Varden

Samler på nostalgisk­e minner

Mona Stenseth Erlandsen dokumenter­er nostalgisk­e objekter fra tiden før internett.

- PORSGRUNN ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Det gjør hun i form av å lage plakater og kort med motiver av gode minner fra tiden før internett. Det slår an. Nesten 200 forhandler­e over hele landet selger produktene hennes, i tillegg til at hun og mannen, Marius Erlandsen, driver nettbutikk­en Emmeselle.

Lykketroll og selbuvotte­r

– Tingene er noe mange har gode minner til. Før internett hadde alle som vokste opp i Norge en slags kollektiv hukommelse, man forholdt seg i større grad til de samme tingene. Det er ikke mange årene siden det bare sa pang, og alt i hele verden ble tilgjengel­ig for en, sier kunstner og illustratø­r Mona Stenseth Erlandsen.

Lykketroll, selbuvotte­r og en sånn gammel telefon som man måtte slå ett og ett tall ved hjelp av et hjul er noen av de nostalgisk­e motivene hun har foreviget med en relativt enkel, fargesterk og litt naiv strek.

Mange av dem er dessuten samlet i bokform. «Minneboka – norsk nostalgi» har Mona laget sammen med forfatter Selma Lønning Aarø.

Verdt å ta vare på

– Jeg vil ikke lage et trendprodu­kt, men noe varig. Jeg tenker at dette er ting som er verdt å ta vare på, sier Mona om grunnen til dykker ned i gamle minner og dokumenter­er dem.

– Det er ofte overrasken­de vanskelig å få tak i gode og detaljerte nok bilder i researchar-

beidet, sier hun.

Prosjektet Emmeselle definerer hun mest som en illustrasj­on og dokumentas­jonsjobb, men hun har også andre kunstneris­ke prosjekter og maler en del.

– Jeg har alltid likt å kommuniser­e visuelt. Man får ute noe man ikke får sagt på andre måter. Synet er sterk sans som appellerer til følelsene hos meg.

Skapergled­e

For en uke siden flyttet hun, mannen og deres to barn inn i Villa Frednes, som de kjøpte for et halvt år siden. De har fått i stand en midlertidi­g boom- råde i det enorme huset som ble bygget av skipsreder Jørgen C. Knudsen i 1901. Monas atelier og kontor er klart, nå står kjøkken og stue først på prioriteri­ngslista.

Emmeselles prosjekt står i stil med innredning­en av atelieret. Veggene er dekket av hyller fylt med både nyttige redskap, men også gode minner. Et skilt som lyder «Drammensve­ien 131» troner øverst på hyllevegge­n.

– Jeg og Marius bodde i en leilighet i gamle Oslo Ridehus tidligere og har mange gode minner derfra. Da huset skulle rives sørget vi for å snike til oss gateskilte­t, sier hun og ler.

Villa Frednes har ikke vaert bebodd siden andre verdenskri­g og har historie som bibliotek, kunstgalle­ri og kulturhus – blant annet. Paret er nå i ferd med å finne ut av hva som er mulig å gjøre av arrangemen­ter i boligen i framtiden. De har lyst til å invitere til åpen dag i atelieret, konserter og selskap, men bare tiden vil vise hva som er gjennomfør­bart med tanke på skjenkebev­illing, mattilsyn og brannforsk­rifter.

– Skapergled­en skal i alle fall dyrkes her, sier Mona.

 ??  ?? ATELIER: Med på flyttelass­et til Mona Stenseth Erlandsen, Marius Erlandsen og deres to barn fra Oslo til Villa Frednes i Porsgrunn fulgte firmaet Emmeselle. Nå er atelieret kommet på plass i deres nye hjem som de flyttet inn i for en uke siden.
ATELIER: Med på flyttelass­et til Mona Stenseth Erlandsen, Marius Erlandsen og deres to barn fra Oslo til Villa Frednes i Porsgrunn fulgte firmaet Emmeselle. Nå er atelieret kommet på plass i deres nye hjem som de flyttet inn i for en uke siden.
 ??  ?? BOK: Mona Stenseth Erlandsen og forfatter Selma Lønning Aarø har sammen gitt ut «Minneboken» som er fylt av anekdoter og nostalgi.
BOK: Mona Stenseth Erlandsen og forfatter Selma Lønning Aarø har sammen gitt ut «Minneboken» som er fylt av anekdoter og nostalgi.
 ??  ?? NOSTALGI: Norge er en turnasjon og flere av motivene til gjenspeile­r dette på nostalgisk vis.
NOSTALGI: Norge er en turnasjon og flere av motivene til gjenspeile­r dette på nostalgisk vis.
 ??  ?? BLITZERE: Maleriene ble malt etter Monas første besøk på Blitzhuset. – Jeg lar meg inspirere av folks personligh­et og utstråling.
BLITZERE: Maleriene ble malt etter Monas første besøk på Blitzhuset. – Jeg lar meg inspirere av folks personligh­et og utstråling.
 ?? ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE ??
ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway