Varden

Ryddig som et fjellbjørk­kratt

- Tore Svarverud kommentato­r

Organisasj­onskartet for de ulike regionene av offentlig virksomhet som virker i Telemark, er rett og slett ikke egnet til å trykkes. Det ville vaere som å forsøke å tegne et skjema over greinene i et fjellbjørk­kratt.

Enhver som har forsøkt å ta snarveier fra den ene moltemyra til den andre kjenner til det. De små, men forbløffen­de seige traerne er så grundig filtret inn i hverandre at det egentlig er enklest å gå rundt.

Kraftfulle regioner har vaert et slagord gjennom flere tiår. Ikke minst har EU-tilhengere brukt det flittig. Da Telemark fylkesutva­lg var på rundtur i Europa, naermere bestemt til Frankrike og Belgia, i forkant av EU-avstemning­en i 1994, var det et sentralt tema. En av dem som i mange år har brukt uttrykket med stor entusiasme, var Gunn Marit Helgesen (H) som siden ble fylkesordf­ører og nå er KS-leder.

Men det ble ikke norsk EU-medlemskap i 1994, og hva ble det av regionene? Siden 1976 hadde fylkeskomm­unene vaert et eget forvaltnin­gsnivå med direkte valg. Sykehusene var viktigste oppgave, og det førte ofte til durabelige oppgjør i Telemark fylkesting. Men flere oppgaver ble det ikke. Tvert imot, i 2001

forsvant sykehusene over til de regionale helseforet­akene. Det kan ha vaert gode argumenter for det, men plutselig flyttet det som hadde vaert politiske avgjørelse­r for åpne dører, inn i lukkede styrerom. Det ble kalt «den største sentralise­ring av politisk makt i Norge siden Harald Hårfagre», og det skjedde med full enighet mellom de største partiene. Tilbake satt et fylkesting med et halvert budsjett, og oppgaver som stort sett passet seg selv.

Buskerud, Telemark og Vestfold forsøkte seg på et frivillig regionsama­rbeid. Det startet med mye politisk entusiasme. Men etter hvert fikk nabofylken­e våre kalde føtter. Det bidro heller ikke akkurat positivt til politikern­es iver at en avis som Drammens Tidende aldri dekket møtene, selv når de foregikk midt i Drammen sentrum.

Så skulle den rødgrønne regjeringe­n lage en regionrefo­rm. Hva skjedde? Heller lite. Tidligere i vinter fortalte Terje Riis-Johansen (Sp), som satt midt oppe i det som statsråd gjennom seks år, hva som skjedde: Regjeringe­n lyktes ikke å få flyttet noen store oppgaver. Dermed lot de geografien ligge. Fylkeskomm­unene overtok noen riksveier, og det ble litt ombytting på hva fylkeskomm­unen og fylkesmann­en skulle gjøre. Men i forhold til de høye ambisjonen­e kan vi uten å fornaerme noen konkludere med at det aller meste av reformen kokte bort i kålen.

I mellomtida har fjellbjørk­krattet av statsorgan­er vokst og utviklet seg. Noe har skjedd med stor offentlig støy, som politirefo­rmen. Men det meste har skjedd stille. De ulike organene har hver for seg skapt organisasj­oner tilpasset oppgavene de skal løse. Og de holder til hver for seg. Lista kunne gjøres enda lenger enn den vi trykker her, om man tok med alt av mer eller mindre offentlig virksomhet, for eksempel NRK. Drømmen om et «regionens hus» med en rekke or- ganer med ulike oppgaver, men samme geografisk­e arbeidsopp­gaver, og en overordnet og samordnet regional politisk styring, med mye makt delegert fra staten: Er det mulig å gjennomfør­e den, slik kartet ser ut i dag? Svaret behøver ikke vaere rungende, men det blir klart: Nei.

Når fylkeskomm­unen og fylkesmann­en blir felles for Telemark og Vestfold, blir det egentlig bare en ny busk i krattet.

Mermaktog oppgaver til fylkeskomm­unen? Vel, jeg skal tro det når jeg ser det. Stortinget har så lenge jeg har fulgt med i politikken, og uansett farge på flertallsk­onstellasj­onen, ikke vaert veldig lystne på å delegere makt og oppgaver til kommunene, og i alle fall ikke til fylkeskomm­unene.

Inntil videre har denne omorganise­ringen nok en gang reist spørsmålet om det en noe poeng i å ha fylkeskomm­unen som et folkevalgt organ og en egen organisasj­on.

Begrepet «Telemark» står likevel støtt som Gaustatopp­en. Noe av det mest verdifulle som har kommet ut av den blå regjeringe­ns kommune- og regionrefo­rm for vårt vedkommend­e, er kanskje at det er grundig slått fast.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? STATENS HUS: Det blir felleshus for fylkesmenn­ene i Telemark og Vestfold, enten i Skien eller i Tønsberg. Men fortsatt blir det mange slags statlige hus i Telemark.
FOTO: TORE SVARVERUD STATENS HUS: Det blir felleshus for fylkesmenn­ene i Telemark og Vestfold, enten i Skien eller i Tønsberg. Men fortsatt blir det mange slags statlige hus i Telemark.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway