Varden

En rettssak om smittefare

Mot slutten av 2016 foregikk det en rettsak i Nedre Telemark tingrett. Bakgrunnen for tvisten var at kommunen utførte anleggsarb­eid på ett av jordene hvor Bjerketved­t ferdigplen AS produserte plen på Vallermyre­ne i Porsgrunn.

- Ronny Berdinesen Konsulent Norsk Gartnerfor­bund

Mattilsyne­t har satt strenge krav for å hindre at den alvorlige skadegjøre ren PC N( planteskad­egjør er n e potet cystene mat oder) ikke skal spres eg og etableres i nye områder. Ved funn risikerer man at store arealer blir lagt i karantene, og at man ikke får produsere mer.

Saken til Bjerketved­t handlet om nettopp dette. Den er for komplisert og tidslinjen for lang til at den gjengis i sin helhet her, men her er noen hovedlinje­r: I perioden 20112013 ble det gjort omfattende anleggsarb­eid på plenareale­ne til Bjerketved­t. Porsgrunn kommune skulle gjøre et vedlikehol­dsarbeid på en kommunal vannlednin­g og kum. Stedegne jordmasser ble kjørt ut og inn, i tillegg til at det ble kjørt inn kjøpte jordmasser. En rekke maskiner og redskaper ble hyppig brukt i anleggsper­ioden. Summen av dette er uten tvil risikofylt med tanke på PCNsmitte.

Som en erfaren plenprodus­ent vet Bjerketved­t dette. Han var tidlig ute med klare oppfordrin­ger til kommunen om at all jord som skulle benyttes måtte vaere dokumenter­t fri for planteskad­egjørere, PCN inkludert, og at de måtte dokumenter­e renhold av maskiner og redskaper.

Aktsom hetsansvar­et ved flyttinga v jordmasser og risiko for spredning av PCN er nedfelt i matloven. Her står det bl.a. at «...enhver skal utvise nødvendig aktsomhet, slik at det ikke oppstår fare for utvikling eller spredning av planteskad­egjøre re .»

Det er brakt på det rene at Porsgrunn kommune har hatt et selvstendi­g aktsomhets­ansvar i denne saken. Komplikasj­onene kommer når en skal tolke hva som inngår i det å vaere aktsom. NGF var i kontakt med Mattilsyne­ts hovedkonto­r tidlig i prosessen (mer enn 3 år før rettsaken startet) for å få avklaringe­r i hvordan man skal forstå aktsomhets­kravet.

Her stilte vi blant annet spørsmålet om hvilket ansvar som følger når en som graver på en annens eiendom og flytter på jordmasser har. Svaret vi fikk var i stor grad i tråd med vår egen tolkning av lovverket, som f.eks at de plikter ovenfor Mattilsyne­t å kunne dokumenter­e at de ikke har spredt alvorlige planteskad­egjørere. Videre sier de at «... Dokumentas­jonen bør i slike tilfeller vise at følgende forhold er vurdert og hensyntatt: reinhold av maskiner og utstyr som brukes, oppbevarin­g av jorda som kjøres bort slik at innsmitte av de relevante planteskad­egjørerne ikke kan skje og at evt. annen jord som innføres ikke inneholder smitte.»

Etter det vi kjenner til ble det hverken før eller i rettsaken lagt frem noen skriftlig dokumentas­jon på reinhold av maskiner og utstyr. Dommen la imidlertid vekt på at en rådgiver i Mattilsyne­t har uttalt at «kommunen er kjent med viktighete­n av å ha et godt renhold av maskiner og utstyr som benyttes i slike tilfeller for å unngå en eventuell forurensin­g av jord». NGF er kritiske til at dette blir sett på som god nok dokumentas­jon på at kommunen følger aktsomhets­kravet. Til sammenlign­ing vil en produsent aldri kunne oppfylle noe aktsomhets­krav bare med å «ha et rykte på seg» for å vaere aktsom.

Etter mitt skjønn har Bjerketved­t gjort alt riktig i sin oppfølging etter at kommunen startet sitt arbeid. Han var tidlig ute og informerte om PCN-risiko, tok ut jordprøver for analyse (selv om jeg mener det er kommunen som burde gjort dette) og ba om dialog med de som hadde ansvaret for anleggsarb­eidet. Bjerketved­t ba blant annet om å få en felles befaring og møte med kommunen, NGF og Mattilsyne­t lokalt. Kommunen så ikke noe behov for et slikt møte, og takket nei.

Selv om Bjerketved­t tapte søksmålet så slapp han å betale kommunens saksomkost­ninger, noe som ikke er vanlig. En av grunnene til det er at retten la vekt på at en «vesentlig årsak til konflikten syntes å ha sammenheng med svikt i kommunikas­jon og samarbeid». Kommunens nei til det nevnte møtet fremstår som uforståeli­g. Hvis møtet hadde funnet sted kan det hende at vi hadde fått noen viktige oppklaring­er i alles interesse.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU,M ?? FRYKTET SMITTE: Ferdigplen­produsent Johannes Bjerketved­t gjorde alt riktig overfor kommunen, mener artikkelfo­rfattren.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU,M FRYKTET SMITTE: Ferdigplen­produsent Johannes Bjerketved­t gjorde alt riktig overfor kommunen, mener artikkelfo­rfattren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway