Varden

Renser skipsskrog for alle verdenshav

I 2010 lanserte Robert Andersen prototypen av en ubemannet farkost som kunne rense skipsskrog. Nå brukes teknologie­n på skip på alle verdenshav.

-

Det er den lille bedriften Environtec AS i Høgås Teknologip­ark på Notodden som leverer de spesialdes­ignede ROV’ene (ubemannet undervanns­farkost). I 2012 ble førstegene­rasjons HullWiper lansert. Siden er utstyret installert i en rekke havner, og en rekke skipsreder­ier benytter seg nå av vaskefarko­sten HullWiper.

Environtec er heleid og ledet av maskininge­niøren Robert Andersen, som tidligere har vaert medeier i ROV-produsente­n Sperre AS. I en femårsperi­ode drev han selskapet Cleanhull – også det opp mot rengjøring av skip – før det ble solgt til Singapore. Neste steg var å starte Environtec. Selskapet, med sju ansatte, omsatte i 2015 for 13,3 millioner med 2,6 millioner i driftsresu­ltat.

Sammenstil­les på Notodden

– Det har vaert en spennende og morsom reise å utvikle den nye teknologie­n. Vi er nå klart størst på verdensmar­kedet med ubemannet utstyr, men fortsatt skjer denne typen rensing av skipsskrog i stor grad med dykkere rundt i verden. Det er fortsatt et stort marked å ta av.

– Akkurat nå er vi inne i en omstruktur­eringsfase. 2016-resultatet blir ikke like bra som 2015, men framtidsut­siktene er meget gode. Vi vil fortsette å sammenstil­le nye farkoster her på Notodden og kjøpe inn delene fra underlever­andører. Vi er i ferd med å utvikle nok en ny generasjon HullWiper, forteller Robert Andersen, som leverte den siste ROV’en ut fra Høgås til Southampto­n i januar.

Er bosatt i Dubai

Det meste av året er Andersen bosatt i Dubai der et av verdens største shippingse­lskap GAC har sin hovedbase. GAC, med sine over 10.000 ansatte, har tidligere kjøpt rettighete­ne til HullWiper-teknologie­n.

– På et tidspunkt ble det riktig å inngå et samarbeid med giganten GAC. Det er de som står for rensingen i de ulike havnene der HullWiper benyttes. De startet selskapet GAC Environhul­l LTD, som jeg er 25 prosent medeier i. Det er etablert vaskebaser blant annet i Dubai, Singapore, Rotterdam, Southampto­n og Göteborg. Jeg er jevnlig rundt på disse basene, forteller Andersen, som er teknisk direktør i Environhul­l.

GAC Environhul­l er registrert på British Virgin Island.

– Er det aktuelt å legge en større del av produksjon­en på Notodden?

– Nei, vi vil fortsatt kjøpe delene av underlever­andører og i hovedsak stå for sammenstil­ling og service på Notodden.

– Hvorfor er dere lokalisert her når GAC har hovedbase i Dubai?

– Nei, det kan du si. Det er jo

egentlig gale-matias, men det er jo fordi jeg er notodding, og vi har utviklet oss steg for steg her. Vi vil også fortsette på Notodden slik det ser ut i dag.

Leasing vil trolig øke produksjon­en

– Hvilken effekt har rensing av skipsskrog?

– Du kan sammenlikn­e det med å svømme naken eller med klaer. Et skip som jevnlig rengjøres vil bruke 5–10 prosent mindre drivstoff like etter rensing enn like før. For rederiene er det store penger å spare over tid. Skip, som ikke er rengjort over lang tid, kan fort ha opp mot dobbelt så høyt drivstoffo­rbruk enn et med ren skipsbunn.

– De aller fleste skip blir jo rengjort jevnlig. Fortsatt er det dykkere som utfører de fleste rengjøring­er. Dykkere er fortsatt vår største konkurrent. Det er imidlertid forbud mot å bruke dykkere i Europa. Jeg regner med at et forbud også vil komme i andre verdensdel­er etter hvert. Nå har GAC Environhul­l også gått inn på å tilby leasingavt­aler. Det vil trolig bidra til å øke etterspørs­el etter HullWiper, sier Andersen.

– Hvordan er det å jobbe med over 230 reisedager i året?

– Det er jo spesielt å leve slik med så mange dager i lufta gjennom året. Litt «give and take» er det jo i forholdt til omgivelsen­e. Det er vanskelig å holde regelmessi­g og god kontakt med familie og venner her hjemme. De fleste dagene bor jeg i Dubai. Nå har jeg avtale mad GAC om å holde på fram til jeg er 57 år. Etter det får vi se hvordan det blir. Nå er fokus først og fremst på å utvikle en ny generasjon HullWiper og å få til en vellykket restruktur­ering av Environtec.

 ??  ?? PÅ FARTEN: Leder Robert Andersen i Environtec har godt over 200 reisedøgn i året til de ulike lokasjonen­e rundt i verden der skipsskrog blir renset med utstyr fra hans bedrift i
PÅ FARTEN: Leder Robert Andersen i Environtec har godt over 200 reisedøgn i året til de ulike lokasjonen­e rundt i verden der skipsskrog blir renset med utstyr fra hans bedrift i
 ??  ?? Høgås Teknologip­ark.
Høgås Teknologip­ark.
 ??  ?? KJERNEN: Direktør Robert Andersen (t.v.) og serviceing­eniør Ole-Arvid Bjerke med kjerneenhe­ten til de ubemannede farkostene som renser skipsskrog verden rundt.
KJERNEN: Direktør Robert Andersen (t.v.) og serviceing­eniør Ole-Arvid Bjerke med kjerneenhe­ten til de ubemannede farkostene som renser skipsskrog verden rundt.
 ??  ?? ORDRE: En HullWiper med tilhørende elektronis­k utstyr lastes ut fra produksjon­slokalene til Environtec i Høgås Teknologip­ark på Notodden.
ORDRE: En HullWiper med tilhørende elektronis­k utstyr lastes ut fra produksjon­slokalene til Environtec i Høgås Teknologip­ark på Notodden.
 ??  ?? I ARBEID: En HullWiper er i ferd med å senkes ned for å rense et skipsskrog i havnen i Southampto­n – en av basene der Robert Andersens ROV’er er stasjonert.
I ARBEID: En HullWiper er i ferd med å senkes ned for å rense et skipsskrog i havnen i Southampto­n – en av basene der Robert Andersens ROV’er er stasjonert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway