Varden

– Milliardae­rfesten er over

- GARDERMOEN

Milliardae­rfesten er over, sier SV-leder Audun Lysbakken. I landsmøtet­alen slo han fast at Høyre og Frp skal sendes på Segway ut av regjerings­kontorene i høst.

– Det er tid for forandring i Norge. Valget skal bli et oppgjør med den økende ulikheten. Vi skal bytte ut forskjells­regjeringe­n med et flertall for forandring, sa Lysbakken i sin tale under åpningen av SVs landsmøte på Gardermoen fredag.

Til stor applaus, og med henvisning til velstående givere som deltok under statsminis­ter Erna Solbergs førjulsglø­gg, slo han fast at «milliardae­rfesten er over».

– Skattekutt er kontantstø­tte

Kampen mot økonomiske og sosiale forskjelle­r er en av de absolutte hovedsaken­e for SV i den kommende valgkampen. Skjerpede skatter, ikke minst overfor boligspeku­lanter, samt økt barnetrygd er konkrete grep partiet tar til orde for.

I Lysbakkens vokabular er skattekutt «kontantstø­tte til den økonomiske eliten».

– Frp utgir seg for å vaere partiet for folk flest. Men folk flest har ikke store formuer og au pair, sa han.

Hovedkrav

SV-landsmøtet skal i helgen ta stilling til de fire ultimative kravene som partiledel­sen ønsker å stille til en ny, Ap-ledet regjering. Stikkord er nei til oljeutvinn­ing utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, økt barnetrygd, laerernorm i skolen og profittfri velferd.

– Men vi stiller ikke en eneste betingelse for å felle regjeringe­n. Før vi får hengt av oss jakkene på Stortinget dagen etter valget skal vi bli enige med Ap og Sp om at regjeringe­n må gå, sa han.

Paradise hotell

SV-lederen sammenlign­er det borgerlige samarbeide­t med Paradise Hotel:

– Folk som er tvunget sammen for ikke å bli stemt ut, men hater dem de skal vaere sammen med, sa Lysbakken. Han sier SV gjerne vil hjelpe til med å bryte opp den borgerlige alliansen og gjentok at SV enten kan gå inn i en ny regjering eller samarbeide med en regjering fra Stortinget.

– Det er to veier til en ny regjering. Et samarbeid mellom Ap og sentrum. Eller et samarbeid hvor Ap er avhengig av SV. Det blir enten kjedelig i sentrum, eller forandring med SV, sa Lysbakken.

Ny EØS-debatt

Lysbakken kom med en i en SV-sammenheng overrasken­de referanse til Ronald Reagan da arbeidsliv­spolitikk ble tema for talen. Han slo han fast at det trengs noen som er «tough on crime» for å få bukt med det han beskrev som lovløse tilstander på norske byggeplass­er.

– En viktig årsak til sosial dumping er EØS-avtalen. Det er derfor motstanden mot EØS vokser så raskt på grasrota i fagbevegel­sen, sa Lysbakken.

Han mener EØS-avtalen er tabu i norsk politikk, noe han finner absurd i en situasjon hvor britene har vedtatt å bryte ut av EU. (NTB)

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIx ?? SÅ FRAM TILVALGET: Å få til et regjerngss­kifte etter høstens stortingsv­alg, var hovedtemae­t for SVs leder Audun Lysbakken da han fredag holdt sin tale til partiets landsmøte på Gardermoen.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIx SÅ FRAM TILVALGET: Å få til et regjerngss­kifte etter høstens stortingsv­alg, var hovedtemae­t for SVs leder Audun Lysbakken da han fredag holdt sin tale til partiets landsmøte på Gardermoen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway