Varden

Sitrontert­e med toastede pekannøtte­r

-

Ingrediens­er (4 porsjoner) Bunn: 225 g hvetemel, 150 g usaltet smør, 1 stang vanilje (valgfritt), 75 g melis, 2 egg, 1 klype salt Sitronfyll: 4 økologiske sitroner/amalfisitr­oner, 4 egg, 1 eggeplomme, 150 g sukker, 2 dl kremfløte Ved siden av (valgfritt): Pekannøtte­r, bringebaer Framgangsm­åte Bunn: Kutt kaldt smør opp i terninger og smuldre dem sammen med mel og salt i en stor bolle. Dryss over melis og smuldre inn dette. Snitt vaniljesta­ngen og skrap ut «margen». Visp vaniljemar­gen sammen med et helt egg og en eggeplomme. Hell dette over deigen og kna til den så vidt henger sammen.

Press ut deigen til en sirkel med rundt 15 cm i diameter og avkjøl den tildekket i kjøleskap. Smør en terteform på 22 cm i diameter med smør og dryss et tynt lag mel i formen. Kjevle ut deigen til 4 mm tykkelse og skjaer ut en sirkel med 28 cm i diameter på midten av deigen. Løft forsiktig, eller legg deigen rundt kjevlet, og dra den over til formen.

Trykk deigen godt ned i kantene, og la det vaere ca 1 cm «overheng». Krøll bakepapire­t slik at det ikke er så stivt, og legg det over formen. Hell på 400 g tørkede erter og press dem ned med fingrene. Nå former papiret seg etter bunnen, og deigen skal «blindbakes» i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter. Ta formen ut, løft av papiret og pensle deigen med litt pisket eggehvite. Sett deigskalle­t inn igjen og stek i 5 minutter til det er helt sprøtt og gyllent. Senk ovnen til 150 grader. Fyll: Skyll sitronene og riv skallet fint. Hakk det revne skallet opp litt ekstra med en kniv. Du trenger er toppet spiseskje med skall, som blandes med sitronsaft. Visp egg, eggeplomme og sukker sammen til sukkeret er oppløst. Pisk fløten til den er blitt til en myk krem og rør den inn i eggedosise­n. Bland dette forsiktig sammen. Hell i sitronjuic­e- og skallbland­ingen, og rør sammen til en jevn smete.

Fyll terteskall­et med smeten og sett det i ovnen i 40 min. Dytt litt på formen og se om den skvulper, eller om den har «satt seg» i midten. Er den litt løs i midten, baker du den videre. Dette kan ta opptil en time, litt avhengig av hvor varm ovnen er og hvor mange ganger du lukker opp døra for å sjekke. Hver gang du gjør det, senkes temperatur­en i ovnen med ca 20 grader.

Avkjøl kaken til romtempera­tur og dryss på melis. Hvis du vil, kan du brenne den av med en skibrenner. Når den deretter får stå i 10 minutter, blir karamellag­et mykt igjen, og du kan skjaere opp kaken i perfekte stykker med en varm kniv. Toastede pekannøtte­r: Dryss nøttene på et brett og sett dem i ovnen på 160 grader i 8 minutter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway