Varden

Kiwis nye ansikt

Nå er det slutt på at dagligvare­butikkene kun reklamerer for maten de selger. Menneskene du treffer i butikken er mye viktigere.

-

Du har sikkert sett henne. Den blonde, korthåra kvinnen, med knyttete never og alvorlig blikk, hengende på digre boards langs veien, eller i plakater som henger ned fra taket inne i Kiwi-butikkene landet rundt.

Elsker jobben

Hun er ikke en innleid, overbetalt fotomodell, heller ikke en rockestjer­ne, men «bare» en 36 år gammel butikksjef fra Kiwi-butikken på Kviteseid. Heidi Sjerve har styrt dagligvare­butikken der siden 2011 og hun er glad i tilnaermet alt som har med jobben å gjøre.

– Jeg elsker jobben min! Også er jeg veldig glad i kundene mine. Vi er jo den eneste matbutikke­n her i Kviteseid og dermed blir vi godt kjent med alle dem som handler her, sier Sjerve.

Som butikksjef får hun se på naert hold hvor populaer bransjen har blitt, spesielt blant de yngre.

– Det er bra trykk fra folk som ønsker å jobbe her, og vi får ukentlige henvendels­er. For tida har vi en skikkelig stabil gruppe, så det er en stund siden det er ansatt nye her, sier hun.

– Hvorfor er denne bransjen blitt så populaer?

– Jeg er usikker. Men det er jo mye om bransjen i media. Bransjen er i ekstrem utvikling og det er stor konkurrans­en butikkene og kjedene imellom. All oppmerksom­heten dette får kan nok vaere med på å gjøre det interessan­t for dem som er på utkikk etter en jobb, reflektere­r butikksjef­en.

Soneplukks­ystem

For bare noen tiår siden gikk mange ansatte rundt i matbutikke­ne med prislapp-maskinen og klistret prisene manuelt.

For ikke veldig lenge siden kom det lastebilla­ss med stappfulle paller fylt med ulike varer som skulle plasseres rundt om i hele butikken. Den tid er forbi.

– Vareflyten og soneplukks­ystem er blitt innmari bra, sier Sjerve. – Soneplukks­ystem? Altså ...? – Tenk deg at du deler butikken inn i fem avdelinger. Da har du en avdeling for hver ukedag. Så når varene kommer daglig, er det bare å sette pallen i riktig avdeling, og fordele varene rett i naerheten, forklarer Sjerve.

Skal vaere gøy

– Hva gjør den store konkurrans­en med dere ansatte?

– Vi er svaert opptatt av å ha trygge medarbeide­re. og at det skal vaere gøy på jobb. Vi har fokus på menneskene. Her kan alle bli hva de vil, bare de ønsker det hardt nok. Og det spiller ingen rolle hvor du kommer fra, eller hvordan du ser ut. Kjøpmenn finnes i mange varianter, ler hun.

Sjerve forklarer at kulturbygg­ing er viktig. Hos henne er alle fullt klar over at de er like viktige.

– Vi er opptatt av å få alle dratt inn i kulturen at alle er like viktig. Alle må bidra. «Flaskisen» må kunne jobben sin, akkurat som en assisteren­de butikksjef må kunne sin. Og begge to er like avhengige av hverandre. – Ehh, «flaskisen»? – He-he. Det er ansatte under 18 år.

På plakater

Sjerve sier hun kjenner at hun har en del ansvar, med 20 ansatte og en omsetning på 50 millioner.

– Det er veldig mye ansvar, men det er aldri kjipt. Man kan føle på det innimellom, men det er dette jeg trives best med og er innmari stolt over.

– Hva med å henge på plakater overalt, hvordan er det?

– Jeg er stolt av Kiwi, så det er jo bare stas, smiler hun.

 ??  ?? GODE MULIGHETER: Å jobbe i dagligvare­butikk, kan gi mange muligheter. Butikksjef på Kiwi i Kviteseid, Heidi Sjerve, er glad for at ansatte står på. Hanne Jansen (19) er blant noen av de 20 ansatte.
GODE MULIGHETER: Å jobbe i dagligvare­butikk, kan gi mange muligheter. Butikksjef på Kiwi i Kviteseid, Heidi Sjerve, er glad for at ansatte står på. Hanne Jansen (19) er blant noen av de 20 ansatte.
 ??  ?? PÅ PLAKATEN: Heidi er stolt av å kunne represente­re arbeidspla­ssen sin på plakater og boards landet rundt. – Det er jo bare stas, sier hun.
PÅ PLAKATEN: Heidi er stolt av å kunne represente­re arbeidspla­ssen sin på plakater og boards landet rundt. – Det er jo bare stas, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway