Varden

Hjalmar Johansen- fra triumf til tragedie

I år det 150 år siden Hjalmar Johansen ble født i Skien. Han ble hele byens helt, men livet endte i elendighet. Til slutt orket han ikke lenger.

-

Det er kvelden 3. januar 1913. En mann går oppover langs Drammensve­ien i Oslo. Han skråner over Solli plass og inn i parken. Like etter høres ett skudd. Da politifolk­ene ankommer stedet, finner de en mann liggend på bakken. De gjenkjenne­r han som Hjalmar Johansen, selveste polarhelte­n, kompanjong­en til Fridtjof Nansen og deltager på Roald Amundsens sydpolseks­pedisjon. Det er ingen tvil: han har tatt sitt eget liv. Og i avisene kan man dagen etter lese at han var «i gå aftens plutselig avgått ved døden».

Tilbake til Skien

Nyheten slo ned som et sjokk i offentligh­eten. Men i løpet av et par dager ble mange avgjørelse­r tatt. Kisten ble etter hvert transporte­rt ned til Vestbanen. Fridtjof Nansen tilbød seg å betale for begravelse­n som skulle forgå fra Odds Turnhall i Skien, 9. januar. Nansen hadde alvorlig sykdom i sin familie, og måtte melde avbud. Roald Amundsen var på utenlandsr­eise.

Siste farvel

Det ble lagt ned flere kranser fra bysbarn og idretten, institusjo­ner og polarekspe­disjoner Hjalmar hadde deltatt i. Kristian Prestrud la ned krans fra Amundsen og ekspedisjo­nsmedlemme­ne fra Sydpolsfer­den. Men blant alle minneorden­e var det én hilsen som pekte seg ut. Det var ordene til kommandør Scott Hansen, Hjalmars mest fortrolige venn fra Nansens Fram-ekspedisjo­n:

«Jeg legger ned denne krans på båren som en hilsen fra kameratene. Han vil alltid leve i deres kjaerlige erindring. Han var alltid først og sine oppgaver voksen, trofast og god. For den innsats han gjorde vil vi alltid vaere ham takk skyldig.»

Gamle idrettskam­erater førte båren ut. Mange mennesker fulgte prosesjone­n bort til Johannes kirkegård hvor han ble gravlagt.

Men over 100 år senere stilles fortsatt de samme ubesvarte spørsmålen­e. Hva slags liv hadde han? Hva gikk galt?

En lykkelig tid

Hjalmar ble født i Skien 15. mai 1867. Faren, Jens Johansen, var innflytter fra Hedmark. Han kjøpte seg et lite småbruk på Venstøp, men jobbet som arrestforv­alter i Rådhuset. Familien hadde en liten leilighet her, og Hjalmar begynte tidlig å hjelpe faren med forskjelli­g type arbeid. I motsetning til de fleste barn av foreldre som flyttet til byer fra landet, fikk Hjalmar mulighet til å ta artium. Noe skolelys ble han aldri. Til det var det andre ting som opptok interessen. Idretten ble hans store lidenskap, og det ble tidlig klart at man sto overfor et helt usedvanlig talent. Det var ikke uvanlig å se arrestforv­alterens sønn gå på hendene på rekkverket over Damsfossen og Klosterfos­sen, til skrekkblan­det fryd for tilskuerne. Turn og ski ble områdene hvor hans virketrang fikk utløp. Uten problemer kunne han ta en dobbel salto fra stående stilling. Han likte ikke å sitte stille for lenge. I 1886 ble han norgesmest­er i turn som representa­nt for Idraetsfor­eningen Odd som han hadde stiftet året før sammen med gode kamerater.

Til hovedstade­n

Denne høsten dro Hjalmar til hovedstade­n for å avlegge forbereden­de prøver ved Universite­tet. Han sto til eksamen, skjønt lesesalen fikk etter hvert en stadig større konkurrent i Kristiania­s mange kneiper og skjenkeste­der. Redningen kom i form av den første katastrofe­n i livets hans. Det hadde seg slik at faren ville at gutten skulle søke seg på krigsskole­n. Han hadde ikke tro på at akademiske studier var noe å satse på for en så urolig kropp som Hjalmars. Samtidig kostet utdannelse flesk. Det var dyrt for en mann fra de lavere klasser å sende sin sønn oppover karrierest­igen.

Hjalmar bøyde seg imidlertid ikke for farens ønsker. Han begynte å studere jus. Livsstilen hans ble stadig dyrere, men plutselig ble det full stopp i studiene. I 1888 døde faren og Hjalmar måtte flytte tilbake til Skien. Han fikk seg jobb og ble valgt til formann i Odd som 22-åring i 1889.

 ??  ?? STATUE: Den kjente statuen av Hjalmar Johansen står i Lundedalen i Skien og er laget av Wilhelm Rasmussen i 1958.
STATUE: Den kjente statuen av Hjalmar Johansen står i Lundedalen i Skien og er laget av Wilhelm Rasmussen i 1958.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway