Varden

Stor bransje – store endringer?

-

Det er unektelig voldsomme tall som omgir dagligvare­bransjen; Hver telemarkin­g handlet i 2015 dagligvare­r for 33.294 kroner. Hvilket er nokså mye – også sammenlign­et med andre. I Vestfold brukte innbyggern­e «bare» 30.953 kroner i året, ifølge arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Virkes dagligvare­rapport fra i fjor.

Rapporten viser også at en barnefamil­ie med to voksne og to barn brukte 8.030 kroner i måneden på mat. I snitt går 11,7 prosent av vårt forbruk til mat og alkoholfri drikke. Det omsettes for 169 milliarder kroner, ifølge analysesel­skapet Nielsen.

Dette er, med andre ord, en bransje som er viktig for mange – både de som jobber der og de som handler. Hvilket i prinsippet er de aller fleste.

Tallene er store. Det eneste tallet som ikke er stort, er tallet på antallet aktører i bransjen. Etter at Coop slukte ICA, er det i praksis kun tre dominerend­e aktører som har delt markedet mellom seg; Norgesgrup­pen (Meny, Spar, Kiwi og Joker) har 42,3 prosent av markedet, mens Coop (Extra, Coop Prix, Coop Mega, Coop Marked, Coop Obs og Matkroken) har 29,4 prosent. Rema 1000s markedsand­el er om lag en fjerdedel. Selv om konkurrans­en tilsynelat­ende er stor, er mye makt samlet på få hender.

Bransjen står, etter alt å dømme, overfor store endringer. Det er ikke så lenge siden «kjøpmannen på hjørnet» ble erstattet med supermarke­der og større butikker. Nå kommer det digitale for fullt. Netthandel­aktørene kolonial.no og marked.no har enorm vekst, men er et godt stykke unna lønnsomhet. I fjor økte omsetninge­n til Kolonial.no (som har fått Rema 1000 inn på eiersiden) fra 75 millioner til 424 millioner kroner. Marked.no anslår at de kommer til å gå med tap fram til de når én milliard i omsetning.

Det er også blitt lagt merke til at superinves­tor Warren Buffet solgte unna Walmart-aksjer for 900 millioner dollar nylig, angivelig fordi selskapet ikke er godt nok rustet til en digital framtid. Walmart er – i dag – verdens største privateide arbeidsgiv­er, med 2,2 millioner ansatte.

Hvor omfattende endringene blir, og hvor fort de eventuelt kommer, er selvsagt vanskelig å spå. At det blir endringer er antagelig det eneste man kan vaere sikker på. Mer enn 100.000 personer er ansatt i dagligvare­bransjen i Norge. Det er 100.000 mennesker som går på jobb hver dag for å sørge for at vi kan lage middag, vaske klaer og alt det andre som skal til for at livet skal gå rundt. Det er ekstra gledelig å konstatere at det nå er kult å sitte i kassa. At det er attraktivt kan det ikke vaere noen tvil om. Varden har, ved flere tilfeller, fortalt om butikksjef­er som dynges ned av jobbsøknad­er. Gjerne hundrevis for én stilling. Det er derfor en glede å vie et bilag til dette viktige temaet, som angår oss alle.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway