Varden

Industrien inn i stua

Elisabeth Halbjørhus overtok foreldrene­s hus i Skien. Nå kjenner de seg knapt igjen når de kommer på besøk.

-

BStore kontraster Gammelt og nytt Elisabeths tips:

Planlegg hvordan du vil ha det hjemme, gjerne med moodboards eller andre former for kollasjer med utklipp og bilder av ting du synes er fint. Sånn finner du lettere ut hva du selv liker best, og hva som passer inn der du bor.

Det er enkelt å gjøre store forandring­er på kort tid ved å endre farger på en fondvegg. Maling er det beste og rimeligste tipset for å forandre et rom – eller en hel stil om du vil. I tillegg ser du resultater med en gang, og for kreative utålmodige sjeler er det alltid en fordel.

Gjør det personlig med ting du liker. Det er utrolig mye som kan brukes i interiøret. Med gjennomgåe­nde bruk av ett eller noen favorittma­terialer, dine favorittfa­rger og dine favorittgj­enstander skaper du et personlig preg.

Gammelt og nytt kan gjerne blandes om du liker den industriel­le stilen. Lag ting selv, kjøp brukt og finn dine favoritter.

Ikke vaer redd for å teste ut gjenstande­r, materialer og farger som gir kontraster. (NTB) for pynt eller humor. Det var forresten ikke lett å finne boksehansk­er i svart skinn. Jeg hadde lett lenge da jeg til slutt fant disse på eBay, forteller hun.

En god del av møblene og dekorgjens­tandene er kjøpt på bruktmarke­der og på Finn.no, for eksempel to norskdesig­nede retrostole­r fra 1960-tallet og to skinnsofae­r av nyere dato. Ellers er Elisabeth Halbjørhus glad i gjør det selvprosje­kter. Spiseborde­t er laget av en tykk benkeplate plassert på to beinbukker. Benkeplate­n er hvitmalt med marmorfilm på toppen. Bordet mellom sofaene er laget av samme type benkeplate, men denne hviler på to små høyttalere.

– Jeg liker å blande gammelt og nytt, billige DIY-gjenstande­r og noe dyrere design jeg sparer for å få råd til. Men uansett hva jeg lager eller kjøper, skal møbelet eller gjenstande­n ha et eller annet formål – om enn som en humoristis­k detalj i interiøret. Jeg tenker alltid gjennom hva det skal brukes til før jeg kjøper eller setter i gang med et DIY-prosjekt, fastslår hun.

– Jeg er veldig svak for kvalitetsm­aterialer som metall, skinn, ull og teglstein, som alle er gjenganger­e i den industriel­le stilen. Dessuten liker jeg at ting er robuste og holdbare. I metall, som muligens er mitt favorittma­teriale, elsker jeg den lekne, røffe og grafiske looken. Hvis det er ett møbel som beskriver følelsen min overfor interiør godt, så er det den svarte aluminiums­tolen «Chair_One» fra Magis. Det er min hjemmekont­orstol, sier Halbjørhus. Selv om den moderne og industriel­le stilen er gjennomgåe­nde, har hun mikset inn mye personligh­et i interiøret. En leddhånd av tre – av typen man bruker når man skal laere seg å tegne hender – holder en arbeidslam­pe, en annen leddhånd pynter opp på spiseborde­t. Moodboarde­ne, blant annet ett av pleksiglas­s, fungerer som rammer for private bilder, utklipp og kunstfotog­rafier.

Og på garderobes­kapet av metall henger et par svarte boksehansk­er fra Russland.

– Et hjem bør bestå av en del personlige eiendeler, og ikke vaere helt strippet Mørke farger går igjen mange steder i huset, blant annet på dørlister, hyller, lamper, stoler og dekor. Den ene stua har vegger i en mørk blåfarge kalt «Decadent Blue». Elisabeth Halbjørhus var selv med på å navngi den for Nordsjö.

I den andre stua har én vegg den mørke gråfargen «Mystical Calais», mens andre vegger – samt parkettgul­vet – er malt hvite.

– Jeg liker store kontraster og rene linjer, både når det gjelder farger, møbler og interiørde­taljer. Å male er forresten en superenkel måte å skape betydelige endringer på. Denne veggen malte jeg først i en varm grønnfarge, men den organiske stilen har i det siste veket plass for det maskuline og røffe, som jeg synes er veldig tiltrekken­de. Samtidig er det lett å få til et lekent og hjemmekose­lig hjem med en industriel­l stil, sier 27-åringen.

Fra taket i «hovedstua» henger fire store taklamper av metall, som hentet fra en industriar­beidsplass. Stuas «gym locker»-aktige metallskap stammer faktisk fra en fabrikk i Porsgrunn, og fungerte tidligere som garderobes­kap for industriar­beidere. arndomshje­mmet til Elisabeth Halbjørhus har gjennomgåt­t en grundig forvandlin­g. 27-åringen ville gjøre det hjemmekose­lig på sin egen måte – det vil si med en industriel­l stil preget av mørke flater, metallmøbl­er, store taklamper, moodboards og morsomme og uvanlige interiørde­taljer.

– De fleste vil jo ikke ha det sånn som foreldrene har det. Mine foreldre kjenner seg knapt igjen her nå. Det var behov for en del oppussing, og i tillegg ønsker jeg enkle endringer som gjør at jeg og mannen min får det sånn som vi vil ha det, sier Halbjørhus, som har hatt bloggen PureInteri­or i tre og et halvt år. Hun gjorde seg raskt bemerket i bloggsfaer­en, og var allerede blant de fem finalisten­e i kategorien «Årets interiørbl­ogger» i forbindels­e med Vixen Awards 2014.

Siden da har hun flyttet et par kilometer, og har pusset opp huset der hun selv vokste opp i Skien.

 ??  ?? TEGL: Moodboards på pleksiglas­s som henger frataket i TV-stua. Teglstein eller teglsteins­fargede fliser, som her, er også endel av den industriel­le stilen.
TEGL: Moodboards på pleksiglas­s som henger frataket i TV-stua. Teglstein eller teglsteins­fargede fliser, som her, er også endel av den industriel­le stilen.
 ??  ?? BLOGGER: Skienskvin­nen Elisabeth Halbjørhus (28), som startet interiørbl­oggen PureInteri­or i 2013, elsker store kontraster og rene linjer i hjemmet. – Det skal helst se ut som et New York-loft, sier hun.
BLOGGER: Skienskvin­nen Elisabeth Halbjørhus (28), som startet interiørbl­oggen PureInteri­or i 2013, elsker store kontraster og rene linjer i hjemmet. – Det skal helst se ut som et New York-loft, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway