Varden

Hva synes du, Henrik?

Anne Spånem har designet og strikket seg en Ibsen-kofte. Den gamle mester tåler vel det?

- SKIEN

Anne Spånem er kommunikas­jonssjef i Skien kommune, med kontor i rådhuset. Her finner du Henrik Ibsen overalt. Vi fikk vel egentlig ikke noe klart svar fra den verdensber­ømte forfattere­n om hva han mener om den nystrikked­e kofta. Han virker rett og slett litt tung og tilknappet der han henger.

Med kofta på pub

– Skien har en tung historie med Ibsen. Han har vaert litt treg å selge inn. Men de siste årene har det blitt mer levende. Framtidens ungdom bør ha et litt lettere forhold til Ibsen enn for eksempel mine barn hadde, sier den strikkende kommunikas­jonssjefen med et lurt smil.

Sammen med Helle Riis skal Anne Spånem ha en Hot Shit, Ibsen Quiz på Lundetange­n pub torsdag 23. mars, midt i Ibsenuka. Og kofta?

– Jeg må jo ha den på. Men kanskje ikke hele kvelden, det blir fryktelig varmt, ler hun.

Hvor kom ideen fra?

– Jeg er veldig glad i Ibsen-figurene til skienskuns­tner Per Ragnar Møkleby, hans karikature­r av forfattere­n med stokk og hatt. Jeg har kombinert disse med det berømte fotografie­t av Henrik Ibsen på Karl Johan. Han brukte paraplyen som stokk, forklarer Spånem. Hun synes ikke hun har vaert like heldig med alle figurenes positurer, men liv er det i hvert fall i dem. Garnet til kofta har hun kjøpt på Vest-Agder Museum.

Får sortert tankene

Anne er en strikkeent­usiast.

– Det er som yoga, det ligger en meditasjon i det. Det monotone gjør at du får sortert tankene dine. Egentlig litt som å gå en tur. Og det passer til radio og tv.

Anne begynte å strikke på ungdomssko­len på Rjukan. De fikk lov å strikke i videregåen­de, dersom de brukte rundpinner og ikke strømpepin­ner.

– Jeg er veldig interesser­t i strikkehis­torie, all kulturhist­orie rundt håndarbeid.

Ble mange langrennsg­ensere

– Faren min drev sportsbuti­kk på Rjukan. Både Ole Ellefsaete­r og Gjermund Eggen var hjemme hos oss. Begge skrev i minneboka mi. Det ble strikket mange langrennsg­ensere den gangen. Jeg har tatt vare på genserne som mamma og jeg strikket, også de man i utgangspun­ktet ville kaste. Jeg har en samling på rundt 70 gensere, har ikke hjerte til å kaste noen av dem.

Strikkegru­pper

Anne Spånem kom tidlig med i koftegrupp­a til Tone Loeng og Liv Sandvik Jakobsen på facebook. Det tok av da hun var med Liv på en Norge Rundt-reportasje, da kom folk og banket på kontordøre­n hennes når det var noe de lurte på.

Anne Spånem jobbet i over fire år hos Fylkesmann. Der startet hun Statens Strikkefor­ening, med strikkere fra Statens vegvesen, Riksrevisj­onen og Fylkesmann­en. Hun er også med i en strikkeklu­bb for gamle Rjukanfolk og en for dem som bor på Einaren i Skien.

 ?? BEGGE FOTO: HELGE OTTESEN ?? FRAKK ELLER KOFTE?:
Henrik Ibsen skuer ut fra Nils Gudes store portrett som henger i Skien rådhus. Mon tro hva han tenker om Ibsen-figurene som Anne Spånem har strikket på koften sin.
BEGGE FOTO: HELGE OTTESEN FRAKK ELLER KOFTE?: Henrik Ibsen skuer ut fra Nils Gudes store portrett som henger i Skien rådhus. Mon tro hva han tenker om Ibsen-figurene som Anne Spånem har strikket på koften sin.
 ??  ?? BYNES STORE SØNN: Ibsenbyste­n til Per Ung møter deg i rådhuset.
BYNES STORE SØNN: Ibsenbyste­n til Per Ung møter deg i rådhuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway