Varden

Forskning viser at det å ha et sunt trosfelles­skap og levende tro, er både helsefremm­ende og samfunnsny­ttig.

Linda Andernach Johannesen, kom.direktør

- Linda Andernach Johannesen Kommunikas­jons direktør Mission Without Borders

Skjønt, jeg vet egentlig ikke om det er han jeg bekjenner i dag. Den gud som ble fremstilt der, i «krist’en», var en temmelig trangsynt, streng og grå gud, faktisk helt annerledes enn den Gud jeg siden har laert å kjenne. Dessuten krevde han at jeg måtte både like og pugge salmevers.

Er det krist-fagets

«strenge-gud» som man husker fra skoletimen­e som samfunnet og mennesker rundt meg ikke vil ha, mon tro, når det ropes opp mot den kristne troen og man virker livredde for forkynnels­e? I så fall så forstår jeg det, og jeg tenker: den gud vil ikke jeg heller ha.

Og jeg tenker

videre: jeg skulle så gjerne ha tatt en kaffe med deg som har forkastet den kristne troen på dette grunnlaget; jeg skulle så gjerne ha hørt på hva du har å si. (Ja, det var en invitasjon! Ta gjerne kontakt om du skulle ønske det, du også!)

Denne uken har

det vaert en sak i Varden der fylkesvara­ordfører Hans Edvard Askjer (KrF) har stått opp for Acta, Normisjone­ns barne- og ungdomsarb­eid. Acta har fått avslag på sin søknad om støtte til sine arrangemen­ter med den begrunnels­e at det foregår forkynnels­e der. Avslaget er gitt til tross for at det ikke var et kriterium for søknaden at det skulle vaere fritt for forkynnels­e. Igjen kjenner jeg at spørsmålen­e reiser seg i meg: hva er det som gjør at man er så redd for forkynnels­e? Hvorfor tror man at den er så ødeleggend­e?

Fakta er nemlig

det motsatte: Forskning viser at det å ha et sunt trosfelles­skap og levende tro (ikke nødvendigv­is kristen), er både helsefremm­ende og samfunnsny­ttig. Jeg er fullt klar over at det finnes dysfunksjo­nelle, kristne miljøer (og andre miljøer, for den sakens skyld, og de må vi kjempe imot!) Jeg snakker ikke om dem. Det er heller ikke dem det er flest av. Derimot snakker jeg om sunne, kristne miljøer der man forkynner den Gud som Bibelen snakker om: Han som, da Han hadde skapt menneskene, så på dem og var overmåte fornøyd med dem! Siden den gang har Han elsket oss – og de av oss som har latt oss gripe av denne kjaerlighe­ten kan vitne om at den er gjennomgri­pende på en slik måte at den løfter oss opp fra innsiden. Den – eller Han – gjør at mennesket kan stå oppreist, med verdighet, selv når livet viser seg fra sine mørke sider.

Noen av oss

som har blitt kjent med denne Bibelens Gud, har latt oss inspirere av ham, og har erfart og sett at livet han tilbyr langt fra er begrensend­e. Og fordi man har latt seg elske av Gud, har man hatt et ønske om å gi noe tilbake. En måte å gi tilbake på, er å gi hans kjaerlighe­t videre til andre. Noen av dem som har gjort det, kjenner vi, alle sammen: mor Theresa, Martin Luther King, Nelson Mandela. Men de aller fleste av oss når ikke verdensber­ømmelsen. I stedet lever vi våre hverdagsli­v og forsøker å reflektere denne Gud der vi er, i møte med dem vi har rundt oss. Vardens Eirik Haugen skrev om noen av disse i sin kommentar i denne avisen for bare noen dager siden, der han beskrev hvordan han var blitt sett av ledere i Skien baptistmen­ighet da han var tenåring, og om hvordan det var med på å gi merverdi til hans liv og hverdag. (http://www. varden.no/magasin/en-kirke-pa-hvert-gatehjorne-1.1684023)

Og det er

denne Gud, han som er kjaerlighe­t, han som er liv, glede, oppmuntrin­g, fred, han er det som forkynnes på arrangemen­ter som Acta står bak. Noen ganger forkynnes han med ord, andre ganger ved at lederne ser deltakere, gir dem ansvar, tar var på dem, bryr seg – akkurat slik Eirik Haugen opplevde. Den slags er ikke farlig! Det er tvert imot livgivende og helsebring­ende! Det er med på å gi mening til menneskers tilvaerels­e, enten man velger å selv ha en relasjon til Gud eller ikke.

Derfor håper jeg

inderlig at de som innvilger støtte til helsebring­ende foretak blant frivillige organisasj­oner, vurderer det ut fra hvorvidt arrangemen­tene er helsebring­ende, ikke ut i fra om det er forkynnels­e eller ikke – slik deres egne kriterier krever.

Jegheierpå

Acta! Jeg heier på fylkeskomm­unen som støtter helsebring­ende foretak i fylket vårt. Jeg heier også på andre som jobber for det samme – og jeg tror faktisk Gud også heier på nettopp det; han er en Gud som vil oss godt!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? INSPIREREN­DE: Noen av oss som har blitt kjent med Bibelens Gud har latt oss inspirere av ham og erfart at livet han byr oss langt fra er begrensend­e, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX INSPIREREN­DE: Noen av oss som har blitt kjent med Bibelens Gud har latt oss inspirere av ham og erfart at livet han byr oss langt fra er begrensend­e, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway