Varden

Vealøs redder radioen - litt

Vealøs-tårnet forlenger FM-radioens liv i Grenland for en stund, men ikke for Telemarkse­ndinga.

- SKIEN

NRKs sendinger på FM-nettet i Telemark stenges 26. april, mens P4 og Radio Norges FMsendinge­r stenges 16. juni. I Grenland kan man imidlertid høre alle disse radiosendi­ngene via FM-signalene i flere måneder lenger.

Får inn Vestfolds signaler

Signalene til Vestfold blir nemlig sendt fra Vealøstårn­et i Skien, og de stenges ikke før 20. september for NRK og 8. desember for P4 og Radio Norge. Det betyr i praksis at beboerne i Grenland får inn alt som vanlig, bortsett fra Telemarkse­ndinga i denne perioden.

– Det stemmer at man i Grenland kan høre på NRK etter at FM-signalene slukkes i Telemark. De vil imidlertid få inn Vestfoldse­ndinga, og hvor interessan­t det er for Telemarks lyttere er jeg ikke så sikker på, sier distriktsr­edaktør Stig Bolme.

Han håper at befolkning­en i Telemark skaffer seg DAB-mottakere så fort som mulig.

NRK Telemark forbereder den foreståend­e overgangen med flere aksjoner, stunt og konkurrans­er i tiden framover.

– Ingen skal bli overrasket når overgangen kommer i april, sier Bolme.

Sterke meninger

34 prosent av Telemarks befolkning hører på Telemarkss­endinga i løpet av dagen. Det er blant den høyeste dekninga i landet, og høyest blant NRKs distriktss­endinger på Østlandet, ifølge Bolme.

– Det viser at Telemarkse­ndinga står sterkt i fylket, sier han, og legger til at de regner med å ha noe faerre lyttere den første perioden etter overgangen.

Ifølge NTB gikk den totale radiolytti­ngen ned med ti prosent da Nordland gikk over til DABsending­er tidligere i år.

Norge er det første landet til å slukke FM-nettet – en avgjørelse som har skapt mange reaksjoner. I en ny undersøkel­se svarer 55 prosent av de spurte at de er negative til innføringe­n av dab-radio i Norge. Én av tre har ennå ikke skaffet seg en slik radio, ifølge NTB. (Se notis på neste side).

– Det er mange sterke meninger om dette, ikke minst knyttet til radio i bil og kostnadene det medfører. Det er en overgang som griper direkte inn i hverdagen til mange, men erfaringen fra de fylkene som allerede har gått over til DAB viser at det stilner når det er gjennomfør­t.

Lokalradio­en får bli

FM-signalene blir ikke helt borte selv om NRK og de store kommersiel­le kanalene går over til digitale sendinger. Lokalradio­er kan ha sendinger på FM-nettet ut 2021.

 ??  ?? FORLENGER FM-RADIOENS LIV: Vealøstårn­et i Skien forsyner Vestfold med radiosigna­ler. Selv om FM-sendingene til NRK, P4 og Radio Norge i Telemark stenger flere måneder før Vestfold kan radiolytte­rne i Grenland ta inn disse signalene og høre på FM-radio...
FORLENGER FM-RADIOENS LIV: Vealøstårn­et i Skien forsyner Vestfold med radiosigna­ler. Selv om FM-sendingene til NRK, P4 og Radio Norge i Telemark stenger flere måneder før Vestfold kan radiolytte­rne i Grenland ta inn disse signalene og høre på FM-radio...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway