Varden

Vealøskape­llet fyller 60 år

Vealøskape­llet ble innviet 2. påskedag, 13. april 1957. Nå skal 60-åringen markeres med en jubileumsg­udstjenest­e 17. april.

- SKIEN Arve Moen arve.moen@varden.no

I jubileumsg­udstjenest­en skal Øystein Aronsen holde talen, mens Terje Sneltvedt sitter ved orgelet. Flere kristne ungdomsorg­anisasjone­r gikk først på 50-tallet sammen for å få til et sportskape­ll i utkanten av Skien. Det ble valgt en komité fra fire organisasj­oner. Dette var KFUKKFUM, Skolelaget og Indremisjo­nen. Senere kom menigheten­e i området med i arbeidet.

I det første styret satt Bernhard St. Lundervoll som formann. Han hadde med seg frøken Dagny Thelin, cand. theol Arne Rui, prestene Finn Karving og Arne J. Sørensen og Per Holmberg.

Vurderte Kikut

Det første møtet i komiteen ble holdt hos Gunnar Prestegård i 1953 og de ble de enige om å dra til Kikut for å se på tomt. Komiteen syntes utsikten i området var flott og etter flere vurderinge­r av tilbud om tomt endte det med at komiteen valgte en tomt som forstkandi­dat Chr. Amlie tilbød. Den lå høyt og fritt på en furumo, en snau mils veg fra Skien, ikke langt fra Vealøstopp­en, i en høyde av 350 meter over havet.

40 kvadratmet­er

Entusiaste­ne gikk i gang med å samle inn penger. De fikk tegnet en hytte, men det var vanskelig å få byggetilla­telse. Dersom bygget ikke var større enn 40 kvadratmet­er kunne man bygge uten byggeløyve. Arbeidsutv­alget jobbet etter disse forutsetni­ngene. Arkitekten laget tegningene slik at hytta kunne bygges først, med tanke på kirkerom og andre rom senere.

Utvidelse

Hytta ble bygget vinteren 1956/57 og tatt i bruk påsken 1957 med 15 bord og 60 stoler. Interessen for kapellhytt­a var stor og den var godt besøkt. På gode utfartsdag­er var det overfylt og mange slapp ikke inn. Derfor ble det fort snakk om en utvidelse. Først var det om å gjøre å bygge et alterparti og tårn og det sto ferdig høsten 1960.

Etter hvert ble det også satt fart i å få bygget ut kapellet etter de første planene. Dermed kom også det egentlige kirkebygge­t på plass. Det sto ferdig i mai 1968.

Dagens virksomhet

Vealøs sportskape­ll har nå sitteplass til rundt 100 personer. Kapellet har hvert år rundt 30 gudstjenes­ter med ca. 1000 besøkende.

Kapellet ligger vakkert opp mot Vealøstårn­et, 30 til 40 minutters gange fra Lensmannse­ter. Det er gudstjenes­te hver søndag, unntatt i sommerseso­ngen og midtvinter­s og gudstjenes­ten varer i ca. en halv time. Driften av kapellet er basert på dugnadsvir­ksomhet. Både talere, organister, kafébetjen­ing og vedlikehol­dsarbeider­e gjør sin innsats på fritiden.

 ??  ?? INNVIET: Vealøskape­llet ble innviet i april 195
INNVIET: Vealøskape­llet ble innviet i april 195
 ?? PRIVAT ?? STYRET: F.v. Dagny Thelin, Arne Rui, Bernh. St. Lundervoll, Finn Karving og Arne J. Sørensen. Bak; Per Holmberg. Innfelt; Chr. E. Amlie.
PRIVAT STYRET: F.v. Dagny Thelin, Arne Rui, Bernh. St. Lundervoll, Finn Karving og Arne J. Sørensen. Bak; Per Holmberg. Innfelt; Chr. E. Amlie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway