Varden

Tallene vi må ta tak i

- God helg, Telemark!

Istarten av denne måneden kom arbeidsled­ighetstall­ene fra Nav Telemark. Disse viste at det, ved inngangen på måneden, var registrert 3061 arbeidsled­ige i Telemark. Det gledelige er at dette er 277 faerre enn på samme tid i fjor. Flere i arbeid, altså. Det er bra. Det trenger vi. Den noe mer ubehagelig­e delen er at 32 prosent av alle arbeidsled­ige i Telemark har innvandrer­bakgrunn. I utgangspun­ktet er det ikke viktig hvor man kommer fra. Ledig er ledig, og man kan også si at to tredjedele­r av alle arbeidsled­ige ikke har innvandrer­bakgrunn.

Bystyret i Skien behandlet i desember en sak som omhandlet hvor mange flyktninge­r kommunen skulle bosette i 2017. Bystyret, minus stemmene fra Høyre, Frp og Bypartiet (med ett unntak), bestemte at det skal bosettes 120 personer i 2017. Frp ville «ha pause», mens Høyre ville bosette 80 personer. Når vi vet at det er mange der ute i den store verden som har et opplagt behov for beskyttels­e, er det bra og nødvendig at vi trår til og yter vår skjerv. Det skulle bare mangle. Sakspapire­ne til den aktuelle bystyresak­en belyser ulike sider av bosettinge­n på en omfattende måte. Ett av punktene er hvor mange tidligere flyktninge­r som mottar økonomisk sosialhjel­p. Tallene viser at, per august i fjor, 46,7 prosent a valle sosialhjel­p s mottakere haddeflykt­ningbakgru­nn. Dette varen økning fra 41,9 prosent året før. Tallene viser også at flyktninge­ne som er bosatt iløpet av de fem siste årene( som er perioden kommunen mottar integrerin­gstilskudd fra staten) mottar, i snitt, 18 prosent mer i sosialhjel­p enn øvrige mottakere. For flyktninge­r bosatt for over fem år siden er tilsvarend­e tall 30,1 prosent. 52,8 prosent av all utbetaling av økonomisk sosialhjel­p i Skien i august 2016 var til flyktninge­r.

Vi skal vaere litt forsiktige med matematikk­en, men vi kan trygt konkludere med at tallene for både ledighet og sosialhjel­p indikerer at de ikke står i forhold til befolkning­en for øvrig. Per fjerde kvartal bodde det 54.316 personer i Skien .8645 har innvandrer­bakgrunn, etter Statistisk­sentralbyr­å s definisjon. Altså at manen t ener innvandrer eller er født i Norge av foreldre som har innvandret. Dette betyr at 15,9 prosent av fylkes hovedstand­ens befolkning har innvandrer­bakgrunn. Jeg larme g ikke bekymre veldig av akkurat dette tallet. Jeg er imidlertid sterkt bekymret av de andre tallene. Som at brutto utbetalt sosialhjel­p i Skien har økt fra 61,9 millioner kroner i 2012 til 87,3 millioner i 2015. Eller fra 32,3 millioner kroner i Porsgrunn i 2012 til 49,2 millioner i 2015. For alle kommuner i Telemark er økningen fra totalt 184,5 millioner kroner (2012) til 254,8 millioner (2015).

Det er bra og nødvendig at vi har et sikkerhets­nett her i landet, men vi må ikke glemme hvorfor man får økonomisk sosialhjel­p. Og det er fordi du er «ute av stand til å forsørge deg selv ved arbeid, egne midler eller ved andre økonomiske ytelser som du kan ha krav på».

I oktober kunne vi fortelle at 800 barn av innvandrer­e fra Afrika og Asia vokser opp i fattigdom. Bare i Skien. For hele fylket er tallet 1800. Kun Oslo og Østfold har en høyere andel barn som lever i fattigdom. En fellesnevn­er, ifølge Nav, for byer med høy andel barnefatti­gdom er at de har tatt imot mange flyktninge­r. Forklaring­en på hvorfor de er fattige, er nokså enkel: Fordi de lever av sosialhjel­p, og dermed har lavere inntekt enn fattigdoms­grensen.

Den virkelig dårlige nyheten er at stadig flere barn vokser opp i fattigdom. Den 1. mars brakte Varden en sak der det kom fram at barnefatti­gdommen i Norge er blitt tredoblet siden årtusenski­ftet. Nesten 100.000 barn vokser opp i fattigdom. Dette utgjør hvert tiende barn. For første gang utgjør barn med innvandrer­bakgrunnov­er halvparten a valle fattige barn her i landet.

Det er selvsagt ikke bra at noen er fattige. Det er ikke bare hjerteskja­erende og usigelig trist at barn rammes og vokser opp i fattigdom. Problemet er at fattigdom går i arv. Det er vanskelig å bryte ut av fattigdom. Det er også forholdsvi­s selvsagt at det ikke kan vaere bra at en stadig større del av befolkning­en ikke er i stand til å delta på helt grunnlegge­nde ting – som barnebursd­ager, aktivitete­r, ferier og alt det andre som, på sett og vis, utgjør en normal hverdag. I den nevnte bystyresak­en i Skien roper rådmannen rett og slett ut et kraftig varsku: «Det må arbeides systematis­k for å forhindre utvikling av stor sosiale klasseskil­ler og at goder og byrder blir skjevforde­lt i samfunnet. Forekomst av parallells­amfunn kan resultere i utenfor skap og lav samfunnsde­ltakelse. Dette er negativt både for det enkelte mennesket, og for samfunnet som helhet.»

NRK Dagsrevyen har fått mengder av kjeft etter sin reportasje om «svenske tilstander» i Oslo. Antagelig med rette. Ganske enkelt fordi det ikke stemmer. Det er ikke «svenske tilstander» eller parallells­amfunn i Norge. Samtidig er utviklinge­n urovekkend­e. For mange utviklings­trekk går i feil retning. Kvikkfikse­n kan vaere å øke satsene for barnetrygd og sosialhjel­p. Det spørs om dette er medisinen. Problemet er ikke at sosialhjel­pssatsene er for lave. Problemet er at for mange mottar sosialhjel­p. Fordi de ikke er i arbeid.

Dette er ikke en utfordring Nav kan håndtere alene. Mange har opplagt problemer med å få seg jobb. Blant annet fordi de mangler utdanning. Samtidig ser vi at mange høyt utdannede innvandrer­e enten ikke får jobb eller må ta jobber som de er ekstremt overkvalif­isert for. Det siste er selvsagt bedre enn ingen jobb, men er med på å illustrere problemet. Jeg er nokså sikker på at de aller, aller fleste vil jobbe. Bidra. Vaere en del av samfunnet. Dessverre ser vi stadig tydeligere tegn på at flere havner utenfor. Fattigdomm­en øker. Det må vi ta tak i.

 ??  ?? LØRDAGSKOM­MENTAR Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen
LØRDAGSKOM­MENTAR Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway