Varden

Desemberba­rn betyr måneder uten lønn

I går fikk Katrine Willer Larsen sms fra Skien kommune. Hun får ikke barnehagep­lass. Barnet er født i feil måned.

- SKIEN

– Jeg så at de fikk igjennom i fjor at novemberba­rna skulle sikres plass. Nå er det bare desember igjen, sukker Katrine Willer Larsen oppgitt. Hun ble mamma til Natalie 14. desember. I går, fredag, kom svaret fra opptakskon­toret på søknaden om en barnehagep­lass for Natalie fra september.

– Jeg fikk melding om at jeg ikke fikk plass. Det var noe dritt, sier hun. I verste fall må hun vente til august 2018 før barnet har krav på plass.

– Jeg skal tilbake i jobb i august i år. Da er liksom permisjone­n slutt og samboeren skal ha litt permisjon, i en måned, forteller den nybakte moren.

Begge må vaere i jobb

– Hva skjer hvis dere ikke får plass til Natalie?

– Nei, da må vi jo finne på en annen løsning. Begge må tilbake i jobb. Det nytter ikke å ha en inntekt i dag, ikke for oss i alle fall. Det blir veldig tungvint. Og alle besteforel­drene er i full jobb, derfor går det ikke å spørre dem heller, sier Willer Larsen. Det er uaktuelt å gå så lenge uten lønn.

– Kontantstø­tten er ikke så stor, og den vi kan ikke søke om før det er gått et år, forklarer hun. Kanskje løsningen blir oldemoren til den vesle babyen i vogna.

– Jeg har jo en mormor, som er 71 år. Hvis ikke noe annet ordner seg, må jeg spørre henne, har jeg tenkt.

Et udekket gap

Katrine og andre som ble foreldre i desember har ikke krav på barnehagep­lass før fra august 2018 – over et og et halvt år etter at de små kom til verden. Så lang er ikke permisjons­tiden. Dermed blir det et udekket gap på rundt 36 uker – fra permisjons­tiden løper ut – til ventetiden på barnehagep­lass er over.

Løsningen

– Er dagmamma en løsning?

– Ja. Men det jeg har hørt det er veldig dyrt. De skal ha barnehages­atsen pluss enda litt. Og barna får ikke det pedagogisk­e opplegget og kan bli helt alene med dagmammaen, svarer hun.

– Bør de som styrer landet fikse på dette?

– Ja, jeg synes det. Det er ikke riktig å utelukke foreldre som får barn i en av årets måneder fra å vaere sikret barnehagep­lass, mener Katrine Willer Larsen.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? FULL LØNN, JA VEL: Katrine Willer Larsen får full lønn når hun har permisjon. Men når foreldrene­s permisjons­tid er over, er det ennå måneder igjen før de har rett på barnehagep­lass.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD FULL LØNN, JA VEL: Katrine Willer Larsen får full lønn når hun har permisjon. Men når foreldrene­s permisjons­tid er over, er det ennå måneder igjen før de har rett på barnehagep­lass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway