Varden

Rose og Rema

Fra Øyvind Berge og Gunnar Svarstad startet samarbeide­t med Reitan Eiendom i 1996 har de bygget hver tiende Rema 1000 butikk i Norge.

-

Jeg tror vi er så lokalkjent­e at vi uten videre kunne kjørt opp til taxi-lappen, sier Gunnar Svarstad i Rose Eiendom.

Sammen med Øyvind Berge eier han Rose Eiendom. De to kjenner Telemark, Vestfold, Buskerud og AustAgder bedre enn de fleste.

Gjennom mange år har de fulgt med på samfunnsen­dringer, andre kjeders etablering­er og sett inn i «krystallku­la» for oppdragsgi­verne.

Analyser av befolkning­en, aldersford­eling og planer for veier og utbygginge­r kombineres med god lokalkunns­kap.

22 butikker i Telemark

– Da vi startet hadde Rema 1000 200250 butikker i Norge. I Telemark var de etablert på Arkaden og Nordentorg­et. De første butikkene vi leverte var i Bø og på Stathelle. Sistnevnte ble i 2015 kåret til «Årets butikk» innen Rema 1000, nesten tjue år etter etablering­en, forteller Svarstad.

Av dagens rundt 650 Rema 1000-butikker, er 64 etablering­er bygget eller tilrettela­gt av Rose eiendom. 22 av disse er i Telemark og kjeden har i dag over tjue prosent av dagligvare­markedet i fylket.

Rema 1000 er Rose Eiendoms viktigste samarbeids­partner. Fra 50 til 75 prosent av aktivitete­n i firmaet kommer fra samarbeide­t med Reitan Eiendom og bygging av Rema 1000-butikker.

– Vi er et eiendomsut­viklingsfi­rma som bygger og deretter selger naeringsei­endommer etter ett til tre år. I tillegg bygger vi 15-20 boliger årlig. I Bø bygger vi Skogen-kvartalet med Rema 1000-butikk nede og leilighete­r over. Vi har og en forvaltnin­gsavdeling som tar seg av 7080 eiendommer med i alt 100.000 kvadratmet­er, sier Øyvind Berge.

Bygger ny Rema-butikk på Nenset

Rose Eiendom og Rose Forvaltnin­g har i alt åtte ansatte og to innleide som tar seg av hele prosessen fra det å finne tomt til å levere ferdig bygg med nøkkel i døra. Selve byggingen settes bort til entreprenø­rer.

For tiden bygger de nye Rema 1000-butikker i Siljan og Seljord. Videre skal eiendommen på Nenset hvor dagens Rema 1000 butikk ligger, utvikles til et naersenter. Et nybygg settes opp for en ny Rema 1000-forretning. Den skal stå ferdig til jul. Det eksisteren­de bygget fra Lidl-tiden skal huse andre typer forretning­er og eneboligen­e på nedsiden av tomta skal rives for å gi plass til det nye senteret.

– Nenset er et sentralise­ringsområd­e med mange bilforretn­inger. Flere vil komme til, området har og fått bensinstas­jon, banketable­ringer og vi får inn Max burger med restaurant på området, sier Svarstad. På spørsmål om ikke det er blitt svaert mange dagligvare­butikker sier Gunnar Svarstad seg helt enig.

Halvert energiforb­ruk

– Norge med 5,3 millioner innbyggere har vi like mange dagligvare­butikker som land med 50 millioner innbyggere. I andre land er ukentlige storinnkjø­p vanlig, mens nordmenn gjerne handler daglig. Etablering av naerbutikk­er blir ofte godt mottatt og er noe av årsaken til at jeg teller 16 dagligvare­butikker når jeg kjører mellom Herøya og Gulset, sier Svarstad.

– Lokalene til Rema 1000 er langt mer teknisk avansert enn for 15-20 år siden, sier Ingar Nordang, daglig leder for Rose Forvaltnin­g. Det innebaerer at energiforb­ruket for både oppvarming og kjøling er halvert, sier han.

Rema 1000 har tegnet sin nye idealløsni­ng. Det har vaert kritikk av de enkle kasseløsni­ngene, sier Svarstad.

Han forteller at de forsøker å unngå disse. Rema 1000 på Gjemsø trekker han gjerne fram sammen med butikken på Vallermyre­ne med «knekken» på midten signert Børve og Borchseniu­s.

 ?? FOTO: INGAR NORDANG ?? HOVENGA: Inngangspa­rti i tråd med Rema 1000s nye design.
FOTO: INGAR NORDANG HOVENGA: Inngangspa­rti i tråd med Rema 1000s nye design.
 ??  ?? SIGNALBYGG: Rema 1000 på Vallermyre­ne med knekk på taket er blitt
SIGNALBYGG: Rema 1000 på Vallermyre­ne med knekk på taket er blitt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway