Varden

Norges Bank varsler forlenget rentefest

Norges Bank holder styringsre­nten uendret på historisk lave 0,5 prosent og signaliser­er at en rentehevin­g ligger lenger fram i tid enn tidligere antatt.

- Kristian Skårdalsmo, NTB

– Det er litt større sannsynlig­het for at styringsre­nten settes ned enn opp i tiden som kommer, sier Ida Wolden Bache, direktør for pengepolit­ikk i Norges Bank.

– Lite er endret siden forrige rapport, men vi anslår at det går noe lengre tid før styringsre­nten settes opp enn vi så for oss i desember, legger hun til.

I desember viste sentralban­kens rentebane at renten fra midten av neste år ville stige gradvis og nå 1 prosent i 2020. Men torsdag anslo Norges Bank at renteøknin­gen først vil starte i 2019.

Hvis prognosene slår til, blir det dermed svaert billig å låne penger i flere år fremover. Prognosen ligger naer 0,5 prosent de naermeste årene.

Ifølge DNBs analytiker Jeanette Strøm Fjaere ble rentebanen nedjustert en god del.

– Det styrker våre forventnin­ger om at styringsre­nten vil forbli på dagens nivå lenge, sier hun.

Sårbarhet

Lavere vekst i priser og lønninger i Norge trekker i retning av lavere rentebane. Samtidig taler fallende arbeidsled­ighet, optimisme i norske bedrifter og utsikter til økt vekst her til lands, samt høyere vekst og renter enn ventet hos Norges handelspar­tnere, for en høyere rentebane.

En viktig grunn til at Norges Bank er skeptisk til å kutte renten ytterliger­e, er faren for fortsatt galopperen­de boligprisv­ekst.

– Enda lavere styringsre­nte vil kunne føre til at veksten i boligprise­r og gjeld skyter ytterliger­e fart, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen.

Sterk boligpris- og gjeldsveks­t regnes som den største sårbarhets­faktoren i norsk økonomi.

Den største nyheten siden forrige pengepolit­iske rapport i desember er markert lavere prisvekst.

Tolvmånede­rsveksten i KPIJAE, som er konsumpris­er justert for avgiftsend­ringer og energivare­r, var 1,6 prosent i februar, 1,0 prosentenh­et lavere enn Norges Bank anslo før jul.

Det betyr at prisvekste­n for øyeblikket ligger et godt stykke under sentralban­kens mål om en årsvekst i konsumpris­ene på naer 2,5 prosent.

Olsen er imidlertid ikke bekymret. Han peker på at inflasjons­styring har fungert godt som rettesnor for finanspoli­tikken, og at sentralban­ken både kan og bør ta hensyn til produksjon og sysselsett­ing, i tillegg til inflasjon.

– Da må vi tåle avvik fra inflasjons­målet, konstatere­r han.

Norges Bank nedjustert­e torsdag sitt inflasjons­anslag for 2017 med 0,7 prosentpoe­ng, til 1,7 prosent.

Ventet rentestill­stand

Som ventet ble styringsre­nten torsdag holdt uendret på historisk lave 0,5 prosent, et nivå den har ligget på i nøyaktig ett år.

– Pengepolit­ikken er ekspansiv og understøtt­er omstilling­ene i norsk økonomi, sier Olsen.

Med unntak av inflasjons­anslaget, var det mindre endringer i de øvrige prognosene fra Norges Bank.

Anslaget for lønnsvekst ble nedjustert til 2,5 prosent i år, mens veksten i fastlandsø­konomien ble oppjustert noe til 1,6 prosent i år.

Veksten anslås til 2,0 prosent neste år og 2,2 prosent året etter.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? RØRER IKKE STYRINGSRE­NTA: Sentralban­ksjef Øystein Olsen kunngjorde torsdag at styringsre­nten holdes uendret på 0,5 prosent.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX RØRER IKKE STYRINGSRE­NTA: Sentralban­ksjef Øystein Olsen kunngjorde torsdag at styringsre­nten holdes uendret på 0,5 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway