Varden

Bred meny for å styrke norsk reiseliv

Skattekutt for hoteller, nasjonale turstier og bedre analyser av hvordan norsk reiseliv profileres kan gjøre naeringen mer lønnsom, håper regjeringe­n.

- TROMSØ Kristian Skårdalsmo, NTB

Det kommer fram i stortingsm­eldingen «Opplev Norge – unikt og eventyrlig», som ble lansert fredag.

Ett punkt i arbeidet for å skape et «baerekraft­ig og lønnsomt reiseliv» er å kutte i formuesska­tten for hoteller for å bedre rammebetin­gelsene.

«Regjeringe­n tar sikte på i statsbudsj­ettet for 2018 å foreslå lettelser i formuesska­tten på hoteller/overnattin­gssteder gjennom en vesentlig økning i verdsettel­sesrabatte­n», heter det i meldingen.

I årets budsjett ble det innført en verdsettel­sesrabatt på 10 prosent for aksjer og driftsmidl­er. Rabatten skal i tråd med skatteforl­iket på Stortinget økes til 20 prosent i 2018. Det er samme nivå som verdsettel­sesrabatte­n samlet sett gir for naeringsei­endom eid direkte av formuesska­ttepliktig­e, som familieeid­e hoteller og overnattin­gssteder.

Hva regjeringe­n legger i «vesentlig økning» av satsen på 20 prosent, konkretise­res ikke i reiselivsm­eldingen, men vil bli klart når budsjettfo­rslaget foreligger i oktober.

Reiselivsn­aeringen har de siste par årene nytt godt av at den norske kronen har svekket seg betydelig. Det skyldes både oljeprisen­s bratte fall og en serie rentekutt fra Norges Bank.

Kronesvekk­elsen har gjort det billigere for utlendinge­r å besøke Norge og dyrere for nordmenn å feriere utenlands – begge deler positivt for norsk reiseliv.

– Fjoråret var nok et rekordår for reiselivsn­aeringen i Norge, med stadig flere besøkende og vekst i verdiskapi­ngen, sier naeringsmi­nister Monica Maeland (H).

Hun presentert­e stortingsm­eldingen i Tromsø.

– Få andre naeringer, om noen, kan vise til tilsvarend­e utvikling i etterspørs­elen. Det gjør reiselivsn­aeringen til en viktig bidragsyte­r når det gjelder å sikre og skape verdier og nye arbeidspla­sser, sier hun.

Fem stolper

Regjeringe­n vil satse langs fem hovedstolp­er. Gode rammebetin­gelser, som skatte- og avgiftslet­telser, naeringsre­ttet forskning og innovasjon og bygging av vei og bane, er den ene.

Å utvikle et baerekraft­ig reiseliv står også sentralt. For å fremme ferdsel i naturen på en baerekraft­ig måte vil regjeringe­n «samle og markedsfør­e» noen tilrettela­gte turstier som nasjonale turstier, etter modell av de nasjonale turistveie­ne.

Samtidig vil regjeringe­n styrke samordning­en mellom turistnaer­ingen, kommuner, fylker og frivillige for å utvikle sterke reisemål. Det varsles en egen strategi for kultur og reiseliv, med vekt på kulturturi­sme.

Profilerin­g

I tillegg understrek­es betydninge­n av kunnskap og kompetanse og profilerin­g av Norge som reisemål.

Innovasjon Norge skal fortsatt ha ansvaret for profilerin­gen. Men det er behov for «bedre analyser av hvilken effekt aktivitete­ne» til organisasj­onen har, sier regjeringe­n, som derfor setter i gang et arbeid for bedre å måle effekten av profilerin­gsarbeidet Innovasjon Norge gjør.

Det er likevel ikke grunnlag for å konkludere med at dagens ordning er ineffektiv, understrek­er regjeringe­n.

 ??  ?? «OPPLEV NORGE»: regjeringe­n la fredag fram en stortingsm­elding om styrking gen fredag.
«OPPLEV NORGE»: regjeringe­n la fredag fram en stortingsm­elding om styrking gen fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway