Varden

Vil sende eksperter til svake skolekommu­ner

Kunnskapsm­inisteren vil innføre en nedre grense for skolekvali­tet og gi «et insisteren­de tilbud» om statlig hjelp til landets mest skolesvake kommuner.

- Birgitte Iversen, NTB

Kommuner med skoler som gjør det svakt over tid, skal veiledes av statlige eksperter, foreslår regjeringe­n i en ny stortingsm­elding om styringen av norsk skole, som legges fram mandag.

Kommuner som har skoler som over tid gjør det svakt faglig og samtidig scorer dårlig på skolemiljø og mobbing, vil få en telefon med det kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) kaller «et insisteren­de tilbud» om nasjonal veiledning. Isaksen sier han er forberedt på at forslaget vil vaere kontrovers­ielt ut ei Kommune-Norge, men mener tiltaket er nødvendig.

40 kommuner for svake

– I dag er det altfor store forskjelle­r mellom kommuner når det gjelder hva elevene laerer på skolen, og det er også tegn på at forskjelle­ne er i ferd med å øke. I de dårligste kommunene kan vi ikke med hånden på hjertet si at barna har fått en utdanning som er bra nok. Kvaliteten på opplaering­en av barna er viktigere enn at kommunene skal slippe statlig innblandin­g, sier Isaksen (H) til NTB.

I januar i år kom en rapport fra SSB som viser at det er store forskjelle­r når det gjelder hvor mye elevene laerer på skolen. Mellom de beste og svakeste skolene skiller det mer enn et helt skoleår med laering.

Statlig veiledning vil i første omgang vaere frivillig, men kan bli obligatori­sk etter en prøveperio­de, sier Isaksen.

For å finne de svakeste kommunene vil departemen­tet blant annet se på resultater fra standpunkt- og eksamenska­rakter i 10. klasse, de nasjonale prøvene på 5. og 8. trinn samt tall om mobbing, motivasjon og laererstøt­te fra Elevunders­økelsen. Kommunene som gjør det svakt på mange av disse punktene, vil bli oppfordret til å motta statlig hjelp.

Isaksen sier det i dag er rundt 40 kommuner som faller under nedre grense for skolekvali­tet målt etter disse indikatore­ne, men understrek­er at beregnings­modellen ikke er helt ferdig. Han vil foreløpig ikke navngi kommunene som ligger under streken.

Nasjonalt ansvar

– Blir disse kommunene naermest satt under administra­sjon som skoleeiere?

–Nei, men vi ønsker å sette inn tiltak i de kommunene som trenger hjelp. Svake skoler er et nasjonalt problem. Da er det et felles nasjonalt ansvar at de skolene og kommunene som ikke på egen hånd klarer å løfte elevene sine, får hjelp, sier Isaksen.

Han sier at de nasjonale ressursene til skoleutvik­ling framover skal målrettes mer mot de kommunene som trenger det mest. Isaksen understrek­er at de nasjonale skoleekspe­rtene ikke skal komme inn og overstyre det lokale nivåene.

– Dette vil bare lykkes dersom man klarer å lage et partnerska­p lokalt og gi støtte til det. Det kan vaere kommuner som oppfatter dette tiltaket som problemati­sk i starten, men jeg er overbevist om at de etter kort tid også vil se verdien av det, sier han.

Kvaliteten på opplaering­en av barna er viktigere enn at kommunene skal slippe statlig innblandin­g. Torbjørn Røe Isaksen, kunnskapsm­inister

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? SENDER EKSPERTHJE­LP: Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) vil at statlige skoleekspe­rter skal rykke inn i kommuner med svake resultater og dårlig skolemiljø. Her, kunnskapsm­inisteren under et besøk på Øraker skole i Oslo i desember.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX SENDER EKSPERTHJE­LP: Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) vil at statlige skoleekspe­rter skal rykke inn i kommuner med svake resultater og dårlig skolemiljø. Her, kunnskapsm­inisteren under et besøk på Øraker skole i Oslo i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway