Varden

Svaert mange toppspille­re kommer fra klubber som er finansiert av vaffelsalg og dugnad. Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Helgens ting i Norges Fotballfor­bund (NFF) samlet representa­nter fra 114 klubber i Norge. De fleste var toppklubbe­r. Dermed var mer enn 1700 klubber ikke represente­rt. Fra Telemark møtte Odd, Notodden og Storm – altså kun tre av 69 klubber. Fra nabofylket Vestfold møtte kun én klubb. At så få ser verdien i å møte på forbundsti­nget er et opplagt problem for fotballfor­bundet og fotballen.

Lederen i NFF Telemark, Terje Kili, omtaler dette som «for svakt». Det har han selvsagt helt rett i. Samtidig peker han på at det kan vaere nokså fornuftige forklaring­er på hvorfor det er slik; ledere i små klubber er travle og har vanskeligh­eter med å prioritere en helg i Oslo.

Den sviktende deltakelse­n fra de mindre klubbene kan også ha en annen og noe mer ubehagelig forklaring; det kan vaere at breddeklub­bene ikke ser verdien i å engasjere seg fordi det gir lite igjen – fordi det til sjuende og sist er toppklubbe­ne og forbundet som bestemmer.

Konsekvens­en av dårlig representa­sjon fra breddeklub­bene er imidlertid at norsk fotballs framtid langt på vei bestemmes av nettopp de som er i toppen. Dette er en utvikling som kan ha åpenbart uheldige konsekvens­er for en idrett som er helt avhengig av å ha bredde for å lykkes. Svaert mange toppspille­re kommer fra klubber som er finansiert av vaffelsalg og dugnad.

På fotballtin­get ble det laget en arbeidsgru­ppe som har til hensikt å øke antall klubber som er represente­rt. Det er positivt, og viser at problemsti­llingen blir tatt på alvor.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway