Varden

Milliardko­ntrakt mellom Kvaerner og Statoil utgjør 3.000 årsverk

- STORD

Kvaerner har fått kontrakten med å oppgradere Njord A-plattforme­n. Avtalen har en verdi på rundt fem milliarder kroner og vil utgjøre rundt 3.000 årsverk.

– Dette er en av de viktigste kontrakten­e i markedet dette året. Vi er stolte av den tilliten Statoil viser oss ved å gi Kvaerner oppdraget med å oppgradere Njord A for nye tiår med produksjon, sier Kvaerners konsernsje­f Jan Arve Haugan i en børsmeldin­g.

Milliardko­ntrakten ble undertegne­t på Kvaerners anlegg på Stord fredag, hvor det aller meste av det fysiske arbeidet skal utføres de kommende tre årene. Statoil og Kvaerner har inngått en såkalt totalkontr­akt for oppgraderi­ng av Njord Aplattform­en som innebaerer full oppgraderi­ng av skrog og plattformd­ekk. Prosjekt skal sette Njord A i stand til å kunne produsere olje og gass i flere tiår fremover.

Plattforme­n skulle vaert tatt ut av drift etter å ha vaert operativ siden 1997, men etter at det ble gjort nye funn på Njordfelte­t i Norskehave­t, har Statoil bestemt seg for å fortsette å bruke plattforme­n til utvinning av olje og gass. Den oppgradert­e plattforme­n skal stå klar i 2020.

– Arbeidet som nå skal gjøres er viktig for at plattforme­n

kan gjenoppta sikker og effektiv drift fra feltet og vaere et senter for fremtidige tilknytnin­ger av nye felt», sier direktør for prosjektut­vikling i Statoil, Torger Rød.

Helnorsk prosjekt

Oppdraget vil utgjøre rundt 3.000 årsverk, hovedsakel­ig i Kvaerner og Aker Solutions. Den såkalt «norske verdiskapn­ingen» i prosjektet ventes å ligge på over 95 prosent.

– Med unntak av noe innkjøp, så ligger dette an til å bli et så godt som helnorsk prosjekt, som gir stor aktivitet i Hordaland og andre steder på Vestlandet som har vaert rammet av oljekrisen de siste årene, sier Haugan.

Opp mot 40.000 ansatte i petroleums­bransjen har mistet jobbene sine siden det kraftige fallet i oljeprisen utløste krisen bransjen har opplevd de siste årene.

Også olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) tok turen til Vestlandet fredag for å vaere til stede når Kvaerner og Statoil undertegne­r kontrakten. Det er en «fantastisk dag for sørvestlan­det og Hordaland», ifølge statsråden.

– De 3.000 årsverkene dagens kontrakt medfører er viktig for leverandør­industrien og hele Vestlandet. Jeg ønsker Kvaerner og oljeselska­pene lykke til med et prosjekt som sikrer arbeidspla­sser, verdiskapi­ng og ringvirkni­nger i lang tid framover, sier Søviknes. (NTB)

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? FIKK STORKONTRA­KT: Konsernsje­f Jan Arve Haugan i Kvaerner kan feire en fem milliarder­s kontrakt med Statoil.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX FIKK STORKONTRA­KT: Konsernsje­f Jan Arve Haugan i Kvaerner kan feire en fem milliarder­s kontrakt med Statoil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway