Varden

Berger butikker

I mer enn 20 år har Merkur-programmet hjulpet til med å holde handelen i gang i Telemark.

-

Etter kjøpmennen­es mening kunne skiltet vaert større og mer prangende. Men det varsler om at du kommer til noe du ikke har passert på flere mil: En butikk. Og det er ganske sannsynlig at Merkur har vaert inne i bildet.

Det hele startet i 1995. Til da hadde det eksistert en ren økonomisk støtteordn­ing for utkantbuti­kker. Men regjeringe­n ønsket å erstatte den med en bedre ordning, et kompetanse­program for butikker i utkantene. Nå gjelder det for handel med dagligvare­r, brensel og bøker.

Handel og samspill

Kjøpmennen­e som deltar får tilbud om å delta i et kompetanse­hevende utviklings­program over ett år. I løpet av året deltar hun eller han på fem seminarsam­linger, med oppfølging­sarbeid mellom hver samling. Programmet dreier seg både om butikkfagl­ige tiltak og samspillet mellom bygda og butikken. Men programmet gir også økonomisk støtte. I Telemark har den de siste årene vaert slik: I 2016: 692.000 til 6 butikker. I 2015 1,4 mill. til 8 butikker. I 2014 2,2 mill. til 10 butikker.

Økende aktivitet

– Beløpet kommer til å øke i 2017. Det er stor aktivitet nå, og det er allerede kommet søknader om mer enn en million kroner, sier Hallvard Christenso­n fra Gvarv, som er Merkur-konsulent for blant annet Telemark.

Han legger ikke skjul på at det krever innsats å vaere med, og det fra kjøpmenn som allerede jobber mye.

– Du må ville det! Men til gjengjeld får du en bedre butikk.

Tallet på telemarksb­utikker i programmet har vaert ganske stabilt de siste årene. For øyeblikket er det 24. På landsbasis er naer 600 butikker med. Kravene for å få vaere med er blant annet at naermeste konkurrent ikke må vaere naermere enn 17 km (egen regel for butikker på øyer) og at omsetninge­n ikke må vaere høyere enn 7 mill. per år.

 ??  ?? BYGDEBUTIK­KEN: Sk iltet varsler om at bygda
BYGDEBUTIK­KEN: Sk iltet varsler om at bygda

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway