Varden

«Å ha et annerledes ansikt har gitt meg gode, trygge relasjoner»

Grethe Søfteland har hatt ansiktsska­der siden hun ble født. – I stedet for å gjemme meg, har jeg oppsøkt nye folk hele livet, sier hun.

- PORSGRUNN Lena Beathe Arneberg lena.beathe.arneberg@varden.no

Grethe Søfteland er født med blodutrede­lser i ansiktet, og forsonet seg tidlig i livet med at hun ser annerledes ut.

Hun mener det er for mye press på utseende i dag. – Jeg ville ikke vaert foruten skadene i ansiktet, sier hun

– Tenk på alle ungdommene i dag, som skal forholde seg til bloggere som er så opptatt av skjønnhet og sminke. Jeg synes utseende har fått en altfor stor plass i hverdagen.

– Jeg er glad for at jeg hele livet har kunnet vaere trygg på at menneskene rundt meg liker meg for den jeg er, og ikke på grunn av utseende eller sosial status.

Grethe Søfteland sitter inne på pauseromme­t på Grenen digitaltry­kkeri i Porsgrunn. Bedriften eier og driver hun sammen med samboeren Lars Petter Eide (70).

Flere kosmetiske inngrep

Ansiktet hennes er det første kundene møter når de kommer inn døra. Her sitter hun bak skranken og ekspederer.

– Hvis noen er nysgjerrig­e på hva som har skjedd, synes jeg det er mye mer all right at de spør meg rett ut, sier hun.

65-åringen ble født i Kirkenes i 1951. Det var da ansiktet hennes ble merket for livet.

– Foreldrene mine fortalte at fordi fødselen gikk så tregt, la en sykepleier seg opp på magen for å presse meg ut. Det endte med at jeg fikk bloduttred­elser i ansiktet, forteller hun.

Flere kosmetiske forsøk ble gjort i ansiktet i løpet av oppveksten.

Halvannet år gammel fikk hun radiumstrå­ling, og i 17-årsalderen fikk hun transplant­ert hud. Det har også vaert forsøkt med laser og lignende metoder.

Inngrepene virket imidlertid mot sin hensikt. De ga henne senskader og gjorde ansiktsska­dene enda mer synlige.

– Ble aldri overbeskyt­tet

Tidlig i livet forsonet hun seg med det faktum at skavanken alltid ville vaere der.

– Det hendte jo at jeg kom gråtende inn til pappa fordi jeg hadde blitt mobba.

– Han ga meg en god klem, fortalte meg hvor fin jeg var og sendte meg ut til barna igjen. Jeg ble aldri overbeskyt­tet som liten, og det gjorde meg tøff nok til å møte verden som jeg er, sier hun.

Å gjemme seg, eller å la skavanken få styring, var aldri noe alternativ. Grethe valgte det motsatte. Hele livet har hun jobbet i serviceyrk­er, hvor hun har vaert tvunget til å møte fremmede mennesker ansikt til ansikt.

– Ville ikke vaert foruten

Samboeren Lars Petter Eide beundrer kjaeresten­s mot.

– Jeg synes hun er tøff. Og det er jo som de sier; det indre som teller!

– Skulle du ønske at du ikke hadde hatt skadene i ansiktet?

– Nei, jeg tenker ikke sånn på det. Jeg ville ikke vaert det foruten. Jeg har hatt et fantastisk liv, selv om jeg aldri har følt at jeg er pen, sier Søfteland.

– Det å ha et annerledes ansikt har gitt meg gode, trygge relasjoner. Og det har gjort at jeg har kommet naermere familien, jeg har fått masse kjaerlighe­t.

Forsker: – Ikke overrasket

Kristin Billaud Feragen, forskingsk­oordinator og psykolog ved Senter for sjeldne diagnoser, har forsket på barn, ungdom og voksne som er født med diagnoser som skiller seg ut utseendeme­ssig.

Hun er ikke overrasket over at Søfteland ikke ville vaert ansiktsska­dene foruten. Hun har gjort flere tilsvarend­e funn i sine studier.

– Dette er en gruppe mennesker som ikke bare klarer seg, de knytter identitete­n til det på en positiv måte og ser gevinstene.

– Og de lar ikke utseende og de sosiale reaksjonen­e de møter komme i veien for hvem de er og ønsker å vaere, sier hun.

Feragen presiserer at det også er variasjone­r i funnene.

– Ti prosent av dem sliter psykisk og må fanges opp av systemet. Dette gjelder saerlig de som har vaert gjennom mange, store inngrep. Den største gruppen er de som takler det greit i hverdagen, men som har det utfordrend­e med det i perioder, sier hun.

Feragen forteller at det ikke nødvendigv­is er en sammenheng mellom hvor synlige skader man har, og hvordan man håndterer det.

– Psykologie­n sier tydelig at det verken er mengden behandling eller graden av synlighet av skadene, som påvirker hvordan de har det. Det handler om hvordan man tar det.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? GLAD: Grethe Søfteland fra Porsgrunn vil heller at folk spør henne rett hvis de lurer på hva som har skjedd med ansiktet ikke hvordan du ser ut. Hun mener det i dag er for mye fokus på utseende. Selv har hun aldri skammet seg for skadene, og
GLAD: Grethe Søfteland fra Porsgrunn vil heller at folk spør henne rett hvis de lurer på hva som har skjedd med ansiktet ikke hvordan du ser ut. Hun mener det i dag er for mye fokus på utseende. Selv har hun aldri skammet seg for skadene, og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway