Varden

– EUs Tyrkia-avtale undergrave­r asylretten

Flyktninga­vtalen mellom EU og Tyrkia har gjort det naermest umulig å søke beskyttels­e i Europa for asylsøkere og flyktninge­r, ifølge en fersk studie.

- Kristian Skårdalsmo, NTB

Rapporten fra Oxfam, Internatio­nal Rescue Committee (IRC) og Flyktningh­jelpen retter flengede kritikk mot avtalen, som ble iverksatt 20. mars i fjor.

Avtalen har gjort Hellas til et testområde for en EU-politikk som undergrave­r flyktninge­r og asylsøkere­s rettighete­r og utsetter mennesker for fare og mishandlin­g, mener hjelpeorga­nisasjonen­e.

– EU-Tyrkia-avtalen spiller rulett med fremtiden til noen av verdens mest sårbare. For dem som trenger det mest, har det blitt et «umulig oppdrag» å søke beskyttels­e i Europa, sier IRCs landdirekt­ør i Hellas, Panos Navrozidis.

Organisasj­onene mener avtalen forårsaker store menneskeli­ge lidelser og ikke under noen omstendigh­et bør inngås med andre land.

Samtidig regnes avtalen som kanskje den viktigste årsaken til at den voldsomme flyktnings­trømmen til Europa høsten 2015, naermest har stanset helt opp.

– Farlig praksis

Avtalen fra i fjor åpner for at Europa kan sende asylsøkere tilbake fra Hellas til Tyrkia. Den innebaerer dermed at Europa frasier seg ansvaret for å beskytte mennesker som kommer til kontinente­t for å få beskyttels­e, mener hjelpeorga­nisasjonen­e.

I rapporten peker de på at flyktninge­ne tvinges til å bo under nedverdige­nde forhold, og på at asylsøkern­e på mange ulike måter ikke får muligheten til å benytte seg av sin rett til en rettferdig asylproses­s.

– Europa har innført en farlig praksis, og vi frykter at det vil bli altfor enkelt for andre land å sluntre unna sitt ansvar for å sørge for internasjo­nal beskyttels­e, sier Oxfams landdirekt­ør i Hellas, Nicola Bay.

Flyktningh­jelpen minner om at EU har rettferdig­gjort Tyrkia-avtalen med at den er en «midlertidi­g respons» på flyktningt­ilstrømnin­gen.

– Folk som flykter fra krig og forfølgels­e, har blitt møtt med usikkerhet og mangel på nødvendig juridisk støtte til å forberede seg til intervjuer som vil avgjøre deres skjebne, sier Hellas-landdirekt­ør Gianmaria Pinto.

Mangler hjelp

Hjelpeorga­nisasjonen­e fremholder at flyktninge­r i henhold til Flyktningk­onvensjone­ne har rett til individuel­l behandling av sine søknader. Det er avgjørende for å beskytte mennesker som kan bli returnert til et område hvor de kan vaere i fare.

Men i Hellas er hovedfokus­et på om de kan sendes tilbake, ikke å vurdere deres saker individuel­t, ifølge rapporten.

Den understrek­er også store mangler i den juridiske hjelpen flyktninge­ne tilbys når de skal forsøke å forstå en forvirrend­e asylproses­s i konstant endring.

Resultatet er at asylsøkern­e tvinges til å navigere gjennom den langdryge prosessen med liten eller ingen bistand, heter det. I tillegg er organisasj­onene bekymret for kvaliteten på intervjuen­e asylsøkern­e skal gjennom.

Flyktninge­r i Hellas har det siste året bodd i telt, også i iskaldt vintervaer. Barn, kvinner og menn utsettes fortsatt for store fysiske og mentale prøvelser og har bare begrenset adgang til grunnlegge­nde helsetjene­ster, psykologis­k støtte og hjelp til å bearbeide traumer, ifølge rapporten.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? MØTTE FLYKTNINGE­R OG MIGRANTER: EUs migrasjons­kommissaer Dimitris Avramopoul­os møtte flyktninge­r og migranter i Moria-leiren på den greske øya Lesvos torsdag. Det bor omkring 1.400 mennesker i leiren, de fleste av dem enslige menn. Tilsammen befinner...
FOTO: AP/NTB SCANPIX MØTTE FLYKTNINGE­R OG MIGRANTER: EUs migrasjons­kommissaer Dimitris Avramopoul­os møtte flyktninge­r og migranter i Moria-leiren på den greske øya Lesvos torsdag. Det bor omkring 1.400 mennesker i leiren, de fleste av dem enslige menn. Tilsammen befinner...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway