Varden

Slik jakter de på pedofile

Denne uka sørget Stig Kalsnes (25) for at en mann i Porsgrunn ble pågrepet for å avtale sex med barn. Nå forteller han om hvordan han jobber.

- PORSGRUNN Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

«Barnas Trygghet» heter Facebook-siden som Kalsnes driver sammen med Stefan Dahlgren Letzing og Christian Juul. Torsdag kveld var de tre mennene i Porsgrunn, der de sørget for at politiet kunne pågripe og sikte en mann i 30-åra for «grooming». Det vil si å ta kontakt med barn på internett, og gjøre avtale om å møte dem for å begå et seksuelt overgrep.

– Jeg begynte med dette som et eksperimen­t etter å ha sett en dokumentar, sier Kalsnes.

Hans metode er å opprette falske internett-profiler som barn, og kommuniser­e med menn som tar kontakt.

Tusen menn tok kontakt

Han ble sjokkert over hvor mange voksne som prøvde å lokke på barn på internett.

– Over tusen tok kontakt med den første profilen vi opprettet, sier han.

Når voksne tar kontakt på denne måten, fortsetter Kalsnes og kollegene å kommuniser­e med dem til de får en adresse eller avtaler et møtested.

Da reiser de ut og møter den mistenkte. De avtaler med politiet at de kommer og pågriper personen. Det var dette som skjedde i Porsgrunn tirsdag.

– Da vi møtte opp på døra nektet han for å ha snakket seksuelt med mindreårig­e, men da vi begynte å sitere fra loggen skjønte han at han var «tatt på fersken». Han satte seg ned med hodet mellom hendene og gråt en liten skvett, forteller Kalsnes.

Kalsnes og kollegene ble avhørt av politiet samme kveld og overlevert­e over 60 sider skjermdump med meldinger mellom deres egne «barneprofi­ler» og mannen fra Porsgrunn.

– La politiet gjøre politiarbe­id

Den siktede ble avhørt onsdag. Han ble løslatt etterpå, men er fortsatt siktet.

– Jeg tør nesten ikke si noe i denne saken, av frykt for hva «Barnas Trygghet» kan gjøre mot klienten min, sier mannens forsvarer, Bjørn Naerum.

Han vil ikke opplyse om mannen har erkjent straffskyl­d, men understrek­er at han synes det er politiets oppgave å etterforsk­e kriminalit­et; ikke en liten gruppe privatpers­oner.

– Vi vil fortsette med det vi gjør, sier Stig Kalsnes, som forteller at de har fått en mann i Trøndelag dømt til 36 dagers fengsel for grooming.

Kalsnes har selv fått bot for å krenke privatlive­ts fred, da han la ut identifise­rende opptak av en mistenkt på Facebook. Det har han sluttet med, forteller han.

 ?? SKJERMDUMP ?? POPULAERE PÅ FACEBOOK: «Barnas Trygghet» har over 93.900 tilhengere på Facebook, og har fått 2000 nye etter den omtalte aksjonen i Porsgrunn.
SKJERMDUMP POPULAERE PÅ FACEBOOK: «Barnas Trygghet» har over 93.900 tilhengere på Facebook, og har fått 2000 nye etter den omtalte aksjonen i Porsgrunn.
 ??  ?? SKEPTISK: Bjørn Naerum er forsvarer for den siktede Porsgrunn-mannen. Han er svaert skeptisk til «Barnas Trygghet» sine metoder.
SKEPTISK: Bjørn Naerum er forsvarer for den siktede Porsgrunn-mannen. Han er svaert skeptisk til «Barnas Trygghet» sine metoder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway