Varden

Endelig ser Maria (9) skarpt

Her får sterkt naersynte Maria Zakaria sine første briller av Stine Melfald fra Skien. Jublende glad øyner 9-åringen en helt ny skolehverd­ag.

- TANZANIA/SKIEN

Forrige uke kom Melfald tilbake fra et spesielt oppdrag i storbyen Arusha i nordlige Tanzania. Sammen med kolleger fra optikerkje­den Specsavers delte hun i løpet av en uke ut ca 3000 briller, etter om lag tusen utførte synstester.

Overveldet av synet

Fra tidlig om morgenen stilte folk i kø ved det lokale sykehuset hvor nordmennen­e skulle gi bort innsamlede briller.

– De som fikk briller for første gang i livet, ble veldig, veldig glade. Noen ble så overrasket over at de plutselig kunne lese, at de ikke kunne legge fra seg avisa, forteller Stine Melfald.

Hun flyttet fra Åfoss for 15 år siden og jobber i dag ved optikerkje­dens servicekon­tor i Oslo, hvor hun er fagansvarl­ig for trening og utvikling. De siste fem årene har norske Specsavers­ansatte fått reise til Tanzania med briller. I år var det Melfalds tur, i et team av fem optikere og fem øvrige ansatte.

Briller altfor dyrt

Blant de mange som ble hjulpet, husker hun 9-årige Maria Zakaria, som hadde tatt fri fra skolen og pyntet seg for å stille i den lange køen.

– Mammaen hennes takket svaert for brillene. Hun fortalte at datteren slet med skolearbei­det på grunn av dårlig syn.

Tanzania har stor mangel på optikere, og de faerreste har råd til briller.

Sola skader øynene

– Jeg sitter igjen med sterke inntrykk av skjebner og historier. Mange hadde blitt mobbet på skolen fordi de så så dårlig at de ikke maktet å henge med i undervisni­ngen. Her var eldre som hadde slitt med synet i årevis. Mangel på solbriller gjør at mange utvikler grå staer i mye tidligere alder enn her hos oss, påpeker Melfald.

Årets team erfarte at behovet for solbriller blant befolkning­en er så stort at neste reisefølge bør ha med seg enda flere å dele ut.

43-åringen forteller at Afrikaoppd­raget frister til gjentagels­e. Men hun vet ikke om hun får sjansen igjen, ettersom de som ikke har reist før, hvert år er de som i første rekke får muligheten.

Uansett var det helt fantastisk for Melfald å kjenne på glede av å hjelpe så mange i Tanzania til et bedre liv. Hun retter en stor takk til alle kundene som har gitt sine gamle briller til hjelpeordn­ingen.

 ??  ?? SLØRET HVERDAG: Maria Zakarias øyne viste seg å ha så høye styrker som minus 5.
SLØRET HVERDAG: Maria Zakarias øyne viste seg å ha så høye styrker som minus 5.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway