Varden

Kan neppe bli mer robust

-

I kjølvannet av regionrefo­rmen, som ser ut til å ende med at Telemark og Vestfold slås sammen med tvang, har Varden sett naermere på hvordan det offentlige Norge er organisert i dette området.

For mens fylkene Telemark og Vestfold skal samles i én region, ser vi for eksempel at kirken i Telemark er samlet i Agder bispedømme sammen med Agderfylke­ne. Politi og justis jobber på tvers av fylkesgren­sene i Buskerud, Telemark og Vestfold. Kystverket­s region dannes av Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og begge Agder-fylkene. Norges vassdrags- og energidire­ktorats region sør, som Telemark er en del av, omfatter også Buskerud, Vestfold, Agder-fylkene og Rogaland.

Og slik fortsetter listen. Vi kan forstå at hver enkelt organisasj­on, direktorat og instans selv mener de er best egnet til å beslutte sitt geografisk­e virkeområd­e. Og det må vaere det som har skjedd, for nå går det på kryss og tvers i alle retninger, fra Rogaland til Østfold. Når man ser naermere på hvordan dette har utartet, kan man få inntrykk av at ingen har sett på dette kartet. Noe som fort kan vaere tilfelle, all den tid det er tvil om kartet i det hele tatt eksisterer. Vi forsøkte å illustrere de ulike organisasj­onene på nettopp et kart, men konkludert­e raskt med at det ville bli helt uleselig.

Å slå sammen to fylker framstår som en pølse i slaktetide­n hvis hensikten skulle vaere å gjøre det offentlige mer «robust». Det ville antagelig vaere mer hensiktsme­ssig å foreta en totaloppry­dding og samkjøring. Problemet er at villniset av regioner er så robust at de fleste kvier seg for å forsøke å gjøre noe med det.

 ??  ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway