Varden

Fikser kuben på 31 sekunder

Håkon Follegg Paulsen (9) løser Rubiks kube på et halvt minutt. Til helgen deltar han i NM i kubing på Kjeller.

- SKIEN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

I Norge er det bare tre barn på Håkons alder som deltar i Norgesmest­erskapet, som er åpent og gratis.

– Han har meldt seg på 3x3 som er den vanligste, forteller mamma Marit Follaegg Paulsen.

Hva får en ni år gammel gutt til å bli en racer på Rubiks kube? Det er det ingen som helt vet, heller ikke mamma. De hadde kjøpt en kube på tur i Danmark, men den lå ubrukt i et år.

– Jeg begynte i september i fjor, forteller Håkon, som skjønte at han trengte hjelp et sted. Og den var ikke langt unna.

– Jeg laerte løsningen på YouTube, røper Håkon.

Mange slags kuber

– Plutselig hadde han knekt koden, sier Follaegg Paulsen. Etter hvert laerte Håkon også at det finnes andre slags kuber, 3x3 er bare en av mange. Han viser oss en trekantfor­met kube, som heter «Pyraminx» og 2x2. Ingen av dem er mulig å rette opp uten å kunne løsningstr­ekkene.

– Det kalles algoritmer. De har han laert seg helt på egen hånd, sier hun og innrømmer at hun både er overrasket og imponert. Men kuben er ikke hans eneste interesse.

– Jeg liker å spille fotball også, sier Håkon.

NM holdes på Kjeller skole lørdag og søndag. Da blir det hotellover­natting i Lillestrøm, og mamma, pappa Tor-Håkon, storebror Jonas (14) og bestefar Svein Pedersen blir med som heiagjeng.

Norgesreko­rden på 5,62 sekunder har Morten Arborg (21).

Små lyn

– Jeg regner ikke med å vinne, sier Håkon med et smil. Hans egen rekord er like over 20 sekunder, mens snittet er litt høyere. Og det er ikke flaks. Mens Vardens fotograf filmer, går fingrene som små lyn og kuben er fikset på litt over et halvt minutt. Hver gang.

Vidar Klungre (29) i Norges kubeforbun­d tror at det viktigste for de på Håkons alder ikke er å vinne, men å møte andre.

– Vi kjemper jo ikke så mye mot hverandre, men for å forbedre vår egen tid. Det er veldig vennskapel­ig og sosialt, sier Klungre. Noen begynner med kubing fordi de er veldig fascinert av puslespill. For andre er det er kult å kunne noe som er vanskelig for andre. Det er et bra partytrick. Og det gir en god mestringsf­ølelse, sier Klungre, som står i bresjen for et NM med 120 deltakere denne helgen.

 ??  ?? 12 SEKUNDER: Den første og andre etasjen er fikset i løpet av noen få blunk. Deretter går han løs på den siste rekka.
12 SEKUNDER: Den første og andre etasjen er fikset i løpet av noen få blunk. Deretter går han løs på den siste rekka.
 ??  ?? 0 SEKUNDER: Håkon har lov til å studere kuben i 15 sekunder før han går løs på den.
0 SEKUNDER: Håkon har lov til å studere kuben i 15 sekunder før han går løs på den.
 ??  ?? 31 SEKUNDER: Det tredje og siste laget med de lengste og vanskeligs­te trekkene er unnagjort. Kuben smelles i bordet.
31 SEKUNDER: Det tredje og siste laget med de lengste og vanskeligs­te trekkene er unnagjort. Kuben smelles i bordet.
 ??  ?? HAR FLERE: 3x3 er bare en av flere kuber Håkon liker å løse. Mamma Marit og resten av familien blir med som tilskuere i helgens NM.
HAR FLERE: 3x3 er bare en av flere kuber Håkon liker å løse. Mamma Marit og resten av familien blir med som tilskuere i helgens NM.
 ??  ?? GLEDER SEG: Håkon Follaegg Paulsen på Gulset er ni år, men har meldt seg på det åpne Norgesmest­erskapet Rubiks kube. Vil du se hvor fort han løser kuben, er det bare å sjekke på varden.no
GLEDER SEG: Håkon Follaegg Paulsen på Gulset er ni år, men har meldt seg på det åpne Norgesmest­erskapet Rubiks kube. Vil du se hvor fort han løser kuben, er det bare å sjekke på varden.no
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway