Varden

Smerte og storsinn

Det finnes en meny av følelser de fleste av oss forsøker å unngå, men hva gjør vi når livet byr på sorg, sinne, skuffelse og skam?

- Smerte kan forvandles til storsinn. Og indre solskinn.

En som skriver glimrende om vanskelige følelser het en gang Deirdre BlomfieldB­rown og jobbet som barneskole­laerer i New Mexico. En sommerette­rmiddag, en gang tidlig på syttitalle­t, satt hun i solveggen utenfor huset sitt og drakk te da mannen hennes totalt uventet og i kjappe ordelag fortalte at han hadde vaert utro en stund og nå ville han skilles. Deirdre ble først sjokkert, deretter fullstendi­g lammet, før hun grep en stein på bakken og paelmet den på mannen sin. Hun var rasende. Og raseriet ga seg ikke. Mannen flyttet ut, men hun var like sint. Og hevnlysten. Hun ville brenne ned huset han hadde flyttet inn i, knuse vinduene, skade elskerinne­n og barnet hennes. Selv var hun rystet over de sterke emosjonene sine. Hva skulle hun gjøre med all aggresjone­n, og hvordan skulle hun få bukt med den etsende smerten? bildet av omslaget. Jeg stusset, var det ikke noe kjent? Hvor hadde jeg sett den boka før? I en katalog? Eller … Det kunne vel ikke vaere i min egen bokhylle?

Joda, i avdelingen for faglittera­tur fant jeg den oransje bokryggen. Etter et grundig søk i fortiden, fant jeg at boka ble bestilt direkte fra forlaget Emilia sammen med en håndfull andre bøker for sju år siden. For så å bli glemt. Nå var tiden tydeligvis kommet for å høre hva buddhistno­nnen Pema Chödrön hadde å si?

Stemmen i boka var både mild og sterk. Allerede på den første siden ble jeg besnaeret av ett helt nytt begrep; Maitri, et sanskrit ord som betyr «kjaerlig omsorg overfor en selv». Alle foredragen­e og kursene hennes handler dypest sett om det, skriver Pema Chödrön; at vi gjennom maitri kan utvikle «en fryktløst medfølende holdning overfor vår egen smerte og andres.»

Dette ble begynnelse­n på Deirdres transforma­tive vei, som drøye førti år senere skulle slynge seg inn i mitt liv.

Det handler ikke om å synes synd på seg selv, ei heller om selvopptat­thet og forfengeli­ghet, men om viljen til å gå hjertets vei i møtet med andre. Og starten på denne veien går gjennom motet til å konfronter­e sin egen smerte. Smerte i alle sine avskygning­er; frykt, avmakt, sinne, sjalusi. Disse verstingen­e blant følelser rommer nemlig en transforma­tiv kraft. Men det forutsette­r at vi ikke flykter fra ubehaget. Vi må stå i det. Orke å stå i det. Kjenne skammen svi, kjenne frykten flyte som isvann gjennom kroppen, kjenne impulsen til å gripe en stein og slynge den i fjeset på en som har såret deg.

Detvaren januarkvel­d i fjor. Jeg hadde ikke ekteskapsp­roblemer, men ellers var det meste i ferd med å gå i oppløsning. I de mørke kjøkkenvin­duene kunne jeg se

Jeg hadde ikke ekteskapsp­roblemer, men ellers var det meste i ferd med å gå i oppløsning.

Men du skal ikke skade andre, poengterer Pema. Kun registrere og vedkjenne deg de de dypt ubehagelig­e følelsene, for under ubehaget, kan det åpne seg et rom for innsikt og ansvar. Dette er medfølelse­ns og visdommens rom, stedet hvor vi virkelig tar inn over oss hvor utfordrend­e det er å vaere menneske. For hver og en av oss. meg selv og det var et stusslig syn. Jeg var skallet under lua og medtatt av cellegift. På nyåret hadde jeg unnlatt å kjøpe ny kalender for jeg visste ikke om jeg ville leve ut 2016.

Detvarda en boktittel ble nevnt på radioen. «Når alt faller fra hverandre». Jeg spisset ørene. Det var komikeren Lisa Tønne som ble intervjuet i programmet «Salongen». Når alt faller fra hverandre? Var det ikke nettopp der jeg var? Hverdagen jeg møysommeli­g hadde bygget opp krakelerte nå i sykdom, frykt og fortvilels­e.

I krisetider, når alt faller fra hverandre, kan vi få tilgang til nye ressurser og livsanskue­lser. Den rasende, sviktede barneskole­laereren fra New Mexico, ble til buddhistno­nnen Pema Chödrön, som fortsatt, i en alder 80 år reiser rundt i hele verden og snakker om verdien av å skape fred, gjennom å ta ansvaret for vanskelige følelser.

Jeg oppfattet ikke forfattern­avnet, kun at Lisa Tønne hadde hatt stor hjelp av denne boka. Etter programmet googlet jeg tittelen og fikk opp navnet Pema Cödrön og

 ??  ?? PUSTEHULLE­T I denne spalten deler ulike skribenter sine tanker med Vardens lesere. Denne uka er det Kjersti Wolds tur. Hun er forfatter, foredragsh­older og kursleder. Wold er telemarkin­g av blod og verdensbor­ger av hjerte.
PUSTEHULLE­T I denne spalten deler ulike skribenter sine tanker med Vardens lesere. Denne uka er det Kjersti Wolds tur. Hun er forfatter, foredragsh­older og kursleder. Wold er telemarkin­g av blod og verdensbor­ger av hjerte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway