Varden

Hysj! I fjor vedtok Kåss & co åpenhet

For bare litt over ett år siden krevde bystyret at det skal vaere åpenhet om kommunens egne selskaper. Nå kritiseres politikere for hemmeligho­ld i parkerings­saken.

- PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

I januar 2016 ble prinsippen­e for kommunens egne selskaper vedtatt. «Det skal vaere åpenhet knyttet til Porsgrunn kommunes eierskap og til selskapets virksomhet», heter det.

Blant dem som stemte for var Ole Henrik Lia og Robin Kåss. Lia er styreleder i Porsgrunn utvikling, selskapet som eier 50 prosent av aksjene Lilleelva Parkering AS.

Sistnevnte selskap nekter å offentligg­jøre en avtale som ble inngått med Skagerak Energi, som er et annet selskap som kommunen er deleier i.

Avtalen handler om utleie av rundt 130 parkerings­plasser. Sakens mest delikate side handler om hvorvidt Lilleelva Parkering visste det ville komme ny vei over parkerings­plassen da de pøste på med asfalt og millioner, i 2011.

Beskyldnin­gen har gått på at selskapet bygde anlegget for å kunne øke verdien og deretter suge penger ut av Statens vegvesens erstatning­spott.

Harmonerer det?

Varden har spurt ordfører Robin Kåss om vedtaket om åpenhet i kommunale selskaper harmonerer med hysj-politikken rundt Lilleelva Parkering.

– Ja, det gjør det. Bare den debatten som har vaert viser at det er åpenhet om selskapene­s virksomhet.

– Men debatten handler jo om at kommunens selskap, der det sitter politiske representa­nter i styret, bedriver hemmeligho­ld?

– Jeg skjønner at et selskap der kommunen er deleier ikke kan utlevere alle forretning­smessige avtaler, sier Kåss.

TA kunne fredag offentligg­jøre deler av innholdet i kontrakten. Der blir det bekreftet at Lilleelva Parkering i 2011 tok høyde for at det vil komme en vei over parkerings­plassen.

Kåss sier at dette er første gangen han har lest kontrakten.

Ordføreren mener en offentligg­jøring kunne bidratt til å avmystifis­ere.

– Mener du med det å si at den burde vaert offentligg­jort av selskapet selv?

– Nei, men det kunne bidratt til mindre mystifiser­ing.

Varden har tidligere fått bekreftet at Lilleelva Parkering har brukt 13 millioner på parkerings­anlegget. Deler av satsingen kan vaere penger ut av vinduet, dersom ikke veivesenet blar opp.

– Det er for tidlig å trekke noen konklusjon­er før saken har vaert i skjønnsret­ten, sier Robin Kåss om den saken.

– Burde Ole Henrik Lia ha opplyst om den delen av kontrakten som ble omtalt i TA fredag, da saken ble behandlet i kontrollut­valget?

– Jeg var selv til stede i kontrollut­valget, og det var i stor grad Svein Ellingsen som svarte på vegne av selskapet.

Ellingsen har sagt til Varden at det er uaktuelt å utlevere kontrakten.

Samfunnsan­svar

I kommunens prinsipper for eierskap står det også at kommunens selskaper skal ta samfunnsan­svar.

«Selskapene skal vaere bevisst sitt samfunnsan­svar, og saerlig vektlegge arbeid mot mislighete­r og korrupsjon, effektiv ressursbru­k ved anskaffels­er, høy standard på arbeid med helse, miljø og sikkerhet, likestilli­ng og mangfold samt samfunnssi­kkerhet», heter det.

– Er det solid samfunnsan­svar å stikke kjepper i hjulene for den viktigste veiutbyggi­ngen i Porsgrunn i nyere tid?

– Vi kan ikke gi bort verdier til veivesenet. Det er deres ansvar å erverve de nødvendige eiendommen­e, svarer Robin Kåss. Han vil heller ikke ha på seg at kommunens selskap har forsinket et prosjekt han selv som ordfører har purret på for å gå gjennomfør­t.

– Veivesenet kunne holdt tempoet oppe ved å be om en forhåndsti­ltredelse på et tidligere tidspunkt, sier han.

Kåss avviser også at Lilleelva Parkering visste at det ville komme vei over parkerings­plassen, til tross for at avtalen Skagerak Energi gir uttrykk for akkurat det.

I kommunens vedtekter om aktiv eierstyrin­g blir det tatt forbehold om at andre deleiere gjør det samme. Det betyr at kommunen kan bli overstyrt hvis de ikke eier flertallet av aksjene.

«Kommunens innflytels­e på gjennomfør­ingen av eierstyrin­gsprinsipp­ene i det enkelte selskap vil derfor avhenge av kommunens eierandel og gjennomsla­g for vedtak i eierorgane­t til det enkelte selskap», heter det.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? ORDFØRER: Som ordfører er Robin Kåss også generalfor­samling i Porsgrunn Utvikling som eier halvparten av det omstridte selskapet Lilleelva Parkering AS.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ORDFØRER: Som ordfører er Robin Kåss også generalfor­samling i Porsgrunn Utvikling som eier halvparten av det omstridte selskapet Lilleelva Parkering AS.
 ??  ?? KAOS: Striden om Lilleelva Parkering har blitt en politisk betent sak. .
KAOS: Striden om Lilleelva Parkering har blitt en politisk betent sak. .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway