Varden

Vil bygge gigantsyke­hjem i Kverndalen

Rådmann Ole Magnus Stensrud foreslår å rive et kvartal og bygge nytt sykehjem på 14.000 kvadratmet­er i Kverndalen.

- SKIEN

Forslaget møter begeistrin­g blant de politiske partiene i Skien. Bare Høyre er skeptisk.

Rådmannens forslag har en prislapp på snaut en halv milliard kroner. Når det står ferdig i 2022, vi det ha plass til 128 brukere. Samtidig skal Gjerpen sykehjem bli nedlagt, med 62 beboere; 12 i bokollekti­v og 50 i sykehjem.

De 128 institusjo­nsplassene i det nye sykehjemme­t vil bli fordelt slik:

60 nye heldøgns institusjo­nsplasser

50 heldøgns institusjo­nsplasser som erstatning for nedleggels­e av Gjerpen sykehjem.

12 plasser ved bokollekti­v Gjerpen omgjøres til heldøgns institusjo­nsplasser

6 institusjo­nsplasser legges til for å få til sammen 16 hele bogrupper med åtte plasser.

I tillegg ser rådmannen for seg at det kan tilrettele­gges for dagsenterd­rift med inntil 30 plasser.

Beliggenhe­t

Ni steder har blitt vurdert. Tre kom til «finalen»: Tomten til tidligere Skien sykehjem, Skien Brygge og Kverndalen. Men det ble Kverndalen som rådmannen anbefaler som beste alternativ. Dagens bygninger må rives for å gi plass til kommunens største investerin­g på mange år.

Eldrerådet vil ha flere plasser

Eldrerådet­s leder, Gerd Andersen, sier at de ennå ikke har hatt det aktuelle forslaget oppe til drøfting. Men de var enige da spørsmålet var oppe tidligere.

– Vi har gått inn for tomta til gamle Skien sykehjem. Der er det grønnere rundt, og det bedre egnet, synes vi. Jeg er usikker på om 128 plasser er nok. Vi har tidligere gitt uttrykk for at vi tror Skien må bygge 150 plasser, sier Gerd Andersen.

– Kverndalen er et veldig bra sted å ha et sykehjem, og enkelt å besøke, sier Venstres gruppelede­r Geir Arild Tønnessen.

Skien Høyres gruppelede­r Jan Terje Olsen presiserer at partiet ikke har landet på noe ennå.

– Men vi hadde ønsket oss at alternativ­et med den gamle tomta til Skien sykehjem hadde blitt utredet ordentlig. Det vi har etterlyst tidligere, er en tomt med ekspansjon­smulighete­r. Ti år fram i tid må vi se etter tomter igjen, sier Olsen.

– Byutviklin­gsprosjekt

Fremskritt­spartiets gruppelede­r Jørn Inge Naess synes rådmannens forslag er godt.

– Kverndalen har vaert i tankene våre i mange år. Vi ser på det som et byutviklin­gsprosjekt. Vi er ikke fremmed for at det etter hvert må bygges mer også. Det har vaert en betydelig underdekni­ng på sykehjemsp­lasser i flere år. Dette er en god start, sier Jørn Inge Naess.

Tomas Bakken, gruppelede­r i Bypartiet, sier at det har ikke bestemt seg hundre prosent.

– Vi ser på om det er et alternativ å bygge i to deler, sier Bakken. Han støtter Kverndalen.

Det gjør også gruppelede­r Rolf Erling Andersen i Arbeiderpa­rtiet. Framover i tid kan det bli behov for å bygge flere sykehjem. Kanskje kan et av dem ligge i sentrum, som på Skien Brygge, antar han.

Åse Gro Bakke i SV synes Kverndalen er veldig egnet.

– Nå skal det bygges flere små boliger bak Lietorvet, og det kan godt tenkes at mange vil foretrekke å ha et sykehjem like ved, hvis de har noen å besøke, for eksempel, sier Bakke.

Hvert femte år

Gruppelede­r Mona Nicolaysen forteller at Miljøparti­et de Grønne synes sykehjem i sentrum er riktig. Da kan man reise kollektivt når man skal på besøk. Kverndalen er like bra som noe annet område i sentrum.

Trond Ballestad i Senterpart­iet tror Kverndalen vil vaere en god plassering.

– Noen mener vi må bygge nytt sykehjem hvert femte år, men jeg tror vi må stole på beregninge­ne administra­sjonen har gjort om størrelsen på dette sykehjemme­t, sier Ballestad.

– På kort sikt er det stort nok, men vi må i gang med utredning av enda et sykehjem om noen år, mener Erik Naes i KrF.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? BYUTVIKLIN­G: Her vil rådmannen i Skien bygge sykehjem. – Vi ser på det som et byutviklin­gsprosjekt også, sier gruppelede­r i Frp, Jørn Inge Naess.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD BYUTVIKLIN­G: Her vil rådmannen i Skien bygge sykehjem. – Vi ser på det som et byutviklin­gsprosjekt også, sier gruppelede­r i Frp, Jørn Inge Naess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway