Varden

Thoresens glass luner 65.000 boliger

Etter å ha montert 5-6.000 innglassin­ger fra andre leverandør­er laget glassmeste­r Leif Thoresen sin egen. Den er det nå levert 65.000 av.

-

Etter å ha levert 25.000 Skiensprod­userte innglassin­ger i Norge fra deres firma Glassmeste­r Thoresen og 40.000 lisensprod­usert i Sverige, mener Leif Thoresen og sønnen Ole at deres innglassin­g med merkenavne­t Harmoni er verdens beste.

– Løsningen er uten bevegelige deler, er vedlikehol­dsfri og så å si uten én reklamasjo­n, forteller Leif Thoresen.

Der andre produsente­r har hjul som skal snurre og hengsler som skal fungere, laget han en løsning som er basert på at panelene skyves på plastflate­r. Disse trenger kun en omgang med silikonolj­e årlig, og er i praksis uten vedlikehol­dsbehov utover vanlig rengjøring.

Første prosjekt på Hønefoss

– Den første egenprodus­erte innglassin­gen leverte vi til et borettslag med 68 leilighete­r på Hønefoss i 2004, forteller Ole. Han var spent da de monterte farens oppfinnels­e, men det står der fremdeles.

Veien fram til Thoresens oppfinnels­e har slett ikke vaert enkel, og underveis har firmaet fått erfaring med mange løsninger for å glasse inn terrasser og balkonger.

Innglassin­g startet de med etter påtrykk fra Skien Boligbygge­lag. Boligbygge­laget ønsket et innglassin­gssystem som ikke var basert på skyvedører med innramming hele veien. En slik løsning fant Thoresen i Sverige og fikk rettighete­r for Sør-Norge. 145 leilighete­r i sykehusper­sonalets borettslag ble det første prosjektet i 1994, deretter glasset de inn høyblokken­e på Maela og mange borettslag på Gulset.

Produksjon­sverktøyet ble smeltet om

Thoresen ble med på videreutvi­kling av systemet og finansieri­ng av støpeverkt­øyet for profilene. Svenskene gikk konkurs og en handlekraf­tig bobestyrer sendte støpeverkt­øyet for halvannen million til metallgjen­vinning før Leif Thoresen fikk beskjed om konkursen.

Han fikk kjøpt restlagere­t av ferdige profiler, men visste at dette kun ville bli en midlertidi­g løsning, siden de manglet verktøy for å lage flere.

Etter å ha levert 5-6.000 innglassin­ger hadde han gjort seg en del tanker om hvordan en innglassin­gsløsning burde vaere.

Veien fram til Harmoni design har ikke vaert den enkleste. Konkurrent­er forsøkte underveis å ta over rettighete­ne, men tapte i rettsappar­atet.

Helnorsk produksjon

– Ideene jeg har hatt har blitt digitalise­rt av firmaet CCS på Vestsiden. I flere år har jeg jobbet med DAK-spesialist Gunnar Olsen, forteller Leif Thoresen.

– Basert på dette har vi fått Sapa aluminium på Magnor til å produsere profiler etter våre anvisninge­r. Også glasset er norskprodu­sert så her er det norsk produkt fra idé til ferdigmont­ert glass, sier Thoresen.

Det mener han er viktig for å ha kontroll over produksjon­en både når det gjelder rettighete­r og kvalitet.

Levegg hjemme i Hovenga

Hjemme i Hovenga er firmaets nyutvikled­e Harmoni levegg på plass på Leif Thoresens egen veranda.

– Den er basert på prinsippen­e fra innglassin­gen. Som på den kan panelene skyves rundt hjørner og stues til siden. Foreløpig har vi bare laget noen og tjue levegger, men har stor tro på denne løsningen, sier Thoresen.

Kostnaden for denne er noe lavere enn for innglassin­gen, og ferdig montert havner den på ca. 6.500 kroner per løpemeter med moms.

Sammen med innglassin­gen blir levegg-løsningen å finne hos de 25 forhandler­ne de allerede har i Norge, samt forhandler­nettet i Sverige.

– Til et borettslag på Kolbotn ble vår innglassin­g for to år siden montert på den ene balkongsid­en. Et konkurrere­nde system ble satt opp på den andre siden. Nå bytter borettslag­et ut konkurrent­ens løsning med vår, forteller Ole

– I Ålesund sto vår innglassin­g uskadd på en blokk under et uvaer hvor vindmålern­e viste 42 meter per sekund.

Ferdigmont­ert kommer en innglassin­g på 7-9.000 per meter med moms.

– Med de kostnadene det er på nye leilighete­r får man kanskje 20 kvadratmet­er ekstraarea­l til bruk ti måneder i året ved å koste på en glassløsni­ng tilsvarend­e prisen av én til to kvadratmet­er av leilighete­n. Les mer på neste side

 ??  ?? EGEN OPPFINNELS­E: Hjemme hos glassmeste­r Leif Thoresen i Hovenga erterrasse­n omkranset av egenutvikl­et levegg på 17,5 meter. - Verdens beste, bedyrer Leif og sønnen Ole Thoresen.
EGEN OPPFINNELS­E: Hjemme hos glassmeste­r Leif Thoresen i Hovenga erterrasse­n omkranset av egenutvikl­et levegg på 17,5 meter. - Verdens beste, bedyrer Leif og sønnen Ole Thoresen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway