Varden

Johansen bør feires hvert år

Hjalmar Johansen er en av dem som har markert seg i Skienshist­orien og det på sin speielle måte som den store polafarer og og idrettsman­n han var.

- Nina Melfald

Jo hansen var med å stifte Id rettsfora en ingen Odd 29. mars 1885 og han var foreningen­s førsteform­ann. Etter dette poppe t det opp med idrettsgre­ner i Odd som turn, ski/ hopp, skøyting, sykling, boksing, bryting, fotball og håndball. I dag er det som kjent bare fotball og turn tilbake.

Johansen var både norgesmest­er og verdensmes­ter i turn og han var sansynligv­is den største av alle polfarerne. Han var sammen med Fridjof Nansen på vei mot Nordpolen i årene 1893-96 og her var han med på å redde Nansens liv. Da Johansen kom tilbake til Skien etter denne ferden, var det stor fest i byen i mange dager.

I årene 1910-12 var han med på sydpolferd­en til Roald Amundsen. Her reddet han livet til en av polarkamer­atene, paradoksal­t sett så skulle dette avgjøre Johansens sjebne i isødet. Han ble ikke valgt ut til å vaere med til selve Sydpolen fordi han ikke fulgte Amundsens ordre om ikke å dra ut igjen for å finne kameraten, J. Prestrud.

Det var dette som plaget ham livet ut og som gjorde det meste vanskelig, ikke bare for ham selv, men også for familien. Hjalmar var gift med Hilda, født Øvrum. Sammen fikk de tre gutter og en pike.

3. januar 1913 skjøt Johansen seg i Solli park i Oslo. Under begravelse­n i Skien var både Nansen og Amundsen fravaerend­e, de hadde ikke anledning til å møte. Ett av Johansens barnebarn, Fred, lever idag, og vi i byforening­en hadde et godt samarbeid med ham da Selskapet for Skiens Bys Vel ga ut byminnet nummer 37. Dette omhandler Johansens kone Hilda, deres forhold, familie og venner. Iårer det 150 år siden Skiens store polarfarer­sønn ble født, dette markeres med flere arrangemen­ter, og med dette gjør kulturetat­en og andre det som burde vaert gjort for flere år siden. De aller fleste i Skien har kjent til Hjalmar Johansen i Skien, men lite er gjort for å hedre ham i ulike anledninge­r, inntil nå, og det er meget positivt.

For flere år siden gikk Lunde ungdomskol­e til monumentet i Lundedalen hver 17. mai før barnetoget, hvor monumentet ble bekranset. Siden ble denne markeringe­n tatt ut av 17.-maiprogram­met, og så skjedde ingenting. Inntil for å få år siden hvor representa­nter fra den gang Bravo Skien sto for arrangemen­tet på Johansens fødselsdag 15. mai. Men her var det ikke mange som møtte opp. Det ble også forsøkt å bekranse gravstedet til Johansen på Johannes kirkegård, uten at dette ga noe mer oppmøte..

Undertegnd­ede har gjennom mange år hatt sine familiegra­vsteder på samme kirkegård, og jeg har ofte sett til Johansens gravsted, det har ikke bestandig vaert velstelt. Derfor er det fint å lese i avisen at Skien kommune idag tar ansvaret og ønsker å oppretthol­de gravstedet.

Forøvrig skal det nevnes at Historisk Forum tok ansvaret for en sølvkrans som lå i et slags gravmonter og som var i ferd med å smuldre opp. Denne sølvkrans ble tilbakefør­t slik den var av Historisk Forum.

For fire år siden tok laerer Synnøve Naess Lutro ved Lunde barneskole og undertegne­de initiativ til at Lunde barneskole i tilknytnin­g til 17. mai og 15. mai (fødselsdag­en) skulle marsjere gjennom Lundedalen med flagg, og frem til monumentet av Hjalmar Johansen. I fjor talte elevrådsle­der Alma Aaarhus Roaldsen, hun holdt en flott tale. I år er det femte gang dette arrangemen­tet holdes.

Med den interessen som nå vises for den store polarfarer, så er det å håpe at dette som idag planlegges arrangert, blir varig og ikke en engangsfor­eteelse på grunn av 150-årsmarkeri­ngen.

 ?? FOTO: ARKIV, NTB, SCANPIX ?? JOHANSEN OG NANSEN: Hjalmar Johansen og Fridtjof Nansen i kajakk. Bildet er er en rekonstruk­sjon etter at de hadde nådd Kapp Flora på Frans Josefs land og møtt kaptein Jackson.
FOTO: ARKIV, NTB, SCANPIX JOHANSEN OG NANSEN: Hjalmar Johansen og Fridtjof Nansen i kajakk. Bildet er er en rekonstruk­sjon etter at de hadde nådd Kapp Flora på Frans Josefs land og møtt kaptein Jackson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway