Varden

Klar for Telemark

Hege Schøyen og komedie-ensemblet er klare for moro. Nå besøker de fire steder i Telemark.

- Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Kjenner Notodden

Porsgrunn 11. mars ble kjapt utsolgt. Seljord 13. mars og Bø 14. mars har meldt om få billetter igjen. Notodden nølte litt, ifølge Riksteater­ets nettside. – Nei, nei, Notoddenfo­lk er også klare. Her har vi 325 seter. I begynnelse­n av denne uka hadde vi solgt 200, men nå går det unna. Nesten 300 er solgt, vi har ikke mange billetter igjen vi heller, forteller Øystein Ytterbø, ansvarlig for Notodden Teater.

– Notodden Teater er et av de få stedene jeg ikke har spilt tidligere. Men jeg kjenner Notodden. Verdens beste lydmann, Roger Uppstrøm, er fra Notodden, det er venninna mi Kari Gjaerum også, forteller Hege Schøyen.

Kragerø og Øyfjell

– Du kjenner Telemark?

– Ja, på to måter. Vi ferierte i Kragerø helt fra jeg var liten, besteforel­drene mine hadde hytte der. Onkelen til min mor, lensmann Hogner, kjørte rundt med snekke med «blålys» på, det var tider det. Da jeg var et litt større barn leide mor og stefar et sted på åremål i Øyfjell. Da ble vi enda mer telemarkin­ger, vi øvde oss på telemarksd­ialekter. Vi er en ekte copycat-familie, ler Hege Schøyen.

Det meste går i stykker

Komedien «Kollaps i kulissene» har fått kjempekrit­ikker og så og si utsolgte hus overalt.

Det er Riksteater­et som sender komedien ut på veien. Hege Schøyen spiller en inspisient hos nettopp Riksteater­et, hun er oppgitt over amatørgjen­gen på scenen, men må selv steppe inn i en rolle i stykket.

– Hva driver du på med på bildet med lysestaken­e?

– Jeg har ikke rukket å sette kulissene på plass. En inspisient vil jo vaere usynlig, men ting detter ned og da blir hun synlig. Det meste går i stykker i denne komedien, men historien må likevel fram. Det er en morsom kriminalhi­storie, sier hun.

Krevende prøveperio­de

– Hva er mest krevende?

– Det er timing, både verbal og fysisk. Stikkord er viktig når ting faller ned. I går ramlet noe ned til feil tid på Nøtterøy, men det gikk bra. Vi hadde en krevende prøveperio­de, med xl-ark fulle av handlinger og replikker. Vi er sju på scenen nesten hele tiden, forteller hun.

Det er faktisk første gang hun er på turné med Riksteatre­t.

– Riksteater­et har fått en stor stjerne hos mange av mine kolleger, de skryter av organisasj­onen. Og alt er på stell. Jeg elsker å sitte muse stille på bussen og se verden fare forbi, sier hun.

Noe vemodig over Skien

– Alle snakker så pent om Porsgrunn, så jeg gleder meg til å spille der. Jeg har spilt sykt mye i Skien. Det er en hyggelig by, med veldig hyggelige folk. Men det er noe vemodig med byen, det er blitt så folketomt i sentrum, det har jeg sett.

– Ja, det er en pågående diskusjon om det der ...

– Så bra, håper de finner ut av det, avslutter Hege Schøyen.

 ?? BEGGE FOTO: ERIK BERG ?? KOLLAPS I KULISSENE: Fra venstre Hege Schøyen, Jan Huse, Daniel Karlsson, Bartek Kaminsky, Ingar Helge Gimle, Espen Sandvik, Jan Martin Johnsen, Camilla Frey og Gulla helt i front.
BEGGE FOTO: ERIK BERG KOLLAPS I KULISSENE: Fra venstre Hege Schøyen, Jan Huse, Daniel Karlsson, Bartek Kaminsky, Ingar Helge Gimle, Espen Sandvik, Jan Martin Johnsen, Camilla Frey og Gulla helt i front.
 ??  ?? KOLLAPSER: Kulisser kollapser, men inspisient­en holder stand.
KOLLAPSER: Kulisser kollapser, men inspisient­en holder stand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway