­ftenes kapitalkil­der.

Mange mikrobedri­fter har

heller ikke tilstrekke­lig tilgang på menneskeli­ge ressurser og kunnskap. De mangler kunnskap om salg, markedsfør­ing, organiseri­ng og utvikling av produktet eller tjenesten. Men gründerne har troen på at de har en samfunnsop­pgave; at de kan bidra inn i naermiljøe­t sitt med viktig verdiskapn­ing. Og kommunene trenger gründerne!

Hvordan kan kommunene

legge til rette lokalt for å komme i en vinn-vinn-situasjon der gründerne våger å satse? I 25 år har Bedriftsfo­rbundet jobbet for ikke minst mikrobedri­ftene. Vi ser at følgende tiltak er viktig om kommunene skal få gründere til å starte opp:

Legg til rette

for gründerhus, naeringskl­ynger, forsknings­miljø og kompetanse­bedrifter. Utform anbudskrit­eriene slik at også mikrobedri­ftene kan komme med anbud. Vaer effektiv i saksbehand­lingen. Lang saksbehand­ling hindrer naeringsut­vikling. Opprett veiledning­sprogramme­r for de som ønsker å starte egen bedrift.

Øk satsingen på

infrastruk­tur, kollektivt­ransport og samferdsel. Skoler og barnehagep­lasser tiltrekker seg arbeidskra­ft. Reduser eller fjern eiendomssk­atten, spesielt på naeringsei­endom. Ha en dialog med hele naeringsli­vet; ikke bare de største bedriftene.

Norske små og

mellomstor­e bedrifter står for halvparten av den totale verdiskapi­ngen og sysselsett­ingen i landet vårt. Åtte av ti bedrifter i Norge har 4 eller faerre ansatte. Dette er ryggraden i norsk arbeidsliv. Bedriftsfo­rbundet jobber hver eneste dag for at mikrobedri­ftene skal få levelige rammevilkå­r. Her er kommunene en viktig tilrettele­gger. Dere har alt å vinne på de kortreise arbeidspla­ssene. Lykke til!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway