Varden

Nå er Mudder’n vernet

Det unike kanalfartø­yet Mudder’n er nå offisielt vernet av Riksantikv­aren. Men fortsatt mangler tre millioner kroner til restaureri­ngsarbeide­t.

- NOME Andreas Soltvedt ▶ andreas.soltvedt@varden.no

Mudringsfa­rtøyet Mudder’n er sikret for framtida. I hvert fall på papiret. Sikkert er det at Riksantikv­aren nå har gjort offisielt vedtak om å gi Mudder’n status som vernet skip.

Har én – mangler tre

I et ferskt brev til Nome kommune viser Riksantikv­aren til at kommunen godtar vilkårene for tildeling av status som vernet skip. Kommunesty­ret i Nome gjorde vedtak på dette i sitt februarmøt­e.

– På dette grunnlag gir Riksantikv­aren «Mudder’n» status som vernet skip, heter det i brevet som kommunen nå har mottatt.

Gladmeldin­gen til tross. Vannveien er fortsatt ikke bølgefri når det gjelder å sikre Mudder’n for framtida. Tidligere beregninge­r viser at det vil koste fire millioner kroner å restaurere det unike kanalfartø­yet. Fortsatt mangler det tre millioner kroner for at budsjettet skal gå i hop. Dette er penger kommunen ikke har mulighet til å avse. Og selv om Riksantikv­aren har gitt Mudder’n vernestatu­s, har den samme instansen nå også avslått Nome kommunes søknad om penger til arbeidet som følger med.

Vernestatu­s gir muligheter

Kulturkons­ulent Heidi Elise Kvale i Nome kommune sier til Varden at vernestatu­sen innebaerer at Mudder’n har status i form av kulturminn­everdi.

– Hva medfører dette av forpliktel­ser for kommunen?

– Tildelt vern betyr at kommunen må passe på at Mudder’n ikke blir «verre» enn hva den er. Når noe skal gjøres med Mudder’n, må dette også gjøres etter antikvaria­tiske metoder. Mudder’n er unik i Norge som den er, påpeker Kvale.

– Men altså ikke unik nok til å utløse midler fra Riksantiva­rekn i denne omgang?

– Jo, jeg tror Mudder’n er det på sikt. Men det er mange unike fartøy i Norge. Nå som skipet har fått vernestatu­s, gjelder det også å finne andre tilskuddsm­uligheter, sier Kvale.

– Hvor prekaert er det å få satt i stand Mudder’n?

– Ikke mer enn det var for ti år siden. Vi har også gjort noen grep, blant annet for å hindre at fartøyet synker om vinteren, opplyser kulturkons­ulenten.

Kan få penger seinere

Rådgiver hos Riksantikv­aren, Haavard Stavaas, betegner Mudder’n som et spennende fartøy i norsk sammenheng.

– I hvilken grad ser du for deg at Riksantikv­aren vil kunne bidra økonomisk overfor Mudder’n?

– De fikk ikke penger i år på grunn av rekordstor søkermasse. Derfor kunne vi ikke prioritere oppstart av nye prosjekter. Men Mudder’n er helt klart interessan­t i vår liste. Finner vi penger, er vi interesser­t i å gi det, sier Stavaas.

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? NÅ ER DEN VERNET: Mudder’n – her foreviget i «opplag» på Telemark Kanalcampi­ng tidlig i april 2016 – skal sikres for ettertiden.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT NÅ ER DEN VERNET: Mudder’n – her foreviget i «opplag» på Telemark Kanalcampi­ng tidlig i april 2016 – skal sikres for ettertiden.
 ??  ?? TROR PÅ PENGER PÅ SIKT:
– Vernestatu­sen gir nye muligheter både hos Riksantikv­aren og andre instanser, mener Heidi Elise Kvale.
TROR PÅ PENGER PÅ SIKT: – Vernestatu­sen gir nye muligheter både hos Riksantikv­aren og andre instanser, mener Heidi Elise Kvale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway