Varden

Ringen er sluttet på Plassen

- VINJE (NTB)

En av de siste tingene moren hennes sa før hun døde, var at datteren måtte love å ikke slutte med musikk.

For det var akkurat det Ingvild Lilletvedt Nordstoga hadde prøvd å gjøre i et travelt liv. Hun var trebarnsmo­r på et småbruk med ni melkekyr i løsdrift, gift med musikeren Aasmund Nordstoga. Musikken prøvde hun å skyve vekk, helt til hun som 35-åring innså hvor viktig den var for henne.

– Drømmen om musikk hadde vaert med meg fra jeg var liten, men jeg visste ikke hvordan jeg skulle følge den drømmen. Skal du velge noe, så må du velge bort noe annet, sier hun.

Synger om savn

I 2014 slapp hun debutalbum­et «Den minste caféen». Det rakk moren å få med seg. I disse dager er andreplate­n «Ringen» ute, med et knippe såre, trøstende og svaert personlige sanger – skrevet i tiden etter morens bortgang.

Flere av dem er knyttet til henne. Musikken hjalp Lilletvedt Nordstoga gjennom sorgen.

– For meg er det lettere å bearbeide det med musikk. Jeg gikk ned i sveitserhu­set og satte meg til pianoet og lot tårene renne, sier Ingvild Lilletvedt Nordstoga.

Lengter etter historier

Bak det hele ligger trangen hennes til historiefo­rtelling.

– Jeg vil fortelle historier, jeg lengter etter historier og snapper dem opp fra andre eller fra eget liv, sier Ingvild Lilletvedt Nordstoga, som ikke viker fra å dele det dypt personlige.

– Jeg jobber ut fra mitt hjerte. Historiene må gi meg noe, gjøre noe med meg.

Kortreist innspillin­g

Sveitserhu­set er del av gårdstunet på Plassen – et lite gårdsbruk i Vinje i Telemark. Huset er fra 1897, var i bruk til 1980-tallet som bolighus, og svigerfare­n hennes – far til Odd og Aasmund – er født der. Historiene sitter i veggene.

– Vi har økologisk café der om sommeren når Vinjestoga er åpen, og vi bruker det som øvingshus, studio og bakstehus når det trengs. Jeg blir motivert av å vaere der, til å fortsette å lage musikk, forteller hun til NTB.

Musikken på «Ringen» er innspilt på svaert kortreist vis – i sveitserhu­set. Dit kom musikerne Helge Lilletvedt, Helge Andreas Norbakken, Marius Graff og Håkon Eivind Larsen, og la sine musikalske farger på sangene hennes. Ingvild Lilletvedt Nordstoga mener lydbildet og klangen speiler at de er spilt inn i et hus som selv rommer mange historier.

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? SIN ANDRE PLATE: Ingvild Lilletvedt Nordstoga er ute med sin andre plate «Ringen». Hun er en musikalsk historiefo­rteller og er sagt å vaere en stemme mer enn en sanger.
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX SIN ANDRE PLATE: Ingvild Lilletvedt Nordstoga er ute med sin andre plate «Ringen». Hun er en musikalsk historiefo­rteller og er sagt å vaere en stemme mer enn en sanger.
 ?? FOTO: AASNE NORDSTOGA/PRIVAT ?? KORTREIST: Ingvild L. Nordstoga sammen med mannen Aasmund Nordstoga på gården i Vinje. Her spilte hun inn «Ringen».
FOTO: AASNE NORDSTOGA/PRIVAT KORTREIST: Ingvild L. Nordstoga sammen med mannen Aasmund Nordstoga på gården i Vinje. Her spilte hun inn «Ringen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway