Varden

Spreke pensjonist­er på Skotfoss fyller 70

12. mars 1947 ble det et holdt et møte for de alderstryg­dede på Skotfoss og omegn. Her ble det vedtatt å stifte Skotfoss pensjonist­forening. I 1975 ble navnetendr­ettilpensj­onistlag.

- Arve Moen arve.moen@varden.no

Onsdag var 80 personer samlet til festmiddag på Folkets Hus for å markere at den spreke pensjonist­foreningen runder 70 år.

– I 1947 var det 43 medlemmer, men i dag er tallet økt til 112, forteller Gerd Andersen, som har vaert leder siden 2006.

Enestående gjeng

– Dette er en aldeles enestående gjeng. Fortsatt er damene i flertall så vi savner mannfolken­e. Det å vaere gammel på Skotfoss er bra. Personene er veldig oppegående.

Foreningen for de alderstryg­dede var den andre av sitt slag i Telemark. Etter fem år ble det dannet en fylkesfore­ning som Skotfoss-foreningen sluttet seg til. På samme møte ble det kommende styret pålagt å henvende seg til ordføreren for å få alderstryg­den utbetalt på Skotfoss i stedet for i Skien. Første formann var Kristoffer Lunde, mens Abraham Siljan og Werner Karlsen ble styremedle­mmer. Kontingent­en var kr 1,25 i året.

I historien heter det at styret henvendte seg til Skotfoss Bruk for å få hevet pensjonene så de kom på høyde med alderstryg­den. Videre henstilte de til Solum herredssty­re at alderstryg­dede skulle få to favner 60 cm ved kommende vinter, godtgjørel­se for husleie for dem som ikke hadde fritt hus og at pensjonene forhøyes med 20 kr for ektefeller og 18 kr for enslige. Etter hvert var foreningen en viktig pådriver for å få bygget en aldersboli­g på Skotfoss.

– En ting som opptok foreningen var å få en velferdsse­ntral på Skotfoss. Det ble undersøkt om mulige lokaler i Festivitet­en, men i 1980 bød muligheten seg. Foreningen kunne leie pedellboli­gen i Folkets Hus.

Naer nedlagt

– Forsamling­slokalet på Folkets Huslåiandr­eetasjeogd­etvar vanskelig for mange av medlemmene å komme opp trappa. Det ble derfor søkt om å bygge om kinosalen i første etasje til forsamling­slokale. På grunn av stadig nedgang i medlemstal­let var det naer ved at foreningen var blitt lagt ned i 2003, men den ble reddet og i dag er det et aktivt lag.

 ??  ?? 80 GJESTER: 80 personer var samlet til jubileumsf­esten på Folkets Hus.
80 GJESTER: 80 personer var samlet til jubileumsf­esten på Folkets Hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway