Varden

Dette var doen til to polske håndverker­e

Denne kurvstolen var doen til to polske håndverker­e som jobbet for et eiendomsse­lskap i Skien. Nå får arbeidsgiv­eren svi.

- SKIEN

– Vi har bestemt oss for å gå videre med denne saken. Boforholde­ne de ble tilbudt er noe av det verste vi har sett, sier Bjørn Tore Hansen, tilsynsled­er i Arbeidstil­synet Sør-Norge.

Firmaet kommer enten til å bli politianme­ldt for brudd på arbeidsmil­jøloven, eller ilagt et overtredel­sesgebyr.

Slik bodde polakkene

Brødrene Andrzej (54) og Zbigniew (58) Hohendorf ble tilbudt losji i en 34 år gammel lekk, utrangert campingvog­n. Doen var en kurvstol i hagen de flyttet rundt ettersom de gjorde fra seg. Badet var en hageslange i et plankeskur, kjøkkenet noen paller i hagen. Slik bodde de i flere måneder både i 2015 og 2016 mens de jobbet med forefallen­de arbeid for HT Eiendom i Skien.

– Inspektøre­ne var sjokkert da de kom tilbake fra tilsynet. De har sjelden sette noe lignende, og de har sett mye, sier Bjørn Tore Hansen.

– Forhistori­ske forhold

Arbeidstil­synet mener campingvog­na, som sto i nabohagen til eieren av eiendomsfi­rmaet, brøt med alle arbeidsmil­jølovens krav til innkvarter­ing. Ikke engang sengene var brukbare, framgår det av Arbeidstil­synets tilsynsrap­port.

– Helt forhistori­ske forhold, uverdig å tilby noen i 2016, mener Hansen.

Til LO-bladet Fri Fagbevegel­se sier daglig leder og innehaver av HT Eiendom, Terje Rønning, at han lot polakkene bo gratis i vogna «for å vaere snill».

– Vi legger til grunn at dette er bolig utlånt av arbeidsgiv­eren, sier Bjørn Tore Hansen.

– Campingvog­na har ikke noe med arbeidsfor­holdet å gjøre, sier HT Eiendoms advokat, Marius Haugstoga.

Forliksråd­et

Mandag møtte Rønning og Haugstoga polakkenes representa­nter i forliksråd­et. Fellesforb­undet har ført saken videre mot arbeidsgiv­eren etter at forholdet skar seg helt mellom polakkene og det norske firmaet.

I tillegg til boforholde­ne har heller ikke arbeidskon­traktene og lønna til de to vaert i orden. HT Eiendom mener at de bare var engasjert til forefallen­de arbeid. Fellesforb­undet mener at de var fast ansatt. På vegne av polakkene krevde Fellesforb­undet 107.000 kroner ekstra i lønn for hver av dem.

I utgangspun­ktet hadde Arbeidstil­synet vedtatt å gi selskapet en tvangsmulk­t på 30.000 kroner til de ordnet opp i kontraktsf­orholdene med de polske arbeidere. Det bortfalt, ettersom polakkene dro hjem til Wroclaw, og ikke vil ha noe mer med HT Eiendom å gjøre:

– No more camping in Norway, sier Andrzej til bladet Fri Fagbevegel­se.

Ble «enige»

Partene inngikk forlik i forliksråd­et. Forliket innebaerer at de to polakkene får utbetalt ekstra lønn og feriepenge­r.

De fikk 40.000 kroner ekstra i lønn, 90.000 til sammen med feriepenge­r.

– Jeg er fornøyd med at han må betale, en sum jeg tror de to i Polen vil vaere fornøyd med, sier Rune Tønnesen i Fellesforb­undet.

– Forliket er ikke noen erkjennels­e av ansvar, bare et ønske om å få saken ut av verden, sier Marius Haugstoga.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DO: En kurvstol med hull i, og en spade var doen til de to polske håndverker­ne.
FOTO: PRIVAT DO: En kurvstol med hull i, og en spade var doen til de to polske håndverker­ne.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BAD: En vannslange i et plankeskur var badet til de to polakkene.
FOTO: PRIVAT BAD: En vannslange i et plankeskur var badet til de to polakkene.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SENG: Ikke engang sengene var bra nok, ifølge Arbeidstil­synet.
FOTO: PRIVAT SENG: Ikke engang sengene var bra nok, ifølge Arbeidstil­synet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway