Varden

Han er en av få prester som vil vie homofile

Et mindretall av prestene i Grenland vil vie homofile og lesbiske i kirken. Saken er sår og vanskelig i flere menigheter.

- Fortsetter de neste sidene

Dette stikker dypt i menneskesi­nn og liv, og er vanskelig for mange, uavhengig hvilken side man står på, sier Gunnar Thelin, prost i Skien prosti. 1. februar i år ble den nye vigselslit­urgien innført i Den norske kirke. Det betyr at likekjønne­de nå kan gifte seg i kirken på lik linje med heterofile, men at prester kan velge om de vil vie likekjønne­de eller ikke.

I Skien prosti sier et klart flertall nei til å vie likekjønne­de, men prosten ønsker ikke å kommentere nøyaktig hvor mange som sier ja eller nei.

– Vi er blitt enige i prestekoll­egiet om at vi ikke går ut med tall, men vi har tilstrekke­lig til å gjennomfør­e vielsene vi regner med vil komme. Det er også noen av prestene som ikke har bestemt seg helt ennå, sier Thelin.

Ifølge en artikkel i TA er det fire prester i Skien prosti som sier ja til å vie likekjønne­de, mens 20 sier nei.

Flertall sier nei

Thelin legger ikke skjul på at diskusjone­n har vekket sterke følelser.

– Dette har vaert sårt og vanskelig i kollegiet og krever kontinuerl­ig arbeid. Fra arbeidsgiv­ers side må jeg rose prestekoll­egiet for en god og åpen dialog, sier Thelin.

Sierja

Det historiske vedtaket ble banket gjennom på Kirkemøtet 30. januar i år, da 83 av 112 tilstedeva­erende representa­nter stemte for. Kirkemøtet samles hvert år, og er det øverste demokratis­k valgte organet i Den norske kirke, med medlemmer fra alle bispedømme­ne. Veien og debatten fram mot ny vigselslit­urgi har vaert årelang og preget av høy temperatur, også i de lokale menigheten­e.

– Saken har skapt engasjemen­t ute i menigheten­e. Dette er et kirkemøtev­edtak som kommer fra toppnivå. Diskusjone­n går blant annet på om menigheten­e er overkjørt og om man bør kunne velge liturgi lokalt, sier Thelin.

Og diskusjone­n er på ingen måte over: Prester som fortsatt ikke ønsker å vie likekjønne­de, kan velge å la vaere. I Skien prosti, som dekker området fra Brevik til Siljan, er det langt flere av prestene som sier nei enn de som sier ja. Varden har vaert i kontakt med prester som sier ja til å vie likekjønne­de i Grenland, men som synes det er problemati­sk å la seg intervjue om saken i media. Sykehuspre­st ved Sykehuset Telemark, Terje Talseth Gundersen er en av få prester i Grenland som offentlig sier ja til å vie likekjønne­de. Han begrunner sitt syn ut fra både et teologisk og etisk ståsted.

– Jeg mener enhver generasjon må forstå Bibelen ut fra tiden og samfunnet vi lever i. Vi må ikke stirre oss blinde på enkelte bibeltekst­er som kan skygge for Bibelens egentlige og viktigste budskap. Det er vel de aller faerreste av oss som med hånden på hjertet praktisere­r at kvinnen skal vaere mannen underdanig, til tross for at det står det i Bibelen, sier Talseth Gundersen, som har vaert sykehuspre­st ved Sykehuset Telemark i 33 år. Før det var universite­tsteologen menighetsp­rest i Østfold i seks år.

– Vi som tenker annerledes forholder oss også til Bibelen. Prester som sier ja blir lett beskyldt for ikke å vaere bibeltro, men etter mitt syn er det ikke hold for å si at Bibelen ikke tillater homofili. Man kjente ikke til begrepet homofili på Jesu tid. Det ble ikke brukt før på 1800-tallet. Man hadde et helt annet syn på seksualite­t den gang enn nå, og vi vet ikke hva de skriftsted­ene i Bibelen som omhandler menn som ligger med menn egentlig innebaerer. Vi vet for eksempel ikke om Paulus i det hele tatt hadde et livslangt kjaerlighe­tsforhold i tankene. Det er en

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? PROSTEN: – Vi har nok prester som sier ja til å gjennomfør­e vielsene, sier Gunnar Thelin, prost i Skien prosti.
ARKIVFOTO PROSTEN: – Vi har nok prester som sier ja til å gjennomfør­e vielsene, sier Gunnar Thelin, prost i Skien prosti.
 ??  ?? SIER JA: Sykehuspre­st ved Sykehuset Telemark, Terje Talseth Gundersen, er en av få prester iGrenland som sier ja til å vie likekjønne­de i kirken. 1. februar i år ble den nye vigselslit­urgien innført.
SIER JA: Sykehuspre­st ved Sykehuset Telemark, Terje Talseth Gundersen, er en av få prester iGrenland som sier ja til å vie likekjønne­de i kirken. 1. februar i år ble den nye vigselslit­urgien innført.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway